Live web video: de nieuwe standaard voor webcommunicatie?

0

Een nieuwe trend is life casting. Ofwel de multimediale variant van bloggen. Zal de blogosphere zich verplaatsen van tekst naar video? Het maken van een video is zo eenvoudig en goedkoop geworden dat het iedereen het kan doen. En door de snelle opkomst van breedbandinternet lijkt streaming video nauwelijks nog een probleem.

We zien verschillende termen verschijnen die allemaal een beetje hetzelfde bedoelen: live web video, live streaming, lifecasting. De woorden beschrijven het uitzenden van real time video. Dit kunnen bloggers doen die met een camera in de weer gaan en van hun leven life verslag doen. Maar ook professionele partijen kunnen live video uitzenden. Het grote voordeel van live video is de mogelijkheid tot participatie van het publiek. De kijker kan tijdens de uitzending stemmen, mailen, chatten en zo de inhoud van het programma beïnvloeden.

Voorbeelden van partijen die een platform of diensten voor live video aanbieden, zijn:

 • Justin.tv: Sinds oktober 2006 de plek voor live video streaming, chat en lifecasting. ‘The main tool for broadcasting and viewing live video online.’ Functionaliteiten zijn: Live video player, Archive video player (zoeken, bekijken en downloaden van video’s in het archief), Embedded video player: deze player kun je op elke website en blog plaatsen om streaming en gearchiveerde video te bekijken. En chat.
Deze afbeelding is niet langer beschikbaar.
 • uStream.tv: maak je eigen tv show, met het Ustream platform. Gericht op de massa.
Deze afbeelding is niet langer beschikbaar.
 • Veodia.com: tools om een video van Tv-kwaliteit te maken en te hosten. Een soort van een digitale tv-studio. Vergelijkbaar met uStream maar dan meer gericht op kwaliteit.
 • BlogTV.com: mogelijkheid om je eigen live shows uit te zenden. Vergelijkbaar met uStream.
 • ComVu.com: een live video broadcast service voor de mobiele telefoon, genaamd PocketCaster (mobile video studio). Dus het maken en bekijken van lifecasts op de mobiel. Het is mogelijk om GPS informatie aan de video toe te voegen.
 • YourTrumanShow.com: de plek voor online personal story telling. Uiteraard kun je andermans materiaal beoordelen en met elkaar in contact komen. Zie het als een reality online TV kanaal.
Deze afbeelding is niet langer beschikbaar.
 • Kyte.tv: maak eigen live tv show of tv zender en toon deze op je website of blog.
Deze afbeelding is niet langer beschikbaar.
 • Magnify.net: maak je gratis eigen video kanaal voor op je blog of website.
 • Mogulus.com: begin je eigen online televisie kanaal met de web TV studio van Mogulus. Voor de semi-professionele lifecaster.
Deze afbeelding is niet langer beschikbaar.

Anderen zijn:

De toekomst

Volgens Simon Foster heeft de opkomst van live web video een aantal gevolgen:

 • Opkomst van ‘sterren’ in de blogosphere. Bloggers krijgen een gezicht en ontwikkelen zich tot heuse celebrities.
 • Opkomst van live video TV gidsen.
 • Live video RSS feeds.
 • Ontstaan van geaggregeerde live video netwerken, die de betere life casts onder hun hoede nemen.

Waarom een succes? Live en interactief vs. recorded en statisch

De vraag is waarom live video een succes zou kunnen worden. Hieronder volgen enkele voordelen:

 • Consumenten eisen een rijkere ervaring op het web: video is hierin het formaat van de toekomst.
 • Actuele content heeft een duidelijke meerwaarde; denk aan het life verslaan van sportevenementen, nieuwsuitzendingen, tonen van aanbiedingen en natuurlijk de porno industrie zal er wel bij varen.
 • Met live stream kun je participatie van het publiek mogelijk maken (chatten, stemmen, reageren op stellingen).

Waarom wordt het niets?

Maar uiteraard zijn er ook redenen te bedenken waarom het niets wordt met live video:

 • De kwaliteit van de (amateur) life casts is vaak nog bedroevend.
 • Pre-recorded en geredigeerde content zal altijd beter zijn van kwaliteit.
 • Life casts zijn in 90% van de gevallen uitermate saai (er gebeurt helemaal niets!).

Wat kun je ermee?

Of het een succes wordt of niet, de trend is duidelijk. Het web evolueert van geschreven tekst naar beeld (video) en van tweedehands content (pre recorded) naar streaming (real time en interactief). Pas als je live uitzendt, kun je echte interactie met je publiek aan gaan.

Ook als webshop kun je met live video aan de slag. Sommige partijen experimenteren al met streaming TV (Buy.tv, Babytv.com). Ook kun je als webshop bijvoorbeeld elke dinsdag een live uitzending maken met daarin een aantal unieke (tijdsgebonden) aanbiedingen. Een andere vorm die we zien opkomen is live video chat. Dit is dan wel één-op-één live video en veelal gericht op service- en verkoopondersteuning.

Concluderend kunnen we stellen dat live video een nieuwe dimensie geeft op het gebied van multimedialiteit, actualiteit en participatie. Het web zal een stuk rijker worden dan dat deze nu is. De consument vindt het allemaal heel gewoon. Die eist niet anders.

Geert-Jan Smits is directeur van internet advies bureau Jungle Rating. Hij is auteur van het Internet Scorecard – en Finest Fifty E-commerce boek. Lees meer marketing nieuws. Dit artikel is eveneens gepubliceerd in Twinkle

Referenties: Brian Solis (PR 2.0), Dennis Hoogervorst (Youngmarketing weblog)