XS2TheWorld en het mobiele web 2.0

0

In juli 2007 brachten Sander Munsterman en Jan-Willem Vaartjes van XS2TheWorld een slimme applicatie op de markt. Deze applicatie tovert je mobiele telefoon om in een complete reisgids, inclusief foto’s en een handige “tolk”. Het idee ontstond tijdens een reis naar China waar zij merkten hoe lastig het is om je daar verstaanbaar te maken. Ondertussen is het bij XS2TheWorld mogelijk om stadsgidsen van 22 steden (binnenkort 25) verspreid over de wereld te downloaden op je mobiele telefoon. Tevens zijn er “phrasebooks” oftewel vertaalgidsen verkrijgbaar in 19 talen. Deze vertaalgidsen bevatten meer dan 200 veelvoorkomende zinnen die hardop worden uitgesproken door je mobiel, “Let your phone do the talking”.

De olympische spelen in Peking starten in augustus. Veel Europeanen zullen daar ongetwijfeld de helpende hand kunnen gebruiken van de speciale Olympische Beijing editie. Met deze applicatie missen ze de hotspots van Peking niet en kunnen ze zich verstaanbaar maken. Hoog tijd om een keer met Sander Munsterman van gedachten te wisselen over hun product, mobiel internet in het algemeen en de visie van XS2TheWorld op het mobiele web 2.0.

Logo XS2TheWorld
XS2Theworld biedt reizigers de helpende hand

Wat doet XS2TheWorld
XS2Theworld is een innovatief Nederlands bedrijf dat internationaal opereert. Begin dit jaar zijn ze door het ministerie van economische zaken verkozen tot één van de honderd meest innovatieve bedrijven in Nederland. XS2TheWorld heeft een mobiel platform ontwikkeld en distribueert daarmee onder andere “cityguides” en “phrasebooks”. De inhoud van deze reisgidsen stelt XS2TheWorld op in samenwerking met mensen uit hun eigen netwerk, maar ook door samen te werken met de community A Small World. De inhoud van de “phrasebooks” die je mobiele telefoon veranderen in een sprekende tolk, stellen ze op in samenwerking met een vertaalbureau en native speakers. Tevens komt XS2TheWorld eind deze maand met een EK gids. Daarnaast levert XS2TheWorld op maat geleverde mobiele telefoon applicaties voor bedrijven.

XS2TheWorld

Klik op de afbeelding

voor een demo van

XS2TheWorld.

https://nl.youtube.com/watch?v=zZ4y6LxXe5k

Een item over XS2TheWorld in het NOS Journaal.

Mobiele applicaties en Mobiele sites lonen
XS2TheWorld beschikt over een ruime database aan zowel particuliere als zakelijke klanten. In het particuliere segment gaat het om klanten die de applicaties downloaden als handige hulp voor de trip die ze gaan maken. In het zakelijke segment gaat het vooral om bedrijven die de applicaties aanbieden aan hun relaties of medewerkers die veel zaken doen in het buitenland. Speciaal voor de zakelijke klanten kan XS2TheWorld de applicaties ook op maat leveren en voorzien van de “branding” van desbetreffende klant. Langzamerhand begint de B2B verkoop de overhand te nemen.

Naast deze directe afnemers zoekt XS2TheWorld met succes relevante samenwerkingsverbanden op met partijen als bijvoorbeeld: Cheaptickets, Wegener, de Samsung Funlub en de BBC, die optreden als reseller van hun product.

Het is opvallend hoeveel mensen nog kiezen om te installeren via een kabeltje
De gebruikersvriendelijke applicaties zijn voor een groot aantal toestellen beschikbaar en zijn op verschillende manieren te installeren op de mobiele telefoon. Installatie kan door middel van een downloadlink per sms, maar ook via een bluetooth- of kabelverbinding met je pc. Sander Munsterman geeft aan dat het opvallend is hoeveel mensen er nog gebruik maken van de laatstgenoemde “ouderwetse” methode. Een duidelijk teken dat nog niet iedereen bereid is, of gewend is aan het idee, om hiervoor mobiel internet te gebruiken.

