Verdieping

Kritische succesfactoren blogs: oproep voor onderzoek

0

Vrijwel alle bedrijven zijn zich bewust van de impact van blogs. Een groeiend aantal bedrijven is ook heel gericht bezig met de inzet van blogs. Sven de Clercq is student Handelswetenschappen aan de Vlekho Business School in Brussel en doet onderzoek naar het potentieel van blogs voor bedrijven.

Blogs zijn oorspronkelijk ontstaan in de persoonlijke sfeer en vanuit de sociale drang om met elkaar een dialoog aan te gaan. Er zijn echter steeds meer bedrijven die dit nieuwe medium aanwenden voor het nastreven van bedrijfsdoelen, volledig ondersteund door professionele blog-richtlijnen en –strategieën. Sommige bedrijven gebruiken blogs gebruiken om een persoonlijk gezicht te geven aan hun bedrijf, of om de klant nauw te betrekken bij de ontwikkeling van nieuwe producten. Andere bedrijven gebruiken blogs om de interne communicatie te bevorderen, of om projectgroepen efficiënter te laten samenwerken. Er zijn bedrijven die blogs inzetten voor advertentiecampagnes, anderen proberen juist weer blognetwerken van relevante opinieleiders te identificeren en deze te beïnvloeden door deel te nemen aan de online gesprekken over hun product of markt.

Wat is het bedrijfspotentieel van weblogs?
Vorig jaar las ik op de Amerikaanse marketingsite Clickz de volgende paragraaf: “Blogs will make or break your business. Blogging is not an optional endeavor. Those that don’t will not survive. With over 100 million conversations going on 24 hours a day, the following question pops up: ‘How does a business enter and thrive in the blogosphere?'” Als online marketing manager met meer dan 8 jaar ervaring bij bedrijven als Intel, Staples en Wolters Kluwer, maar ook als student Handelswetenschappen aan de Vlekho Business School in Brussel, was dit nu net de vraag die ik me door de enorme stijging van het aantal blogs ook stelde. Natuurlijk had ik al gehoord van blogs, maar ik had tijdens al die jaren nog nooit overwogen om ze in mijn online marketing mix op te nemen en het potentieel ervan te onderzoeken.

Volgens Technorati, ’s werelds grootste blog-zoekmachine, zijn er momenteel meer dan 110 miljoen blogs en komen er dagelijks tussen de 120.000 en 175.000 nieuwe blogs bij, dat zijn 1,4 nieuwe blogs per seconde. Volgens dezelfde bron verdubbelt deze dagelijkse groei elke 5 maanden (bron: Technorati – The State of The Live Web, April 2007). Deze explosieve groeicijfers zijn voor mij de aanleiding om het belang om het blogfenomeen in het kader van mijn Master Thesis Handelswetenschappen op kritische wijze te toetsen. Hebben we te maken met een tijdelijke hype of is hier sprake van een blijvend fenomeen dat voor een nieuwe waaier van bedrijfstoepassingen gaat zorgen.

Technorati News Blogs per Day (april 2007)

Het identificeren van de bedrijfs-en marketingmogelijkheden van blogs binnen een onderneming kan een goede leidraad vormen voor moderne marketeers om het gebruik van blogs al dan niet op te nemen in de jaarlijkse budgetteringen. Maar, wat nu als men zich bewust is van de mogelijkheden van een blog? Hoe zet je een blog op en wat zijn dan de voornaamste indicatoren van een succesvolle blog?

Om op deze vragen een antwoord te vinden heb ik besloten om in het kader van mijn empirisch onderzoek een online survey uit te voeren. Deze enquête heeft als doel de belangrijkste succesfactoren van goede blogs te achterhalen en richt zich voornamelijk op Nederlands, Belgische en Amerikaanse expert bloggers. Ik zou daarom ook de lezers van Frankwatching willen vragen mee te werken aan mijn onderzoek door:

  1. mijn vragenlijst in te vullen op deze site;
  2. de kracht van de mond-aan-mond aanbeveling te gebruiken om mijn oproep binnen de blogosfeer verder te verspreiden.

Waarom zou je hieraan willen meewerken?
Eerst en vooral voer ik mijn onderzoek vanuit een oprechte en academisch invalshoek uit. Het doel is niet zozeer blogs als traditioneel marketinginstrument te gebruiken maar eerder om marketeers en ondernemingen blogs aan te zetten om via blogs een open dialoog met hun omgeving aan te gaan. Jullie input is dus uiterst belangrijk voor het onderzoek en zal hopelijk leiden tot een beter gebruik van blogs voor bedrijfsdoeleinden.

Iedereen die de vragenlijst invult zal een kopie ontvangen van mijn thesis, inclusief de resultaten van het onderzoek. Voor meer informatie over mij kan je terecht op mijn persoonlijke blog: roi-marketing. Alvast bedankt voor jullie medewerking!

Sven de Clercq is student Handelswetenschappen aan de Vlekho Business School in Brussel.