Mobiel internet: create magic

0

Jij wilt dáár zijn waar de klant is. De oplossing vind je in zijn broekzak: de mobiele telefoon. Tegenwoordig biedt mobiel internet veel meer mogelijkheden dan een simpele mobiele website. Maak daar gebruik van! Tijdens het Mobile Monday Event van 24 september sprak Tomi T Ahonen, een specialist op het gebied van mobiel internet, de woorden: “Create Magic”.

Het mobiele web wordt volwassen
OMI² werkt aan openheid, transparantie en toegankelijkheid van het mobiele web. Mobiel internet begint ook in Nederland langzaam maar zeker uit de kinderschoenen te groeien. Naast het wegvallen van technische beperking op het vlak van mobiel internet wordt er in Nederland door het OMI² (Open Mobiel Internet Initiatief) hard gewerkt aan de openheid, transparantie en toegankelijkheid van het mobiele web. Deze ontwikkelingen zorgen ervoor dat de gebruikerservaring van de mobiele surfer beter en beter wordt. Dit is niet alleen prettig voor de gebruikers maar ook voor de aanbieders van mobiele content. Het biedt namelijk nieuwe mogelijkheden. Het wordt tijd om magie te creëren! Hieronder volgen 6 mogelijkheden om met mobiel internet om te gaan.

1: De mobiele website
Flickr herkent mobile devices en past de content daarop aan. De meest voor de hand liggende mogelijkheid is uiteraard om een mobiele variant van je website aan te bieden. Zorg ervoor dat je de content voor je mobiele website niet één op één kopieert van je “normale” website. Surfen op een PDA of mobiel vraagt om een speciale, simpelere presentatie van je content.

Maak ook gebruik van de mogelijkheden om je mobiele site goed vindbaar te maken. De .mobi extensie (in plaats van .com of .nl) zorgt ervoor dat jouw website ook makkelijk vindbaar is voor mobiele apparaten. Nog mooier is het natuurlijk als het apparaat (bijvoorbeeld PDA of Mobiel) waarmee jouw website wordt bezocht automatisch wordt herkend, zoals bijvoorbeeld bij Flickr het geval is. Tik je op je mobiel de URL van Flickr in, dan word je automatisch naar de mobiele site geleid.

2: Mobiele Widgets / RSS-feeds
Widgets, gadgets en RSS-feeds zijn al uitermate populair op het “normale” internet, maar ook op mobiel internet kun je widgets en RSS-feeds aanbieden. De surfer heeft hiervoor een (gratis) applicatie op zijn mobiele telefoon nodig. Op een aantal mobiele telefoons wordt tegenwoordig standaard een RSS-reader geleverd. Zit zo’n RSS-reader niet op de telefoon? Niks aan de hand. Op bijvoorbeeld www.widsets.com kun je een applicatie downloaden die het mogelijk maakt om widgets op een mobiele telefoon te plaatsen. De RSS reader of widget applicatie staat constant in verbinding met het (mobiele) internet. De gebruiker krijgt automatisch een melding zodra er een update van zijn favoriete site beschikbaar is. Aangezien veel mensen tegenwoordig kiezen voor een abonnement met onbeperkte mobiele internettoegang zal het “gepusht” krijgen van berichten niet zorgen voor onaangename verrassingen op de maandelijkse telefoonrekening.

Widgets op de mobiele telefoon.
Widgets op de mobiele telefoon.

3: Barcodes op traditionele media
Met je mobiele ticket naar de Efteling.Het is tegenwoordig moeilijk om een mobiele telefoon zonder camera te vinden. Dat je met deze camera’s meer kan dan alleen maar foto’s maken is niet iedereen bekend. De camera op je telefoon kan ook gebruikt worden om speciale barcodes te lezen. Deze barcodes kunnen verschillende soorten informatie bevatten. Bijvoorbeeld productinformatie, contactinformatie, maar ook een link naar een (mobiele) website. Je zou bijvoorbeeld de producten in de catalogus van een postorderaar kunnen voorzien van deze barcodes. Je kunt de producten dan eenvoudig via mobiel internet bestellen door de barcode te scannen met de camera van je telefoon. Hetzelfde geldt natuurlijk ook voor posters met daarop een aankondiging van een concert van je favoriete band. Op eenzelfde manier als bij het voorbeeld van de postorderaar kun je zo kaartjes bestellen. Tegenwoordig is het zelfs mogelijk om je concertkaartje op je mobiel te ontvangen. Het spreekt voor zich dat de poptempel waar het concert plaatsvindt dan wel apparatuur nodig heeft om je mobiele ticket te kunnen scannen.

4: Mobiele kortingsbonnen
Met de ouderwetse schaar kortingscoupons uitknippen uit tijdschriften en kranten is niet meer nodig. Je kunt je klanten ook via mms een kortingscoupon toesturen of ze deze coupon via het mobiele internet laten downloaden. Scanapparatuur aan de kassa zorgt ervoor dat deze coupons bij het afrekenen uitgelezen kunnen worden. Als je ervoor zorgt dat je klanten deze coupon ook kunnen doorsturen naar vrienden kun je als bonus ook nog een mooi viraal effect creëren. Resultaat: extra traffic naar jouw winkel!

5: Mobiele communities
spriteIn juni dit jaar is Coca Cola in de Verenigde Staten begonnen met een mobiel sociaal netwerk. Dit hebben ze gedaan rondom hun product Sprite. De Amerikaanse frisdrankproducent is zich erg bewust van de kracht en de populariteit van sociale netwerken. Coca Cola stelt zijn klanten in staat om via hun mobiel een profiel aan te maken om zo in contact te komen met (nieuwe) vrienden. Terwijl de klanten gebruik maken van deze community krijgen zij verschillende uitingen van het merk Sprite te zien. Mobiel internet kan dus ook voor branding doeleinden worden ingezet.

6: Die wil ik hebben!
sprite community Is het jou ook wel eens gebeurd dat je ergens iets ziet wat niet te koop is, maar wat je wel heel graag zou willen hebben? Tegenwoordig is het eenvoudig om daar met je mobiel een foto van te maken. Met je telefoon kun je deze foto’s direct op het internet plaatsen, al dan niet voorzien van tags die wat over het product vertellen. Aangezien je bij de meeste webwinkels waar je al klant bent een profiel hebt is het natuurlijk een fantastische service als je daar dergelijke foto’s en tags zou kunnen uploaden. Op deze manier wordt het wel heel makkelijk om vanuit de foto’s in je persoonlijke profiel te zoeken of de webwinkel een soortgelijk product voor je in de virtuele schappen heeft staan.

Meer magie?
Create Magic Bovenstaande voorbeelden laten zien dat je mobiel internet kunt gebruiken om op verrassende manieren altijd bij de klant onder handbereik te zijn. Ik ben benieuwd naar jullie ideeën over hoe je mobiel internet kunt inzetten!

Sjoerd Mesker is marketing consultant bij internet advies bureau Jungle Rating. Hij is auteur van het Finest Fifty E-commerce boek.