Apps & Tools

Tips voor tijdlijnen

0

Tijdlijnen lijken een trend. Door nieuwe applicaties van GoogleMicrosoft, Time Rime, en Dipity maken journalisten, wetenschappers, maar vooral ‘gewone’ mensen eenvoudig indrukwekkende dossiers met content. Maar wat is het nu eigenlijk en wat zijn de voor- en nadelen van de verschillende toepassingen? En hoe ziet de toekomst er uit?

Een tijdbalk of tijdlijn is volgens Wikipedia: een grafische weergave van een chronologische opvolging van gebeurtenissen of periodes. Het schema heeft de vorm van een balk en bezit tijdsaanduidingen met een inschrift of een bijschrift. De tijdbalk heeft een duidelijke schaalindeling. De gebeurtenissen en periodes kunnen zowel in de geschiedenis hebben plaatsgevonden als dat ze in de toekomst nog plaats moeten vinden.

Het maken van een tijdlijn was vaak een tijdrovende klus. Niet alleen door het ontwerpen van de tijdbalk, maar vooral het verzamelen en ordenen van de data die er aan hangt kostte veel tijd. Nieuwe online initiatieven zoals TimeRime en Dipity maken dit een stuk eenvoudiger; zij bundelen gegevens van verschillende informatiebronnen en plaatsen deze in één klik op een tijdlijn. Een makkelijk te gebruiken tool om bestaande data op een innovatieve manier te ontsluiten en verbanden op een nieuwe manier weer te geven. Een overzicht.

Google NewsTimeline en Spectra Visual Newsreader

newstimeline-google2

Google lanceerde eerder dit jaar de NewsTimeline. Deze toepassing biedt een overzicht van het nieuws in chronologische volgorde. Gebruikers kunnen het overzicht van Google, dat voor deze dienst samenwerkt met Wikipedia, bekijken of een eigen timeline samenstellen. Timeline kan zowel gebruikt worden voor het nieuws van de dag als voor bepaalde periodes. Gebruikers kunnen zelf trefwoorden en data opgeven. Helaas zijn Nederlandse bronnen nog niet opgenomen in Timeline.

spectra11

De Microsoft variant van innovatieve nieuwslezers heet de Spectra Visual Newsreader. Het heeft niet het uiterlijk van de standaard tijdlijn, maar werkt volgens hetzelfde principe. Uit het zeer gebruiksvriendelijke overzicht van nieuwscategorieën kiest de gebruiker de nieuwsfeeds die hij interessant vindt, die vervolgens op een innovatieve wijze worden getoond.

Voordeel: zeer eenvoudig in gebruik, helder overzicht

Nadeel: enkel gebaseerd op nieuwsfeeds, geen mogelijkheid om eigen content toe te voegen

TimeRime

timerime1

Google en Microsoft richten zich sterk op het nieuws, maar tijdlijnen kunnen voor veel meer doeleinden worden ingezet. Veel geziene tijdlijnen bevatten informatie over bijvoorbeeld de levensloop van een overleden popster of het leven van een Amerikaanse president. Deze tijdlijnen zijn door fans of andere geïnteresseerden gemaakt. Het Rotterdamse bedrijf Hoppinger startte onlangs met TimeRime; en online community waarbinnen bezoekers tijdlijnen kunnen aanmaken. De onderwerpen van de tijdlijnen kunnen betrekking hebben op alles dat in relatie kan worden gebracht tot tijd. Gebruikers plaatsen zelf tekst, plaatjes of video in een systeem, waarna ze op chronologische orde worden gepresenteerd en een overzicht verschijnt van een onderwerp. Deze uitkomst kan vervolgens via een embed code worden opgenomen in een site, of met anderen worden gedeeld.

Voordeel: helder design, eenvoudig te delen

Nadeel: content moet handmatig worden toegevoegd, geen gebruik van feeds, kan tijdrovende klus zijn

Dipity en TimeTube

 

dipity1

Het Amerikaanse Dipity ontstond in 2007 uit het hoofd van drie vrienden en kent hetzelfde principe als TimeRime. Technisch gezien is Dipity de meer volwassen versie; naast het plaatsen van eigen content kun je eenvoudig iedere RSS feed laten binnenlopen die je wilt, waardoor je direct een goed gevulde tijdslijn krijgt. Daarnaast kun je de tijdlijnen bekijken via Listview (focus is op de tijd) , Flipbook (soort Coverflow) en Mapview (geprojecteerd op een globe), en is het delen van de widget zeer makkelijk.

Dipity heeft een eigen mash-up met YouTube, TimeTube. Dit zijn video’s op een rij met tijdsvermelding. De beperking die je hier veel meemaakt is dat YouTube niet bestond voor 2005. Een beperkt overzicht daardoor, maar wel vermakelijk en informatief.

timetube1

Voordeel: technisch gezien meeste toepassingen, gebruik van feeds en mogelijkheid tot toevoegen eigen content, tijdlijn eenvoudig te delen met andere platforms en mogelijkheid tot bekijken van eigen statistieken

Nadeel: design

Zelf bouwen

Google, TimeRime en Dipity maken het mogelijk om voor iedereen, zonder technische achtergrond een tijdlijn te bouwen. Deze kunnen eenvoudig geplaatst worden in een blog of op een platform. Hun verdienmodel zit in advertising, die ze om de tijdlijnen heen plaatsen. Enkele mediabedrijven hebben voor zichzelf een applicatie gebouwd waarmee ze de data van enkel hun eigen database ontsluiten en zo aan de gebruiker aanbieden.

Een voorbeeld hiervan, dicht bij huis, is de journalistieke tijdlijn die NRC onlangs publiceerde rondom het jaar 1989. Zij maakten een prachtig dossier van gebeurtenissen in dat jaar op basis van eigen content. De hele applicatie werd in huis gebouwd en was een tijdrovende klus. Het dossier bevat tekst en video en schetst op een innovatieve manier in een oogopslag een helder tijdsbeeld, waar ze in een standaard krantenartikel wellicht een heleboel pagina’s voor nodig hadden.

nrc-tijdlijn1

Voordeel: een handmade toepassing, waarbij het design en functionaliteiten in eigen handen liggen

Nadeel: een zeer tijdrovende en hiermee kostbare klus

De toekomst

De toepassingen zoals ze nu zijn, gaan enkel om het ontsluiten en delen van bestaande content. De betekenis die aan de data wordt gegeven gebeurt op basis van tijd en chronologie. Een groot voordeel ten opzichte van eerdere artikellijsten die niets in perspectief plaatsten. Echter, met de ontwikkeling van het semantische web, worden de mogelijkheden ongekend groot. Stel je voor dat je verschillende tijdlijnen naast elkaar kunt plaatsen en hiermee in één oogopslag nieuwe verbanden ontdekt?  Een grote speeltuin voor journalisten, wetenschappers en hobbyisten. In een volgende blog meer over de praktische toepassingsmogelijkheden en voorbeelden voor verschillende werkterreinen.

Peter Bekel schreef op Frankwatching eerder over partijen die zich bezighouden met het aanbrengen van semantiek in online content. TextWise en Reuters werken hard aan de ontrafeling van het tekstmysterie, net als duizenden andere partijen. Volgens de laatste partij hoeven we op die toekomst niet lang meer te wachten: