Frankwatching & partners: volle kracht vooruit!

0

Het zal geen verrassing zijn als ik vertel dat ook Frankwatching geraakt is door de kredietcrisis. Om eerlijk te zijn: we werden er hard door getroffen. Dit ondanks de sterk toegenomen bezoekcijfers en aantallen abonnees. Door een partnership met Measuremail, Sabel Communicatie en Tam Tam is de continuïteit van de site vanaf vandaag weer voor een langere periode gegarandeerd. En dat is goed nieuws!

Ups & downs

Frankwatching vierde begin dit jaar in betrekkelijke stilte haar eerste lustrum. Want veel reden om feest te vieren was er op dat moment niet: de advertentie-inkomsten waren op het laagste niveau sinds jaren, de site was al een tijdje niet meer kostendekkend en de toekomst leek niet langer meer gegarandeerd.

Dat was best teleurstellend omdat er tot vlak daarvoor geen vuiltje aan de lucht leek te zijn. Het jaar 2008 was een jaar van flinke groei en de omvorming van de blog tot een online magazine, in maart van dit jaar, gaf nog eens een extra impuls aan die ontwikkeling. Een groeiend aantal auteurs (nu meer dan 150 waarvan 2/3 actief), artikelen (inmiddels 3.200), reacties (bijna 18.000), abonnees en followers (op weg naar 24.000) en bezoekers (afgelopen maand voor het eerst boven de 200.000 uniek).

statcounter-30062009

Aantal unieke bezoekers Frankwatching, 1 januari 2005 – 30 juni 2009

Maar de kredietcrisis verstoorde de droom en we moesten diep door het stof. De samenwerking met Measuremail, Sabel Communicatie en Tam Tam, die we vandaag hier aankondigen, betekent dat het tij gekeerd is en we een nieuwe fase van groei in kunnen gaan. Over die samenwerking zometeen meer, eerst even een kijkje achter de schermen van de site.

De experts

auteursFrankwatching staat voor digitale inspiratie: een dagelijks verschijnend online magazine over digitale trends, events, startups en tips & tricks. Wat ooit, op 7 februari 2004, als mijn persoonlijke hobby begon, is in vijf jaar tijd uitgegroeid tot een site waaraan een grote groep enthousiaste en betrokken professionals verbonden is.

Meer dan 150 experts zorgen voor een continue stroom van artikelen. Deze auteurs vormen het kloppende hart van Frankwatching. De mensen uit het team van Geert-Jan van Jungle Minds, Boudewijn en Floor van Sabel Communicatie, Menno, Sander en Jaap van Sogeti ViNT, Rob en zijn collega’s van Logica, Joris en het team van Yonego, Ferry en collega’s van Tam Tam, de mensen van Romae, Suzanne en collega’s van Hutspot, Charlotte en collega’s bij Lectric groep, Annemieke, Steven en de collega’s van InSites Consulting en natuurlijk Paul van Blinker.

Maar ook al die andere toppers, de meesten al jarenlang: Joost, Pascal, Renata, Richard en Jacqueline. Laten we ook Ben, Daphne, Ellen, (andere…) Frank, Freek, Gert Hans, Gitta, Guido, Harro, Hille, Joery, Koen, Lenny, Lex, Marek, Martin, Marije, Melvin, Peter, Raymond, Renée, Robert, Ronald, Ruben, Stef, Stefanie, Thijs, Wiep en al die andere auteurs niet vergeten. En het houdt maar niet op: elke week weer melden zich nieuwe mensen aan om voor Frankwatching te gaan schrijven. Een prachtige ontwikkeling natuurlijk, ook al moeten we soms mensen teleurstellen.

Het team

Het team achter de site bestaat al sinds een tijdje uit Lia, Karianne, Denise, Eline, Simon en mezelf. Samen zorgen we voor de planning en eindredactie van artikelen, maar we hebben ook onze handen vol aan het afhandelen van meer dan 1.000 e-mails per week en een groeiend aantal contacten via telefoon en Twitter. Daarnaast vragen de contacten met organisatoren van events, partners en (potentiële) adverteerders, de techniek achter en de doorontwikkeling van de site en een groeiend aantal projecten continu om aandacht.

relaunch-frankwatching

Het team bij de lancering van de nieuwe site (27 maart 2009, Tam Tam Utrecht)

Tot de lancering van de nieuwe site, op 27 maart 2009, was de focus van het team vrijwel volledig gericht op het omvormen van de blog tot een breder online magazine. Dat heeft haar vruchten afgeworpen en daar wil ik even bij stilstaan.