Uiteraard zijn de cityguides met name gericht op het buitenland. Om ervoor te zorgen dat de gebruikers van XS2TheWorld bij thuiskomst van hun trip geen onaangenaam hoge rekening voor internationaal dataverkeer op de mat vinden, wordt er bewust een applicatie aangeboden. Om deze applicatie na installatie te gebruiken is geen internetconnectie nodig.

Installatie via downloadlink per smsInstallatie door middel van bluetoothInstallatie door middel van een kabel
XS2TheWorld biedt drie mogelijkheden om de applicaties te installeren op je mobiel

Telecomproviders en telefoonfabrikanten spelen een belangrijke rol in de acceptatie van mobiel internet
Er is bewust gekozen om een applicatie te leveren en geen mobiele website.Toch ziet Sander Munsterman absoluut de mogelijkheden tot verrijking van de applicatie door gebruik te maken van mobiel internet. Een belangrijke voorwaarde hiervoor is de acceptatie van het mobiele web door het brede publiek. Om deze acceptatie te bereiken spelen zowel de eindgebruikers, telecomproviders als de telefoonfabrikanten een belangrijke rol. Voor de eindgebruikers ziet Munsterman een natuurlijk proces voor zich. Eigenlijk zoals dat ook is gegaan bij de introductie van de mobiele telefoon. Het grootste gedeelte van de toenmalige tegenstanders van het mobieltje zijn nu ook “om”, en zien hun gsm nu zelfs vaak als onmisbaar.

De telefoonfabrikanten en telecomproviders spelen een belangrijke rol in het wegnemen van usability issues van mobiel internet. De technische problemen zoals schermgrootte, grafische weergave en snelheid van het surfen verdwijnen. Het verkrijgen van de juiste internetinstellingen, het instellen van de telefoon en het daadwerkelijk gebruiken van het internet, worden echter door veel potentiële gebruikers nog wel gezien als een grote hindernis.

Zeker als het gaat om toepassingen die juist interessant zijn voor gebruik in het buitenland zijn de kosten een belangrijk knelpunt. XS2TheWorld is dan ook blij met de ontwikkeling dat klanten steeds vaker kiezen voor een abonnement met een flat fee. Maar om de klant echt in staat te stellen om “always on” te zijn, dient er wel wat te veranderen met betrekking tot de vaak enorme kosten die gepaard gaan met internationaal dataverkeer via mobiele devices.

Het mobiele web 2.0
Ondanks de genoemde beperkingen maakt ook het mobiele web langzaam maar zeker een opmars in de richting van een 2.0 versie. De ontwikkelingen die plaatsvinden zorgen ervoor, dat er voor de (potentiële) mobiele surfers een wereld van nieuwe mogelijkheden open gaat. G.J. Smits van Jungle Rating heeft een model ontwikkeld dat de elementen die het mobiele web 2.0 zo interessant maken weergeeft. De kunst zit hem vooral in het bieden van online services die de volgende elementen combineren:

  • Locatie
  • Contact met web
  • Actualiteit
  • Contact met anderen & delen
  • Media

Model Mobiel Internet 2.0

Model Mobiel internet 2.0 van Jungle Rating

“Buzzd”, een 2.0 voorbeeld
Het mobiele web 2.0 biedt de mobiele surfer de mogelijkheid om gebruik te maken van leuke, spannende, maar vooral ook practische online diensten die een rijke gebruikerservaring garanderen.
Een mooi voorbeeld hiervan is “Buzzd””. Deze service combineert 4 van de eerder genoemde 5 elementen. Het werkt als volgt:
Stel je hebt zin in een avondje uit, maar je hebt geen flauw idee waar je naartoe wilt gaan. Dan stuur je een sms met daarin je postcode naar “Buzzd” (1: Locatie).
Je ontvangt dan een antwoord in de vorm van een tekstbericht met daarin een link naar de mobiele site van “Buzzd”. (2: contact met web).
Door te klikken op deze link vind je een overzicht van bijvoorbeeld feesten of concerten die NU bij jouw in de buurt aan de gang zijn (3: Actualiteit).
Bovendien zijn de aanraders die je krijgt van “Buzzd” ook nog eens voorzien van real-time reviews door bezoekers. Vervolgens kun jij via een simpele sms aan “Buzzd”, of via de mobiele website al jouw vrienden in één keer laten weten waar jij uithangt, en waarom zij daar ook met gezwinde spoed naar toe moeten komen. (4: Contact met anderen & delen)

