BumpTop geeft een nieuwe dimensie aan Windows

0

Er zijn van die demo’s die je ziet die in een keer je aandacht hebben! Zoals de demonstratie van BumpTop op TED 2007.  Anand Agarawala liet daar het prototype zien van hun spectaculaire 3D desktop uitbreiding voor Windows.

Concept en functionaliteit van BumpTop

BumpTop was en is gebaseerd op het concept van  je eigen bureau, althans dat van mij in ieder geval! Stapels met documenten en andere zaken liggen slordig opgestapeld. Met BumpTop maak je snel stapels van je documenten, een grote stapel met alles of stapels per type. Heb je genoeg van de stapels, dan ‘gooi je de stapels weer om.

bumptop-1

De desktop is een bende

Lasso de bestanden

Lasso de bestanden

Een nette stapel is het resultaat

Een nette stapel is het resultaat

Die je ook weer makkelijk kunt uitvouwen

Die je ook weer makkelijk kunt uitvouwen

Daar waar je in de echte wereld als je iets zoekt al je papieren moet doorbladeren, zoekt BumpTop (net als de gewone search) op tekst binnen documenten. Type eenvoudigweg wat je zoekt, bijvoorbeeld EIT en documenten met EIT erin worden gehighlight. Als het slechts een  document is kan je met enter het document openen. Zijn er meer documenten en zitten die in stapels dan kan je met ENTER de stapels omzetten in grids. Zoek dan nog een keer en je kunt met enter alle documenten openen.

BumpTop heeft nog veel meer mogelijkheden, zie deze video.

Accepteer cookies

De originele demo van BumpTop had trouwens meer functionaliteit (en de beta volgens mij ook) die het niet gehaald heeft in deze versie. Gelukkig heeft BumpTop een Vote for Features en een Customer Support Community die voldoende nieuwe ideeën opleveren voor nieuwe functionaliteit.

Kortom, BumpTop is iets maar je mee moet experimenteren. Het is gewoon leuk om te kijken wat je er mee kunt doen en of het bij jou past! Want niet iedereen is zo fan van vernieuwing…

Wennen aan de nieuwe interface

De meeste mensen zijn niet dol op verandering. Toen Office 2007 werd geïntroduceerd met de nieuwe Ribbon User Interface was er kritiek, zoals van Office2007Sucks. Een aantal bedrijfjes, bijvoorbeeld Addintools levert tools om de Ribbon interface (die niet of weinig aan te passen is) aan te passen of te vervangen. De eerste zin op hun website geeft het mooi weer (zeker als je hierj de bekende Tel Sell voiceover bij denkt):

Frustrated by endless searches for features on the Ribbon? Download and install this software to bring back the familiar menus and toolbars to Microsoft® Office 2007. The software allows you to work with Office 2007 as if it were Office 2003″

microsoft-office-2007Persoonlijk vind ik de interface van Office 2007 erg prettig en was er binnen no time aan gewend. Maar dit soort sentimenten maakt innovatie , zeker als je zo in het spotlicht staat als Microsoft, moeilijker. Stel je voor dat we iets nieuws introduceren en mensen het niet mooi vinden. De ‘veilige’ optie is dan om beide interfaces te ondersteunen, iets wat het duurder maakt en ook voor helpdesks de complexiteit vergroot. Een andere strategie is om dit soort ontwikkelingen over te laten aan bedrijven als BumpTop en eventueel ze later over te nemen als blijkt dat het een succes is. Ik denk ook dat Anand Agarawala (de ceo van BumpTop) daar mogelijk geen probleem mee zou hebben.

Als je bijvoorbeeld op Twitter zoekt naar BumpTop zie je dat veel mensen het aan het uitproberen zijn. Comments die je leest zijn “sexy”, “cool” maar ook “wat moet je er mee?”.

