Web 3.0 of Web 3D?: Khris Loux op The Next Web 2008

0

Khris Loux begint zijn presentatie op de Next Web Conference met deze korte introductie op web 1, 2 en 3.0: Web 1.0 was het web waarbij ‘Publishers were preaching the truth’. Web 2.0 is het web waarin de bloggers ‘were taking over’ en web 3.0 wordt het web waarin ‘Publishers are joining in in the conversations with both bloggers and consumers’. Waarbij web 3.0 onder meer staat voor sites en bedrijven die open staan voor widgets.

Widgets die je als bedrijf op je eigen site kunt zetten en waarmee gebruikers jou een waardering kunnen geven, waarmee je dus open en bloot durft te laten zien wat jouw gebruikers van je vinden. Web 3.0 is voor Loux (JS-Kit) ook een ‘3 dimensional web and an organic nature structure where you can search and find an object and then everything that you need is right there: You can do with this object what ever you want to do with it, for example commenting on or writing about it or buying it’.

Open of gesloten

Op die manier kan je volgens Loux de ‘credibility gap’ tussen dat wat je over jezelf roept en dat wat je klanten van je vinden overbruggen en ben je in zijn ogen klaar voor de toekomst.

Want uiteindelijk zijn er straks twee soorten bedrijven: Open en gesloten.

Deze afbeelding is niet langer beschikbaar.

En uiteraard bepaalt de klant met wie hij zaken wil doen. Nu is het nog niet zover en wachten we nog op het eerste grote bedrijf dat zich echt open durft op te stellen. Wanneer dat ene schaap eenmaal over de dam is zullen er ongetwijfeld meer volgen.

img_7588.jpgLoux wijst er op dat reputatie, niet alleen van de site waarop gereageerd wordt maar ook die van de reageerder steeds belangrijker wordt. We gebruiken LinkedIn en Google als referentiekader om iemand even op zijn merites te beoordelen. Dat doen bedrijven met hun sollicitanten of mogelijke business partners maar we doen het ook als we iemands reactie lezen en even willen weten wie hij nu eigenlijk is.

Van wie is de content?

Op deze vraag antwoordt Loux: Content is van de gebruiker en niet van de ‘publisher’, die laatste kan wel content filteren maar niet weghalen. En verder kan de community kan alles zien.

img_7600.jpg

Als gebruiker heb je zelfs vandaag de dag nog nog steeds relatief weinig te vertellen en zo is je aanmelden en content plaatsen is meestal ook makkelijker dan jezelf afmelden en je content terughalen. Ook het in de V.S. zeer populaire Facebook houdt mensen en hun content vast. Je dus zou kunnen zeggen dat er in het algemeen nog altijd meer ‘upload your content’ buttons zijn dan ‘download your content’ buttons.

Met andere woorden, de houding van veel publishers/site-eigenaren is er vaak nog eentje van ‘We own everything’. En dus moeten we volgens Loux op zoek naar een ander evenwicht tussen de macht en de kennis van de site-eigenaar en de bezoeker.

Op dat moment komt iemand uit het publiek naar voren en die vraagt of de wifi-verbinding nu goed geregeld kan worden want die springt voortdurend af en aan. Loux reageert daarop met de zin ‘We say we are open but we turned the wifi off’ en daarmee had hij- helemaal terecht naar mijn idee- de lachers op zijn hand. Overigens bleef die wifi-verbinding de hele dag onstabiel en ik heb ik mijn laptop uiteindelijk maar dichtgeklapt en heb dus ook nauwelijks getwitterd.

Pas op voor almachtige koningen

Loux waarschuwt ons voor te machtige ‘koningen’ waarvan IBM er ooit één van was. IBM bepaalde in haar glorietijd alle standaards en als je iets wilde in de computerindustrie dan kon dat niet zonder IBM. Dat stokje is natuurlijk inmiddels allang doorgegeven aan Microsoft. En als we niet oppassen staat er elke weer een veel te machtige koning op die alles voor het zeggen heeft.

In ’search’ is dat nu al zo want daar zwaait Google wereldwijd de scepter en zelfs al bestaat er zoiets als de Open Social Api, dan nog moeten we die kritisch bekijken want deze Api is helemaal niet open, hij staat niet in het ‘public domain’ en is ondergebracht in een stichting.

img_7602.jpg

Loux sluit zijn verhaal af met een oproep aan ons: Maak je sterk voor de initiatieven rondom Open ID. Schrijf erover en schud zo de grote bedrijven wakker want dat dwingt ze te innoveren zonder dat ze hun gebruikers opsluiten en vastbinden.

Alle blogposts en video’s over The Next Web vind je hier en op Flickr staan allerlei foto’s (waarvan ik er ook eentje heb gebruikt als illustratie bovenaan dit artikel).