Het enige element waar “Buzzd” nog geen gebruik van maakt is punt 5, media. Uiteraard is het niet moeilijk om een toepassing bij deze service te verzinnen: Een foto of video van het feestje waar jij nu bent zou goed kunnen helpen om de twijfelaars over de streep te trekken.

Helaas is deze service niet in Nederland beschikbaar . Een demo kun je wel bekijken op de site van “Buzzd”.

Logo Buzzd
Buzzd combineert 4 van de 5 elementen die het mobiele web 2.0 zo interessant maken

XS2TheWorld en het mobiele web 2.0
De Mobile cityguides en phrasebooks van XS2TheWorld lijken alles in zich te hebben om een echte 2.0 toepassing te worden. Ik vroeg Sander naar zijn visie op dit vlak. Hierop geeft hij aan dat XS2TheWorld absoluut enthousiast is over het toevoegen van de webcomponent aan hun applicaties. Hiervoor moet wel eerst aan de randvoorwaarden worden voldaan die er voor zorgen dat het mobiele web volledig wordt geaccepteerd door het grote publiek. Uiteraard speelt vanweg het internationale karakter van hun product vooral het kostenaspect van internationaal dataverkeer een belangrijke rol.
Een mooie ontwikkeling is dat telefoonfabrikanten tegenwoordig telkens meer telefoons afleveren waarop standaard kaarten worden meegeleverd (bijvoorbeeld Google Maps of Nokia Maps). Hierdoor wordt het mogelijk om de XS2TheWorld services te laten communiceren met deze kaarten via API’s. (Wellicht ten overvloede: API staat voor Application Programming Interfaces, deze maken het mogelijk om verschillende programma’s met elkaar te laten communiceren.)

Dit biedt een heel scala aan mogelijkheden om klanten Location Based Services aan te bieden. Oftewel diensten die op dát moment, op dié plek, relevant zijn voor de gebruiker. Als je dat ook nog kan combineren met reviews en foto’s of filmpjes van anderen die op diezelfde plek zijn geweest, dan creëer je echt toegevoegde waarde voor de gebruiker. Ook voor adverteerders worden dergelijke services dan wel erg interessant. De juiste advertentie, op het juiste moment en op de juiste plaats kan net dat duwtje in de rug zijn van de potentiële klant in de richting van de adverteerder.

Location Based Services van Loopt
“Loopt”, eerder beschreven in het artikel “Sociaal netwerken
Met je mobiele telefoon
” biedt al Location Based Services.

De toekomst
Sander voorziet een sterke toekomst voor bedrijven die zich nu al bezig houden met het ontwikkelen van mobiele websites en mobiele applicaties. Wie nu al investeert, onderzoekt en de ontwikkelingen in de markt volgt, bouwt een voorsprong op. Het toenemende gebruik van mobiel internet door de consument zal ervoor zorgen dat bedrijven in toenemende mate de waarde van dit kanaal gaan inzien. Dan is het slechts nog een kwestie van tijd voordat mobiele marketing een vast onderdeel zal gaan uitmaken van de marketingmix.

Gouden eieren
Bedrijven die zich bezig houden met het ontwikkelen van mobiele applicatie en websites wacht een sterke toekomst

Sjoerd Mesker is marketing consultant bij internet adviesbureau Jungle Rating. Hij is auteur van het Finest Fifty E-commerce boek.