De formats

event-agendaDe Event agenda was vanaf dag 1 een groot succes en in de afgelopen 3 maanden hebben naar schatting zo’n 100 events hun weg gevonden naar deze (gratis!) agenda. Het aanmelden gaat tegenwoordig zelfs via een echt formulier en ‘s-avonds om 20 uur kondigen we de nieuwe events aan. Verder krijgen we wekelijks verzoeken om verslag te doen van congressen, conferenties en andere events, maar – om eerlijk te zijn – we hebben gewoon onvoldoende capaciteit om al deze events te verslaan. Al mogen we zeker niet klagen over het grote aantal reportages dat we hier toch kunnen brengen.

site-gespotSite gespot is eveneens een populaire rubriek, dagelijks kiezen we er onze site van de dag. Het aantal aanmeldingen voor Site gespot ligt nu zo hoog dat er in de afgelopen maanden dag in dag uit, 7 dagen per week, nieuwe sites konden worden gepresenteerd. We nodigen elke dag weer een andere site uit om de pitch te doen en, laat ik dat nog een keer benadrukken, er wordt echt niet voor betaald! Door de introductie van de Site gespot Top 50 (deze is er jammer genoeg nog niet en we zijn bovendien nog op zoek naar een sponsor…) hopen en verwachten we dat het competitie-element van Site gespot nog verder zal toenemen.

videoVideo heeft op de site eveneens een grote vlucht genomen. Dat is de verdienste van een aantal video-artists. Zoals daar zijn Patrick en zijn team (Media Merge), Sèbastien en het VIDDIX-team, sinds kort Jorrit (Blocter) en last but not least de mensen van het eerste uur: Richard (Branded Channels) en Eelke (Eelkedekker.nl). Daarnaast hebben we natuurlijk de samenwerkingen met ilse media (zie.nl) en – nog heel pril – Pink Producties. Video’s plaatsen we bij voorkeur om 16 uur en we zijn nog steeds op zoek naar een uitbreiding van het aantal videopartners!

Samen met Eduhub bieden we sinds eind vorig jaar met groeiend succes een compleet overzicht van trainingen, opleidingen en cursussen aan. Binnenkort hopen we hier de samenwerking met weer twee nieuwe contentpartners bekend te maken, daarover later deze zomer meer.

De partners

De kwaliteit van de artikelen in combinatie met de populariteit van de vaste rubrieken heeft Frankwatching gebracht tot waar we nu staan. Een voor velen inspirerend online magazine met een sterk groeiende en enthousiaste lezersgroep. Maar goed, van alleen bezoekers en pageviews kan een site niet bestaan, er moet ook brood op de plank komen. Het 24 uur per dag, 7 dagen per week en 365 dagen per jaar operationeel zijn kost nou eenmaal tijd en geld. Veel tijd en steeds meer geld. En daar begon de schoen te wringen… ook al hadden (en hebben) we geen eigen kantoor (we zijn een echte virtuele organisatie!) en maakten we al zoveel mogelijk gebruik van diensten die we aangeboden kregen (e-mailmarketing door Measuremail, hosting door NXS, zoekmachine optimalisatie door Searchresult).

mede-mogelijkWe zijn dan ook erg blij dat we vandaag een structureel partnership met Measuremail, Sabel Communicatie en Tam Tam kunnen aankondigen. Deze drie partijen hebben aangegeven het belangrijk te vinden dat Frankwatching kan voortbestaan en willen op deze manier bijdragen aan de ontwikkeling van de site maar bovenal ook van het vakgebied. Deze drie partners maken het mede mogelijk dat Frankwatching ook in het komende jaar dagelijks kan blijven verschijnen. Als dank belonen we ze met een vaste vermelding in de zijkolom en een eigen partnerpagina.

Martijn Groeneweg en Ronald Dubbeldam van Measuremail, Boudewijn Bugter en Robbert Jan Sabel van Sabel Communicatie en Paul Manuel en team van Tam Tam, mede namens de lezers van Frankwatching van harte bedankt voor het vertrouwen en deze samenwerking!

Frank & team