EcoDaZoo en Hotel626 winnaars van de FWA

0

EcoDaZoo, een website die de communicatie opent over milieu en ecologie, is de grote winnaar geworden van de FWA 2008. De wat?! De FWA… Eerlijk gezegd had ik er nog nooit van gehoord. Toch heeft het met EcoDaZoo en Hotel 626 twee interessante winnaars opgeleverd. Dat maakt natuurlijk nieuwsgierig naar de achtergronden van de prijs! Reden om eens een paar vragen te stellen aan het Nederlandse jurylid Bert Hagendoorn.

Wat zijn The FWA?
“Voluit staat het voor The Favourite Website Awards. Het is een invloedrijke, daily updated verzamelplek van het beste interactieve werk, die door vele art directors en interactieven wereldwijd, misschien wel dagelijks wordt gecheckt. Het idee is dat uit de ’12 Sites of the Month’ de ‘Site of the Year’ 2008 wordt gekozen. En de winnaars zijn net bekend gemaakt.”

Is de FWA nieuw dit jaar of is de prijs al vaker uitgereikt?
“De FWA zelf bestaat al acht jaar, sinds 2000. En deze Site of the Year prijs bestaat ook al sinds het begin. Je hebt de Site of the Day (elke dag is er dus een nieuwe), Site of the Month en de Site of the Year – naast de PCA, de People’s Choice Award.”

fwa2

Wat heeft de winnaar er precies aan? Is het eeuwige roem of zit er ook een andere component aan de prijs?
“Het doel van de prijs is de beloning voor innovatief webdesign – daarin wordt The FWA gezien als de nummer 1 prijs wereldwijd. Dus ja, dat betekent roem en respect: als je bedenkt dat de site geldt als een dagelijkse inspiratiebron voor 1 miljoen bezoekers per maand, en dat makers van websites maar al te graag het FWA label aan hun site hangen als ze Site of the Day, Month of Year zijn geworden.”

In welk opzicht is deze award anders dan andere awards voor beste website?
“Elke prijs heeft zijn eigen criteria: voor de Webby’s gelden bijvoorbeeld weer andere criteria, zoals binnen Nederland voor de SpinAwards ook weer bepaalde criteria gelden die anders zijn. Bij de FWA zijn de criteria als volgt: er wordt voor 40% gekeken naar het design, voor 25% naar de navigatie, voor 15% naar zowel graphics als content en voor 5% naar personality.”

Welke opvallende of interessante winnaars heeft de FWA  in voorgaande jaren voortgebracht?
“Wat ik bijvoorbeeld opvallend vind is dat Group94, een Belgisch bureau, met 42 SOTD awards wereldwijd leading is. Boven bureaus als Big Spaceship, Firstborn en  2Advanced. Dat is toch een geweldige prestatie? Het grappige is dat ze binnen België niet eens zo bekend zijn, maar wereldwijd absoluut, en dat is vast ook mede door The FWA.”

Wat was jouw rol?
berthagendoorn5“Ik ben de Nederlandse afgevaardigde, binnen een jury van 57 leden uit 15 landen (zie ‘about’ en dan ‘judges 2008’ op https://www.thefwa.com/). De 57 juryleden hebben  uit de 12 ‘sites of the month’ een persoonlijke top 3 doorgegeven aan de juryvoorzitter, Rob Ford. En dan blijkt het best een uitdaging om de sites die eruit springen te plaatsen en ten opzichte van elkaar een goede plek te geven – de sites zijn vaak niet met elkaar te vergelijken, dus niet goed ‘naast elkaar’ te houden.”

Hoe ging de beoordeling in zijn werk?
“De twee sites met de meeste punten uit de eerste ronde (als resultaat van de 57 top drie’s) komen in de finale, waarbij de 2 sites met de meeste punten door de jury beoordeeld worden: de winnaar van die laatste twee wordt overall winner.”

Wat was jouw eigen top 3 en waarom?
“Mijn persoonlijke nummer een is The Turn By Fredo Viola door Aer Studio: ik vind hem super orgineel. Fantastisch gewoon – en het laat je op een ontspannen manier kennis maken met de muziek van de artiest, het doel van de site.”

turn 

“Op nummer twee had ik Happiness Factory – Now Hiring door AKQA: een site voor Coca Cola die vrijwel niemand ontgaan kan zijn, een site die echt helemaal dichtgetimmerd is, er is echt aan alles gedacht.”

happy

“Mijn nummer drie was Hotel 626 door Goodby, Silverstein & Partners, B-Reel en DinahMoe – een site die gewoon een prijs moest winnen om zijn experience, inclusief gebruik van webcam, microfoon en mobiel.”

Wie zijn de winaars dit jaar?
EcoDaZoo  heeft de juryprijs gewonnen en Hotel 626, ook een van mijn favorieten, heeft de People’s Choice Award gewonnen. De tweede ronde van de juryprijs ging overigens tussen Eco Zoo en een site voor Red Bull: Red Bull Flugtag Flight Lab, die ook erg innovatief is: je kan er je vliegtuig maken, beschilderen en er vervolgens een vliegwedstrijd mee in. Wel opvallend, hoe zo’n uitslag kan verschillen van je eigen oordeel, ik had dit niet verwacht. Maar goed, het is wel het oordeel van 57 juryleden, en dat zijn er natuurlijk best veel.”

Kan je iets vertellen over deze twee sites en waarom ze gewonnen hebben?
“Ja, EcoDaZoo is het afgelopen jaar wereldwijd volop in het nieuws geweest op sites en blogs, door de innovatieve aanpak en gebruik van de nieuwste technieken voor 3D effecten (Papervision en een zelfgebouwde enige), en de toepassing daarvan voor zoiets als zo’n uitvouwbaar plaatjesboek is sterk bedacht.

ecozoo

Hotel 626 is gewoon iets waar je op een gegeven moment helemaal in op gaat en later pas weer uitkomt, een goed voorbeeld van een echte experience – ik kan me daarom goed voorstellen dat de meeste mensen hierop hebben gestemd. En dat laatste is wel een interessant gegeven, ik denk ook echt de kant die het web op gaat: geslaagde experiences, rich internet applications, die je zogezegd ‘bij de veren’ grijpen.”

Komt er volgend jaar weer een FWA? En ben jij volgend jaar weer jurylid?
“Volgend jaar zal er vast weer een SOTY verkiezing zijn, en Rob Ford heeft me gevraagd of ik de komende jaren weer van de partij wil zijn als Nederlandse reprasent – een hele eer, kan ik je zeggen.”

Kan iedereen dan een website indienen?
“Sure, iedereen kan een site indienen, al kunnen niet alle sites worden ingezonden – denk aan onorginele of met templates gemaakte sites, sites die aanzetten tot foute boel, spam enzo promoten of andere ellende. Maar dat is allemaal op de site van FWA na te kijken, bij ‘about’ en ‘criteria’.”

Waar is meer informatie te vinden over The FWA?
“Op de site van The FWA: https://www.thefwa.com

Karianne Vermaas van Frankwatching in gesprek met Bert Hagendoorn (Adobe).