Onderzoek

Hoe denk je dat het Nederlandse medialandschap er in 2015 uit ziet?

0

Het Nederlandse medialandschap verandert in een rap tempo. Waar vroeger de macht lag bij de uitgevers met de grootste persen, ligt nu de macht bij de consument én degene die op een zolderkamertje het beste idee ontwikkelt. De grote spelers zoeken met veel trial and error naar nieuwe businessmodellen en krabben zich regelmatig op het achterhoofd of zij al deze nieuwe ideeën welke kunnen ontwikkelen binnen hun grote, logge organisatie.

Niemand weet hoe de toekomst er uit gaat zien. Wordt de mobiel het nieuwe communicatie device of zal het niet zo’n vaart lopen? Verandert het gedrag van de consument nu echt? Vragen waar de uitgevers van nu graag een antwoord op zouden hebben. Maar helaas, een goed werkende kristallen bol is nog steeds niet uitgevonden.

Wel kunnen we op basis van marktontwikkelingen voorspellingen maken. ABN AMRO en PWC doen dit bijvoorbeeld. Deze rapporten geven op hoofdlijnen handvatten om strategische keuzes te maken. Zij worden veelal op hoog niveau gebruikt.

Naar mijn idee zullen de innovatieve businessplannen in de toekomst niet zo zeer op board niveau worden gemaakt. Meer is het de verantwoordelijkheid van midden management, die dichter bij de markt en consument staat en verantwoordelijk is voor de inrichting van zijn of haar afdeling. Het midden management is echter vaak bezig met de dagelijkse gang van zaken en kijkt niet verder vooruit dan het volgende kwartaal.

Momenteel werk ik aan een publicatie die inzicht moet geven in het Nederlandse medialandschap in 2015. Hierbij kijk ik vooral naar de bedrijfsmatige kant van de media. Hoe ziet het mediabedrijf van de toekomst er uit? Wat zijn de key succesfactoren? Hoe moeten zij omgaan met HRM, juridische content zaken, nieuwe businessmodellen, logistiek en corporate governance? Dit kan een praktische leidraad bieden voor het midden management van de huidige mediabedrijven en start-ups.

Mijn research doe ik op basis van een literatuurstudie en 21 diepte interviews met key mediaplayers. Daarnaast ben ik erg benieuwd naar hoe de huidige generatie media werknemers tegen de toekomst aankijkt. Welke kant gaat het op het Nederlandse medialandschap en welke gevolgen heeft dit per specifiek functiegebied? Om hier meer inzicht in te krijgen, nodig ik mensen werkzaam in de media graag uit voor mijn onderzoek. Dit kost ongeveer vijf minuten. De vragen zijn aangepast op het functiegebied waar iemand werkt. Meedoen kan tot 6 oktober 2008. Tevens bestaat de mogelijkheid om een meer uitgebreide visie achter te laten. Deze zal ik meenemen in de publicatie.

Als dank voor deelname, krijgt iedereen die zijn mailadres achterlaat, een digitale versie van de publicatie (media december). Het onderzoek wordt tevens ondersteund door het Stimuleringsfonds van de Pers. Bij vragen, schroom niet om deze achter te laten bij de reacties of persoonlijk via mijn LinkedIn.

Hier vind je het onderzoek.

Over de onderzoekster: Hille van der Kaa (1979) werkte tot voor kort als marketing manager bij VNU Media en richt zich nu volledig op het onderzoek. Met dit mediaonderzoek rondt zij tevens haar MBA-opleiding aan Nyenrode af. Vanaf december 2007 werkt ze als zelfstandige.