Innovatie

Ook gij, Teeven

0

Het is altijd interessant als de stuurlui van de wal zich met de koers van het schip gaan bemoeien. Bijvoorbeeld als de kamer moet zeggen waar het museum in Arnhem moet komen. Of als een kamercommissie een rapport gaat schrijven met als titel: ‘Auteursrechten. Een rapport’. Duidelijk. Dus niet: ‘Auteursrechten. Een opera’. Je kunt niet helder genoeg overkomen.

Hoe dan ook, het rapport probeert een antwoord te geven op de lacunes die zitten in de huidige wet- en regelgeving met betrekking tot auteursrechten. De technologie heeft de laatste jaren slimmer gewerkt dan de juristen. Ook zijn de mensen heel anders gaan denken over begrippen als mijn en dijn, zeker als het over foto’s, films, boeken en muziek gaat. De hele wereld is een piratenbaai en daar moet wat aan gedaan worden.

De rapportschrijvers laten er geen gras over groeien. Er moet meer vervolgd worden, genieters van werk (muziek, foto, film) moeten in principe betalen voor dit genot, en gebruikers ook. Bijvoorbeeld degenen die muziekstukjes aan elkaar knopen, of een muziekje onder een eigen filmpje zetten. Zij worden ‘de klankjatters’ genoemd. De onverbiddelijke stijl van crimefighter Fred Teeven is in het rapport te herkennen. Gij zult handhaven.

picture-95

Hij is een van de vier auteurs van het rapport. Toch maar eens gekeken op zijn blog, fredteeven.nl. De site is actueel, er staat bijvoorbeeld een verslag op van een paar weken geleden over de belangstelling voor verkeersregelaars. En over het jaarlijkse fractie-uitje van de VVD. Het hoogtepunt was een Solextocht door het Groene Hart. Iedere partij krijgt het hoogtepunt die het verdient, zo blijkt maar weer. Erbij staat een grote mooie foto van een Solex onder een hoogspanningskabel. Mooie metafoor voor de staat waarin de VVD zich bevindt.

picture-105

Eens even zoeken op Google. Ja hoor, daar staat dezelfde foto. Hij komt van een Nederlandse site, Alyda.nl. Na enig speurwerk had ik de eigenaar van de site aan de telefoon. Hij is ook de maker van de foto. Nog nooit in contact geweest met ene Teeven. Hij was wél ooit gebeld door Talkies magazine, een glossy, die keurig hadden gevraagd om de foto te mogen gebruiken. Natuurlijk mocht dat. Maar Teeven?

picture-122

Fred Teeven is een fotojutter. Of een fotojatter. Feit is wel dat hij werk van anderen ongevraagd pakt en onbetaald aanbiedt. Van mij mag hij. Van de fotograaf trouwens ook. Maar laten de auteurs van het rapport dan niet mekkeren over alles wat verboden moet worden en bestaande belangenorganisaties nawauwelen. De fossielen van stichting Brein en Thuiskopie moeten eens uit hun holen kruipen en de berenvellen afschudden.Dan zien ze dat de tijden zijn veranderd. Nieuwe tijden, nieuwe regels.

Deze column is eveneens gepubliceerd in Het Financieele Dagblad.