Waarom neemt Lost Boys Satama over?

0

Hoe moeten we de overgang van Satama naar Lost Boys interpreteren. Is dit een teken van kracht? Is het een defensieve move? Wat zegt deze overname over de ontwikkeling in de branche van webbureau’s? Een korte analyse met vooral veel vragen.

De overgang is met de nodige mist omgeven. Enige tijd geleden vertrok de managing director van de Nederlandse tak van Satama plotsklaps bij de onderneming. Ook ander topkader pakte de biezen. Is hier sprake van een klassiek geval van een ‘verschil van inzicht over het te voeren beleid’? Of staat dit voor een aanstaande nieuwe neergang in de branche van webbureau’s?

Lost Boys logo“Volgens een analistenrapport van SNS Securities betaalt Lost Boys ongeveer € 6,7 miljoen voor Satama Nederland. In de tien maanden tot oktober 2007 behaalde Satama Nederland een omzet van € 6,1 miljoen en een operationele winst van nauwelijks 3 ton, aldus het rapport.” (via Beurs.nl). Wat de netto winst was werd niet bekend gemaakt. De 3 ton resultaat is een magere 5% van de omzet, een ongezond laag percentage. Als in 2007 de financieringsstructuur is zoals deze in 2005 was, dan zorgen de rentelasten ervoor dat uiteindelijk gewoon verlies wordt gemaakt.

Lost Boys cactusBekend is dat meer webbureaus kampen met dergelijke bedrijfseconomisch onverantwoord lage winstpercentages. Lost Boys kampte in het derde kwartaal van 2007 zelf met tegenvallende resultaten. Hun operationele marge bedraagt nauwelijks 6%. Lost Boys is ook nog steeds bezig om de in het verleden gemaakte verliezen goed te maken.

In 2002 nog maakte de accountant een zgn. continuïteitsvoorbehoud als geen nieuwe financiering zou worden aangetrokken. Inmiddels zijn die zorgen achter de rug maar een gezonde intrinsieke business is het nog steeds niet echt. Wil je een business gezond runnen dan moet je toch naar operationele marges van 15%-20%. De vraag is natuurlijk wanneer deze branche dat eindelijk eens gaat beseffen… .

SatamaMogelijk heeft de moeder van Satama gedacht ”weg met deze business, hier moet uiteindelijk alleen maar geld bij.” En geef ze eens ongelijk. Als je naar het track-record van Satama kijkt dan is het in financiële termen gesproken eigenlijk een drama.

Uit de Jaarrekening 2005 van Satama blijkt weliswaar dat er over dat jaar een behoorlijk positief resultaat werd gemaakt, feit is ook dat ultimo 2005 de onderneming al technisch failliet was. Het Eigen Vermogen is bijna € 4,5 miljoen negatief en de onderneming wordt met financieringen ten bedrage van meer dan € 8 miljoen op de been gehouden door de moedermaatschappij. Daar komt waarschijnlijk ook het bedrag voor overname vandaan. Lost Boys neemt dan in de overname de schuld over van de moeder van Satama.

Over Satama

Maar wat ziet Lost Boys in Satama? Zijn het de klanten, het personeelsbestand of zijn ze blij nu een grote concurrent (Satama was de nummer 3 van Nederlandse) uit te kunnen schakelen? Of is dit de voorbode van een zeer noodzakelijke shake-out van webbureaus’s. Een sanering in de branche zou een goede zaak zijn en de weg vrij maken voor structureel gezondere business.

Ik voorspel dat het komend jaar een turbulent jaar gaat worden voor de webbureau’s.