Innovatie

Plus Online: Crossmedia in de praktijk

0

In de serie: ‘Hoe bereik je ouderen in het huidige medialandschap?’ interviewden we vorige week Jan Slagter van Omroep Max. Deze week een gesprek met Tjangja Galdeij, adjunct-directeur van Senior Publications Nederland en uitgever van Plus Magazine en Plus Online. Hoe bereiken zij de 50 plusser?

Plus Online en Plus Magazine

In Plusmagazine vind je artikelen over geld & recht, gezondheid, beauty, lifestyle, reizen & vrije tijd en mens & samenleving. Plus Online is een informatieve en interactieve website die gelieerd is aan Plus Magazine. Volgens Tjangja Galdeij is de ouderen doelgroep een kritische groep die informatie slurpt en erg geïnteresseerd is in geld, gezondheid en reizen.
[vimeo width=”425″ height=”239″]https://www.vimeo.com/3833906[/vimeo]
Specifiek voor de 50-plusser geeft Plus Magazine en Plus Online informatie over deze onderwerpen. “De wijze waarop je met ze communiceert is vaak anders,” zegt Tgangja. “De manier waarop je praat, de snelheid, de uitleg. Het is het nuanceverschil. De Plusredactie heeft daar ervaring mee en dat is nou net wat je onderscheid van anderen.”

‘Need to know’ en ‘nice to know’

Plus Magazine heeft volgens Tjangja veel ‘need to know’ in plaats van ‘nice to know’ onderwerpen. De manier waarop ouderen worden aangesproken is van een meer praktische aard, veel informatie. Need to know’ is veel informatie, ‘ nice to know’ is meer van: leuk om te weten. In de eerste categorie vind je bijvoorbeeld geld en gezondheidsgerichte onderwerpen. Dat zijn onderwerpen die ouderen aanspreken. Informatie over hoe zij met hun pensioen kunnen omgaan. En gezondheidsinformatie over hart-en vaatziekten en vormen van kanker. Onderwerpen die een belangrijke rol spelen in de leeftijdsgroepen vanaf 50-plus.

De website ondersteunt het magazine, verlengt elkaar en andersom. Tjangja: “ Waar het magazine stopt begint het internet. Het is niet zo dat je wat mist als je het magazine hebt gelezen. Er zijn verwijzingen naar de website, je ziet specifiek de traffic daar naar toe gaan. Op de website staat een voorproefje van wat er in het magazine staat, bedoeld als een soort trigger. “

Weinig bloemetjesjurken, veel meetbaar

De site is volgens Tjangja makkelijker te meten. Als er wat wordt aangekondigd in het blad ziet Plus de traffic terugkomen op de site. Verder doet Plus o.a. lezersonderzoek in panels en online. De online panels geven feedback op allerlei onderwerpen. “Willen ze meer weten en lezen over bijvoorbeeld pensioenen? Welke onderwerpen zijn interessant voor deze doelgroep? De lezersonderzoeken hebben meer redactionele inslag en worden dus door redacteuren gedaan. Er worden vragen aan de lezer gesteld over wat ze inhoudelijk van de artikelen vinden, hoe ze zijn geschreven, begrijpelijke taal of niet enz.”

Tjangja: “Ouderen zijn een doelgroep met veel kennis, het gaat om een groep mensen die heel actief is. Schrijf niet over de ouderen, maar voor ze. Dat is eigenlijk de belangrijkste boodschap. Verder is de doelgroep nog altijd niet sexy in veel hoofden van marketeers die vaak 30 tot 40 zijn. De 50-plussers zijn in hun ogen niet meer actief, zijn ziek en hulpbehoevend. Lopen in een bloemetjesjurk rond. Dat is allang niet meer en dat moet je als marketeer wel weten.”

Interview: Caroline Lichtenberg (Merge Media)

In de serie ‘hoe bereik je ouderen in het huidige medialandschap’ verscheen ook het interview met omroep Max. Eerder keken we in de serie ‘Hoe bereik je jongeren in het medialandschap?’ naar hoe NCRV, MTV, Scholieren.com en FunX jongeren bereiken.