Verbeteringen aan de desktop

Er zijn een hele hoop verbeteringen en nieuwe dingen mogelijk voor de desktop. BumpTop is zeker niet de enige. Google Desktop werkt vanuit de core competentie van Google (zoeken) en geeft extra zoekmogelijkheden en een zijbalk met gadgets.

En ook Microsoft is bezig met iets wat ze de Social Desktop noemen. Dit is niet hetzelfde als BumpTop maar biedt zoals ze het zelf zeggen:

“Social Desktop embeds the “web oriented” model for sharing in the center of the desktop experience, demonstrating new ways of integrating the desktop and the web.”

In normaal Nederlands, Social Desktop maakt het mogelijk om een document op jouw pc een zogenaamde sociale url te geven die je kunt delen met vrienden of collega’s die vervolgens commentaar kunnen leveren op het document. Dit wordt dan weer zichtbaar in het document. Het volgende filmpje geeft een beeld van de Social Desktop.

Accepteer cookies

Aan het einde van het filmpje en trouwens ook nog op de internetpagina wordt het goed duidelijk gemaakt: Social Desktop is een prototype en moet worden gezien als ‘proof of concept’ van Microsoft research.

Ook Apple heeft een aantal jaren geleden een patent ingediend voor een 3D desktop wat door Appleinsider uitgebreid is beschreven.

afbeelding uit Apple's patent aanvraag

Afbeelding uit Apple’s patent aanvraag

Het lijkt of we over een tijdje meer 3D interfaces kunnen verwachten, zowel op Windows (nu al door BumpTop) en op Apple. Niet alleen op de desktop maar ook in de browsers.

3D is hot

Er zijn al diverse pogingen geweest om 3D browsers te maken maar de recente ontwikkelingen op het gebied van hardware maken 3D applications in browsers mogelijk voor ‘normale computers’, dus niet alleen heel zware gaming of designer computers.

AMD introduceerde onlangs de beta versie van de Fusion Media Explorer (zie hier de YouTube demonstratie). Fusion Media Explorer combineert een aantal zaken, zoals bijvoorbeeld de picture wall van Cooliris, mediaplayers en zoekfunctionaliteit. Het enige nadeel is dat het alleen onder Vista draait.

Een hele mooie applicatie is Cooliris die wel draait onder XP en eveneens onder Vista. Cooliris combineert ook een aantal applicaties in de browser, waarvan de Wall de meest in het oog springend is.  Op deze manier kun je de foto’s op je eigen pc en van Cooliris ondersteunende sites (zoals Facebook) op een innovatieve manier weergeven.

vakantie_cooliris-small

Nu 3D begint door te breken op de desktop en in de browser verwacht Forrester analist Paul Jackson dat in drie tot vijf jaar alle websites wel op de een of andere manier een 3D component zullen integreren. Muis en toetsenbord zijn daarbij niet de ideale manier om te navigeren, denk dan eerder aan touch interfaces (zoals in Windows 7 dat multi touch ondersteunt) of Nintendo Wii achtige controlers.

Mijn mening over BumpTop

BumpTop is een geweldige innovatie die een nieuwe 3D wereld aan het ontdekken is en daardoor ook nog niet af is. Er is een verlanglijstje met functionaliteit die in latere versies wordt opgepakt en als je de beschrijving leest weer een WOW gevoel geven. Daarnaast is BumpTop niet alleen een applicatie maar kan het door API’s als front end functioneren van andere applicaties (deze API’s zijn trouwens nog niet beschikbaar). Een mailtje naar de helpdesk werd binnen 5 minuten op zondagavond beantwoord (dit kan natuurlijk toeval zijn, maar dat terzijde). BumpTop komt voort uit Anand masterthesis aan de Universiteit van Toronto en ze worden nu met venture capital gefinancierd.

Ik heb BumpTop aangeschaft om te zien en mee te maken hoe de 3D interface zich ontwikkeld. Maar de vraag is: is BumpTop ook wat voor jou? Er is maar een manier om dat uit te zoeken: download de gratis versie en probeer het. Een duidelijk nieuwe dimensie van Windows!