Reportages

We’re Getting Things Done

0

Netwerken is belangrijk, maar met al die sociale netwerken is slim managen nóg belangrijker. We moeten tenslotte 500-plus connecties hebben op LinkedIn en Poken met iedereen die we tegenkomen. En wil je echt helemaal van nu zijn, dan begin je natuurlijk zelf een sociaal netwerk. Mensen die zich afvragen waar ze in hemelsnaam de tijd vandaan halen, hebben waarschijnlijk nog nooit gehoord van Getting Things Done. De Slimmer Werken 2.0 sprekers Hessel van Oorschot en Raymond Witvoet wel.

Hessel van Oorschot, entrepreneur en fervent netwerker, vindt dat je kritisch moet kijken naar je netwerk. Aan wie heb je iets en aan wie niet? Als voorbeeld haalt hij de crisis aan. Eigenlijk vindt hij het een geweldige tijd als ondernemer. “Ik ben nog nooit zo vaak met m’n smoel in de krant of op tv geweest. Heb je als klein bedrijf een leuk verhaal, dan kun je gratis media-exposure krijgen. Dat is je kans. Recessie tussen je oren.  In Californië is 10 procent van de bevolking werkloos, maar ze laten het hoofd niet hangen. Ze gaan ervoor en netwerken als een gek.”

Hoe pak je het aan? Hessel legt het uit aan de hand van 3 stappen:

 • Wat heb je?
 • Kijk eens in je keten. Wat zit daar, van wie kun je leren?
 • Waar kunnen we echt wat mee? LinkedIn en andere netwerksite

sociaal-netwerkenWat heb je? Ben je digitaal genoeg als onderneming? Van Oorschot wijst op Odesk. Een professionele marktplaats waar je professionals kunt inhuren. “Het is heel transparant, je ziet wat ze hebben gedaan, wat ervoor is betaald en welke feedback ze hebben gehad. Gebruik het!”

Kom je erachter dat je niet zo digitaal bent, kijk dan in je netwerk van wie je iets kunt leren. Wie zit je achter de vodden aan? Of zijn er klanten/leveranciers die juist jou belemmeren in tijd van crisis (stug). Hessel haalt een voorbeeld aan van Universal Music. “Het label heeft veel muzikanten die al lange tijd bij hen zijn, veel geld hebben verdiend en content niet beschikbaar willen stellen op internet. Ik zei dat ze misschien eens moeten kijken naar andere doelgroep muzikanten. Want open content is belangrijk.”

Social networking

En met welke sociale netwerken kunnen we echt iets? LinkedIn is volgens van Oorschot een hele goede. Hij heeft zelf 500-plus connecties en zelfs twee grote deals binnengehaald zonder de mensen ooit in levende lijve gezien te hebben. “Dat is de kracht van een sociaal netwerk. Sociale netwerken laten verborgen contacten zien. ”

Accepteer cookies

Het filmpje Social networking in Plain English dat Hessel van Oorschot liet zien.

“Meld je aan bij groepen, want je kunt iedereen uit die groep benaderen zonder email. Als ik naar een event ga, kijk ik vaak bij welke groepen de sprekers lid zijn. Op die manier kan ik ze na het event gemakkelijk benaderen.”

Getting Things Done

Als al die netwerken, beslissingen en informatie je teveel worden, heeft Syntens innovatieadviseur Raymond Witvoet de oplossing. Focus op je talent en vertrouw op de methodiek Getting Things Done (GTD). Volgens Witvoet zijn mensen teveel bezig met de dagelijkse dingen en komen ze niet aan hun talent toe. Hij stelt het publiek de vragen:

 • Waar zit je talent?
 • Hoeveel tijd besteed je hieraan?

fckng-things-up

Een toehoorder vraagt of talent niet hetzelfde is als ambitie. “Nee, je kunt wel ambitie hebben, maar als het talent ontbreekt…helaas. Ambitie moet je bijstellen aan je talent. Van Gaal wist dit heel goed en zei: “Ik had niet het talent om snel te rennen, maar ik had wel overzicht in het veld.” Iemand roept dat het bij Van Basten net andersom is. Die bleef dus niet dicht bij zijn talent.

Maar hoe focus je nu op dat talent als al die dagelijkse dingen je hier vanaf houden? Voor kenniswerkers is het, volgens Witvoet  handig om een voor de hand liggende manier  te vinden om met alle rompslomp om te gaan: een extern systeem. Dan hoef je er niet over na te denken. Een manier is de methodiek GTD. Het gaat namelijk tegenwoordig meer om action management dan om time management. “En neem beslissingen, stel het niet uit. Je kunt er altijd nog op terug komen als het de verkeerde beslissing was. Dan kom je in de goede flow, heb je weinig stress en meer ruimte en tijd voor je talent.”

De basis van GTD:

 • Informatie verzamelen
 • Beslissen
 • Organiseren
 • Doen

Essentie GTD

 • 1 extern systeem
 • Persoonlijk in te richten
 • Veel tools beschikbaar
 • Geschikt voor kenniswerkers
 • in 1 dag mee te beginnen
 • Gedrag en discipline zijn nodig

Presentatie van Raymond Witvoet

Er is natuurlijk altijd een maar. Het is heel veel gezond verstand en geen toverformule. Niets is heilig. GTD is moeilijk vol te houden en vergt vertrouwen en discipline.  Vertrouw op het externe systeem, anders houd je het in je hoofd en helpt het systeem nog niet.

Maar als je dat onder de knie hebt en ook weet hoe je sociale netwerken moet gebruiken, kun je met al tips heel veel digitaal netwerken en tóch met je talent bezig zijn. Dat is echt slimmer werken 2.0.

logo-slimmer-werkenDe economie en het bedrijfsleven hebben doeners nodig’ Leve de Easycratie! In tijden van minder economische vooruitgang zorgt Slimmer Werken ervoor dat je voor blijft lopen op je concurrent. Het seminar Slimmer Werken is een initiatief van Nederland Digitaal in Verbinding, een programma in opdracht van het Ministerie van Economische Zaken.