Innovatie is ‘Connect + Develop’

0

“Kwaliteit en toegevoegde waarde dat is wat consumenten van onze producten verwachten” daarmee begint André Convents van Procter & Gamble op eDay 2008. En dat moet ook wel als 300 miljoen keer per dag iemand een product van je gebruikt. De belangrijkste producten zijn de 24 miljard dollar merken. Dit zijn de merken die meer dan 1 miljard per jaar doen en samen ongeveer 24 miljard dollar doen! Pampers doet hiervan 7 miljard. Maar hoe kom je nu aan dit soort producten?

In de huidige tijd is stilstand achteruitgang. En daarom heeft Procter & Gamble zichzelf een doelstelling opgelegd dat er wekelijks een nieuwe innovatief product moet komen. En dat product moet 100.000 euro per week bijdragen aan het resultaat! Het beleid wat hieraan ten grondslag ligt heet “Design to Innovate”.

Designed to immovate is gebaseerd op 2 principes:
1.    Consumer is the Boss
2.    Win the ‘First 2 moments of truth’: als ze het gaan kopen en als ze het gaan proberen.

Maar wat is innovatie? Research is de transformatie van geld naar kennis. En daar tegenover is innovatie de transformatie van kennis naar geld. En juist dat laatste is belangrijk als je wilt groeien.

Wat ging er dan fout in het verleden? P &G had ongelooflijk veel fabrieken om de producten te maken, maar ook om te innoveren. Deze wijze van werken kost héél veel geld! In 2000 besloot P&G even te stoppen met innoveren. Als reactie hierop verloor de markt gelijk het vertrouwen en kelderde de koers. En daarmee werd de basis gelegd voor ‘Design to Innovate’.

De producten die je maakt moeten wel op een bepaalde manier onweerstaanbaar zijn, maar ook een bepaalde ‘waarde’ hebben voor de consument. Juist in deze tijd is de concurrentie rondom innovaties steeds groter ten opzichte van vroeger. Het kost meer moeite om met een nieuw iets te komen. Daarnaast is innovatie ook onderhevig aan een soort democratie. Mensen kunnen makkelijker met elkaar praten en kosten effectiever handelen. Dat zijn behoorlijke uitdagingen die je als bedrijf moet aan gaan.

Om deze redenen moest P&G bekijken hoe ze beter konden innoveren. Innoveren wat innoveren betreft! Hiermee kwamen ze op ‘The Open Innovation Concept’.

De veer geeft een open funnel weer. Elk moment kunnen er zaken bij en af komen. En dit valt niet altijd mee. Je bent naast ideeën van anderen ook afhankelijk van je eigen ‘ruimte’ en ‘mogelijkheden’. En daarvoor moet de cultuur veranderen.

Wanneer de doelstellingen voor innoveren zo hoog zijn is het noodzakelijk om te kijken naar externe bronnen. Wat hebben anderen aan goede producten en/of technologieën en met welke partijen valt goed samen te werken. Hiervoor moesten er 50% aan externe samenwerkingsverbanden komen waarmee je waarborgt dat er goede innovatieve producten op de markt gezet kunnen worden. Een tweede uitdaging was om met 1,5 miljoen andere developers in contact konden komen. ‘How to connect’ werd daarmee erg belangrijk!

Een mooi voorbeeld van dat samenwerken met anderen veel kan schelen in de kosten is NASA versus Burt Rutan’s  Space Ship. Burt Rutan maakte zijn space ship met met mensen van ‘buiten’ en dat scheelde hem 80% van de R&D-kosten.

Innoveren is niet alleen maar nieuwe producten maken. Je hebt drie verschillende manieren van benadering:
1.    Welke tools kan je aan R&D geven in de product development cycle?
2.    Hoe kan je meer waarde creëren als je het product al wel hebt?
3.    Hoe kan je het merk uitbouwen met behulp van marketing en consumer-cocreation?

Ad1: Tools voor R&D

  • P&G heeft 100 mensen over de hele wereld die ‘rond-kijken’. Praten met universiteiten, andere grote bedrijven en ontwikkelingen van producten nauwlettend volgen. De bevindingen worden teruggekoppeld aan R&D waarna gekeken wordt wat de mogelijkheden zijn.
  • P&G heeft een entrepreneur technologie-netwerk opgezet. Hiermee houden ze contact met de belangrijkste personen over de hele wereld die producten kopen en kijken op welke wijze deze gemaakt zijn.
  • Deelname in een netwerk van scheikundigen die gepensioneerd zijn. Bij sommige trajecten zijn opeens voor korte tijd deze mensen nodig en zij vinden het prachtig om dan hun kennis en ervaring te kunnen inzetten.

Ad 2: Meer waarde creëren

  • P&G heeft een boost gegeven aan het innoveren, waardoor je als bedrijf meer waarde creëert.
  • Door het uitbreiden van een product met product-gerelateerde andere producten. Royal is een mooi voorbeeld. Zij hadden een Supervac-cleaner. Ze hadden het product in een ander gebied dan dat P&G zat. Ze hebben het product opgenomen onder de naam Swiffer en zijn er in een veel groter gebied mee samen gegaan. De les was dat ze los van elkaar het product nooit zo groot hadden kunnen maken.
  • Zoeken naar nieuwe businessmodellen. Met welke andere producten kan je samenwerken en nieuwe producten op de markt zetten.
  • Efficiënter werken.

Ad 3: Uitbouwen van je merk met marketing en consumer-cocreation
Er zijn in de huidige tijd veel voorbeelden van ‘open innovation’. P&G probeert op alle mogelijke manieren te kijken naar de mogelijkheden voor nieuwe producten.

Wat P&G nu doet is niet meer uniek. Overal zie je dat bedrijven hun deuren openen voor samenwerking. Zowel met andere bedrijven als met consumenten. Blijkbaar is het geloof in een dergelijke wijze van werken toch heel groot.

Een paar mooie voorbeelden hoe je met crowd sourcing nieuwe producten kunt creëren staan in de sheet hieronder.

Ondanks de vele voorbeelden van deze nieuwe wijze van innoveren heeft nog niets geleid tot een volgend 1 miljard-dollar merk bij P&G. Daarom speelt momenteel de vraag ‘Kan co-creatie wel leiden tot een nieuw 1 miljard-dollar merk’.  Is deze wijze van innoveren wel goed genoeg, of moet je de consument nog veel verder betrekken bij het ontwikkelen van je producten?

Een andere wijze om snel feedback te krijgen is het door contact met groepen moeders met tieners die gratis producten krijgen. Door het laten uitproberen krijgen ze snel en direct reactie over wat goed is en wat niet. Het blijft wel heel belangrijk dat deze mensen eerlijk blijven! Anders heb je er als bedrijf niets aan.

Andre Convents sluit af met het statement dat innovatie dus af hangt van:
–    Product innovation
–    Consumer insights
–    Package and graphics
–    Marketing
–    Go to the market
–    Supply chain
En alleen als al deze aspecten op de juiste manier ingericht zijn dan zal het product slagen! Wil je meedenken met P&G, kijk dan op www.pgconnectdevelop.com.

eDay is hét event om de nieuwste trends in online business en marketing te horen, zien en beleven. eDay is een dag vol visie, innovatie en inspiratie. eDay kijkt vooruit naar wat er staat te gebeuren op het gebied van online business en marketing. Zie ook het artikel eDay editie 2008: open up! en WEbook: de Wikipedia van de boekenindustrie.