Verdieping

Multimediaal enzo

0

Een bekroonde scriptie beschrijft hoe de reorganisatie van NOS Nieuws (2006) van de nieuwsafdelingen van NOS Radio en tv heeft uitgepakt. Hoofdredacteur Hans Laroes noemt die conclusie echter achterhaald in de nrc.next van 12 september. En dit keer in deze serie: dagblad-tv!

Ieder medium zijn eigen wetten
Sinds begin 2006 werken de deelredacties samen op een vloer onder de noemer NOS Nieuws. De 380 redacteuren verzamelen nu nieuws voor radio, televisie en internet. Maar welk verhaal is geschikt voor welk medium? Heb je een verhaal waar beeld bij hoort, dan is het waarschijnlijk niet geschikt voor radio. Of het heet een hoorspel.

Stilstand is achterstand en meer
Internet is nog steeds het ondergeschoven kindje op veel krantenredacties. Zo ook bij de nrc.next. Maar getuige de frisse moed van de (hoofd)redacteuren, gaat daar verandering in komen. Ambitie is om de krant en website volledig complementair te maken. Want de tijd van ‘content van de krant naar de site kopiëren’ is definitief voorbij. De tijd van ‘in de krant verwijzen naar web en op het web terug naar de krant’ is aangebroken. Want: internet is het ideale medium voor laatste nieuws, ook bekend als het nieuws dat komt nadat de krant ‘gezakt’ is.

En er kan bewegend beeld op
NRC tv is geen geweldig succes maar behoeft daarom des te meer een vervolg en uitbreiding. Ik ben vooral fan van Kamagurka en daarom een kijkcijfer-duwer.

Op Dag.nl vervangt video vaak tekst. Van veel artikelen is niet veel meer over dan titel en intro.

Op Volkskrant.nl zijn de beschouwingen van Hans Teeuwen populair.

Van de Telegraaf zou je verwachten dat ze een dealtje hebben gesloten met MSN video, maar niets is minder waar. Ze hebben hun eigen portal, met eigen logo, maar ik kan ‘video’ niet zo snel vinden op de voorpagina. Of word ik afgeleid door de hysterische drukte van de homepage?

Cross publishing
En ze experimenteren bij het NRC met cross publishing. NRC-redacteuren hoeven een artikel nu niet meer eerst te plaatsen in de ene digitale omgeving (NRC), en het dan om te zetten naar de andere (next.nl), dat gebeurt nu in één keer. Titels kunnen aangepast worden aan de next-doelgroep. Zo blijft er wellicht tijd over voor nieuwe, internetgerelateerde plannen.

Floor Drees schrijft exclusief voor Frankwatching een serie over de toekomst van de dagbladen, onder de titel Dag blad. Op haar website kun je terecht voor meer beeldmateriaal en tussentijdse updates.