Inspiratie

‘Sketching with technology’ leidt tot inspirerende innovaties

0

Gisteren ging in Den Haag Microsoft Mix Essentials van start, we doen er in een serie artikelen verslag van. “Pencils and wireframes are the design tools of yesterday. Technology is the new sketch pad.” Dat leidt tot inspirerende innovaties, onder meer op het vlak van Touch, Wearable Gesture Interfaces en Augmented Reality. Cees van Dok van frog design aan het woord.

Cees van Dok van frog design vertelt begint met een typering van de mensen die je bij een innovatieproces nodig hebt: aan de ene kant de creatieven, aan de andere kant de technische mensen.

nerds-and-rockstarsSteve Wozniak (voorheen Apple) en David Lee Roth (Van Halen): Nerds and Rock Stars

cees-van-dok

Cees van Dok

Cees van Dok (foto) vertelt dat bij softwareontwikkeling in het verleden de workflow van architecten als voorbeeld heeft gediend, inderdaad volgens het watervalmodel. Het resultaat is vaak dat designers iets perfect schetsen en dat developers dan onderweg in het bouwproces veel van de oorspronkelijke schoonheid weer verloren laten gaan.

Tegenwoordig is belangrijk dat developers al vroeg in het creatieve proces betrokken zijn en dat designers ook bij het bouwproces betrokken blijven. Daar zijn ze bij frog design een eigen kijk op: Sketching with technology is het motto. Dit komt er op neer dat technologie zo vroeg mogelijk in het designproces betrokken wordt. Een voorbeeld van een product waarbij dat in de praktijk is gebracht, is HP TouchSmart V2. In feite een pc zonder muis, alles op basis van interactie, een soort iPhone in het groot.

https://www.youtube.com/watch?v=65m5lwwUMV0

Voor het ontwikkelproces rond de TouchSmart gebruikte men Microsoft Expression Blend 3 Beta. Met Blend kun je Windows Presentation Foundation (WPF) applicaties voor de desktop en Microsoft Silverlight 3 applicaties voor het web maken. Het voordeel van een tool als deze is dat je hem – in tegenstelling tot Adobe’s Photoshop – vanaf het begin tot het eind kunt gebruiken en dat zowel designers als developers ermee kunnen werken. Het is, zo stelt Cees van Dok, belangrijk om zoveel mogelijk te ontwerpen in de tools waarmee uiteindelijk ook gebouwd wordt.

Tastbare ervaringen (tangible experiences) zijn erg belangrijk, probeer die met papier, foam e.d. functies zoveel mogelijk te simuleren. Van Dok laat zien hoe je van het openen van een simpele calculator een hele experience kunt maken. Ook de interactie met een tv kan ver boven het niveau van eenvoudig scrollen uitstijgen, zo blijkt uit een andere demo.

Touch is een interface die de brug slaat tussen fysiek en virtueel. Het gaat erom dat je reality en software met elkaar verbindt en dat wordt alsmaar gemakkelijker doordat Human Input Devices steeds menselijker worden (denk bijvoorbeeld aan de Wii). Hij laat vervolgens een voorbeeld van Augmented Reality zien van Mobilizy.com.

Accepteer cookies

Bijzonder veelbelovend zijn de mogelijkheden van Wearable Gesture Interfaces, hierbij ontstaan er vele nieuwe mogelijkheden voor interactie doordat personen zijn uitgerust met sensoren, camera en/of projector.

sixthsense

Via deze video van 5 minuten van SixthSense krijg je een beeld van de zonder meer fascinerende mogelijkheden van Wearable Gesture Interfaces: een inspirerende manier waarop je data op internet kunt combineren met alledaagse dingen en handelingen.

Accepteer cookies

Alles wat je in de video ziet is echt (!), uiteraard nog wel experimenteel, maar, dat wordt in de video heel goed duidelijk, dit zal in de komende jaren het leven van mensen ingrijpend gaan veranderen.


Presentatie Cees van Dok (frog design) over Sketching with Technology

Hiermee besluit Cees van Dok zijn presentatie op Microsoft Mix Essentials. Een sterk verhaal waarin goed duidelijk werd dat als je kiest voor een gelijktijdig proces van design, prototyping en development, het proces van de creatie van software producten van idee tot en met realisatie niet alleen zinvoller maar tegelijk ook veel effectiever wordt.

Via deze link vind je alle reportages van Microsoft Mix Essentials.