Welke pet past de CEO online?

0

Er zouden, volgens de OSIRIS database, wereldwijd zo’n 46.000 beursgenoteerde bedrijven zijn. Dit betekent dat er minimaal net zoveel CEO’s zijn die verantwoording moeten afleggen aan aandeelhouders. Op de corporate site is de CEO vaak niet erg prominent aanwezig. Is er – zeker in de huidige tijden van onzekerheid – niet wat meer behoefte aan een zichtbare en vooral bereikbare CEO? In dit artikel een viertal inspirerende voorbeelden van zichtbare CEO’s.

De CEO als blogger

Jonathan Schwartz, CEO van Sun Microsystems, is waarschijnlijk het meest aangehaalde voorbeeld van de CEO als blogger. Op zijn eigen weblog plaatst hij ongeveer 3 artikelen per maand, variërend van vakinhoudelijk tot bedrijfsspecifiek. De goegemeente reageert vervolgens ook fanatiek op zijn artikelen. Enig minpunt lijkt te zijn dat Jonathan niet of nauwelijks ingaat op de reacties van zijn toehoorders. Daarmee had hij de titel CEO als gesprekspartner in de wacht kunnen slepen.

Jonathan Schwartz Weblog

De CEO als online crisismanager

Elke onderneming kan onverhoopt in een crisissituatie verzeild raken. Op dat soort momenten zal de CEO zich een sterk leider moeten tonen. David Neeleman, CEO van JetBlue, een Amerikaanse vliegmaatschappij, moest vorig jaar alle zeilen bijzetten toen JetBlue negatief in het nieuws belandde. Dit vanwege langdurige vertragingen en geannuleerde vluchten. De manier waarop hij als crisismanager gebruik maakte van internet spreekt tot de verbeelding. Binnen no-time stond er een persoonlijke brief van hem op de JetBlue website. Maar vooral de persoonlijke video-boodschap op YouTube  is vooralsnog uniek in CEO-land. Klanten en consumentenorganisaties reageerden louter positief op het adequate en persoonlijke handelen van CEO Neeleman.

Accepteer cookies

De CEO als gastheer

Peter Bakker, CEO van TNT, is één van de bekendere CEO’s van Nederland. Bekend als voorvechter van TNT’s duurzaamheidsinitiatieven en voorzitter van de naar hem vernoemde commissie Bakker. Sinds een aantal maanden heeft TNT een vernieuwde groepswebsite en een nieuwe pay-off (“Sure we can”). Op de homepage wacht CEO Bakker zijn bezoekers op, zoals het een gastheer betaamt. In een drietal video’s neemt hij de bezoeker mee langs het vernieuwde TNT, de strategie en de klimaatplannen. Een warm welkom.
TNT homepage - Peter Bakker

De CEO als illuster gezelschap

Bij bedrijven die al wat langer meedraaien, is de kans groot dat de huidige CEO niet de eerste is. IBM is één van die bedrijven. Op de website van IBM is een uitgebreid profiel beschikbaar van de huidige CEO, Samuel J. Palmisano. Hij heeft een dossier met presentaties en bezoekers kunnen hem een persoonlijke e-mail sturen. Aanzienlijk uitgebreider dan het gemiddelde CEO profiel op een corporate website. IBM biedt daarnaast een historisch overzicht van alle CEO’s vanaf Thomas J. Watson in 1956. En, als klapper op vuurpijl is er nog een overzicht van de Nobelprijswinnaars die de onderneming in haar gelederen heeft en had.

IBM - CEO biographies

Steve Jobs

De bekendste CEO van het moment is misschien wel de CEO van Apple Inc. Steve Jobs is Apple en Apple is Steve Jobs. Zijn legendarische presentaties zijn echter op de Apple website niet tot lastig terug te vinden. Het had mij niet verbaasd als er op de productpagina’s en in de persomgeving van de Apple website een sectie met Steve Jobs’ presentaties was geweest. De titel ‘CEO als online PR-man’ gaat daarmee vooralsnog aan hem voorbij.

Welke pet past de CEO nog meer?

Wat wij vaak horen is dat niet elke CEO vol in de schijnwerpers wil staan. Terechte opmerking. Bovenstaande voorbeelden laten echter zien dat er genoeg mogelijkheden zijn om de CEO online te positioneren als vitale en zichtbare leider. En niet louter als onneembare en ontoegankelijke vesting. Welke virtuele petten passen de CEO nog meer? De CEO als verkoper, recruiter, inspirator…?