Surface: Rijke ervaringen met Natural User Interface

0

De thema’s webdesign en user experience vormden de rode draad op het Mix Essentials event. De Canadees Shawn Konopinsky, Practice Manager User Experience bij Infusion Development, sprak over ‘Designing Natural User Interfaces’ en ging in op de rijke ervaringen met Microsoft Surface, de interactieve tafel. In dit artikel veel lessons learned bij het ontwikkelen van Natural User Interfaces (NUI) en bovendien veel links naar video’s van Surface toepassingen.

shawn-konopinskyWe hoeven maar naar dagelijkse voorwerpen te kijken, zoals een pen, om te zien hoe dingen het best ontworpen kunnen worden, zo begint Shawn Konopinsky (foto) zijn presentatie. Deze alledaagse dingen stonden centraal bij het ontwikkelen van de user interface van Microsoft Surface.

Surface, in feite een multi-touch Windows Vista computer in een tafelblad, maakt het mogelijk dat meerdere mensen tegelijk iets doen en er op die manier een sociale ervaring ontstaat. Dat kan in de persoonlijke sfeer liggen (bijvoorbeeld samen een tafelspel doen), maar ook in de zakelijke sfeer (denk bijvoorbeeld aan een gesprek met je bankadviseur over bankzaken waarbij je samen naar hetzelfde scherm kunt kijken).

Accepteer cookies

Video over de mogelijkheden van Microsoft Surface

Konopinsky vertelt dat Infusion Development, het bedrijf waarvoor hij werkt, inmiddels twee jaar ervaring heeft met het ontwerpen van toepassingen voor Surface. Men heeft applicaties ontworpen voor onder meer Bank of America, Barclays (bank, zie video), Texas Health Resources (medische toepassing voor artsen, zie video), Super Bowl XLIII (Amerikaanse politie, zie video) Emirates (luchtvaartmaatschappij, zie video), Lazzara Yachts (bouwer van jachten, zie video), Torfaen County Board (school, zie video) en RedHawk (casino, zie video).

surface-applications

Op het YouTube kanaal van Infusion Development zijn nog meer video’s te bekijken.

Volgens Konopinsky is het de kunst om bij de introductie van Surface-toepassingen in gedachten te houden dat je door drie stadia moet: engage (trek mensen over de streep bij een nieuwe en spannende toepassing), discover (laat ze leren en ontdekken) en collaborate (betrek andere personen bij de applicatie). Uniek aan de Surface is de combinatie van kenmerken als direct interactie, multi-touch (52 interacties mogelijk), multi-user en objectherkenning.

Vervolgens laat Shawn Konopinsky zien hoe de interface zich ontwikkeld heeft van een text interface (CLI), via een grafische user interface (GUI)) naar een natural user interface (NUI), elk met hun eigen karakteristieken (zie afbeelding hieronder).

cli-gui-nu1

Bij de natural user interface (NUI) draait het om vijf principes:

 1. Principle of Performance Aesthetics: plezier van de interactie is belangrijker dan hoe ervaren je bent
 2. Principle of Direct Manipulation: directe interactie
 3. Principle of Scaffolding: op verschillende niveau’s bezig kunnen zijn, vergelijkbaar met games
 4. Principle of Contextual Environments: contextuele ervaringen
 5. Principle of the Super Real: intuïtief bezig kunnen zijn

Om tot deze ervaringen te komen wordt er gewerkt met ‘Principal Driven Design‘:

 • Spatial: het toevoegen van een extra dimensie toevoegen (Z-as)
 • Seamless: het bieden van een naadloze ervaring
 • Social: het samen dingen doen

surface

Uitdagingen bij dit soort ontwikkeltrajecten zijn onder meer:

 • Multi-user: het gaat dan om zaken als samenwerking, control, 360 graden interacties en social design
 • Engaging users: kies je voor attract (exploration) of voor instructie (waarbij je het magische aspect verliest), forgiving (straf niet af, maar help), visualizing touch (feedback geven dat de aanraking van de gebruiker succesvol is geweest)
 • Input: vermijd het toestenbord (dus beperkt het gebruk ervan zoveel mogelijk, kies bijvoorbeeld voor het neerleggen van een identificatiekaart in plaats van inloggen), touch direction (geef gebruikers gevoel van oriëntatie) en content is the inferface (maak de interactie in de content onderdeel van de interface)

De traditionele ontwikkelstappen van een design lifecycle zijn niet goed toepasbaar meer in dit soort ontwikkelprocessen; ze zijn veel te tijdrovend en te duur. Sketching (schetsen) biedt hier uitkomst, in combinatie met prototyping. Ook de samenstelling van het team is erg belangrijk: interaction design, visual design en XAML production (XAML = Extensible Application Markup Language, ontwikkeltaal) leiden samen tot het Surface design.


Presentatie Shawn Konopinsky van Infusion Development over re:Surface: Designing Natural User Interfaces

Shawn Konopinsky sluit zijn boeiende presentatie af meteen video over Microsofts 2019 visie op Office Labs.

Accepteer cookies

Op de site van Infusion Development is meer informatie te vinden over onder meer de doorlooptijd van een Surface ontwikkeltraject. Meer video’s van toepassingen zijn te zien op het YouTube kanaal van Infusion Development en natuurlijk op de site van Microsoft Surface zelf.

Via deze link vind je alle reportages van Microsoft Mix Essentials.