De blogwereld stort in elkaar (2)

0

Op het vermaarde Vint-blog (1, 2 en 3) en op het blog van Frankwatching heb ik reeds meerdere malen aandacht geschonken aan het feit dat de blogosfeer “kapot” is. Het is niet meer zoals vroeger. Discussies zijn verplaatst naar een andere medium.

Veel mensen hebben het bloggen verlaten. Ze zijn overgestapt op sociale netwerken, zoals Facebook, MySpace en Hyves, of zijn aan het microbloggen geslagen, zoals Jaiku, Twitter (volg je mij trouwens al op Twitter?). Een aantal van de oude blogs zijn tegenwoordig geprofessionaliseerd – check bijvoorbeeld dit rapport, waarin staat dat blogs tegenwoordig meer dan 1 Mb groot zijn -, commercieel, ze bezitten een volwaardig redactieteam. Ze zijn uitgeverijen geworden, denk in Nederland bijvoorbeeld maar aan GeenStijl. Maar ook VKMag, Flabber en mijn eigen Jaggle zijn inmiddels in het bezit van een heus redactieteam.

Vandaag besteden The Economist en Nicholas Carr – Does IT matter en The Big Switch – aandacht aan het “doodgaan” van de blogosfeer. In het artikel “Oh, grow up” zegt The Economist het volgende: “Blogging has entered the mainstream, which – as with every new medium in history – looks to its pioneers suspiciously like death…Gone, in other words, is any sense that blogging as a technology is revolutionary, subversive or otherwise exalted, and this upsets some of its pioneers. Confirmed, however, is the idea that blogging is useful and versatile…Now they are gone, but they are also ubiquitous.” Nicholas Carr zegt in zijn artikel “Who killed the blogosphere?” eigenlijk precies hetzelfde: “Who killed the blogosphere? No one did. Its death was natural, and foretold.”

Carr heeft ook nog een leuk detail. Van de 133 miljoen blogs die in Technorati zijn geregistreerd (sinds 2002), is 94% slapende… Gaap.

Blogs zijn mainstream geworden. De functionaliteit envan blogs zijn niet meer weg te denken. Elke zichzelf respecterende site biedt tegenwoordig de mogelijkheid om reacties achter te laten. Niks spannends aan. Lang leve de blogs!

Sander Duivestein is senior-consultant bij ViNT (Verkenningsinstituut Nieuwe Technologie), het onderzoeksinstituut van Sogeti Group en co-auteur van het boek ‘Me the Media‘, een boek over de revolutie in media.