Verdieping

Wordt het steeds stiller op Hyves?

0

Op mijn Hyves-account lijkt het steeds stiller te worden. De rubriek wie-wat-waar wordt steeds minder goed bijgehouden door mijn vrienden. Nieuwe foto’s, blogs en video’s worden steeds minder online gezet. En dan nog het meest schrijnende symptoom – ik krijg steeds minder krabbels. Soms gaat er meer dan een week voorbij zonder een krabbel, een angstaanjagende periode van stilte waarin er niets te horen is dan het gezoem van mijn computer. “Waar is iedereen?” vroeg ik me laatst af. Inmiddels weet ik het antwoord.

hyveslogoZe zeggen dat het de vormgeving is, de strakke, heldere lijn die voor iedereen hetzelfde is, waardoor het geheel er overzichtelijk en veilig uitziet. Ze zeggen dat het komt door de internationale allure: iedereen die ooit heeft gereisd vindt er zijn buitenlandse vrienden of exotische liefdesavonturen weer terug. Ze zeggen dat het komt door de betere functionaliteit: het ontwerp van het platform is zo ingenieus dat gebruikers maar blijven reageren, zodat gesprekken dagenlang kunnen voortduren. Wat de precieze reden ook is – iedereen zit op Facebook.

Jazz

LOGO VAN FACEBOOK

Zodra ik uitlog op Hyves en inlog op Facebook voel ik iets aanzwellen dat lijkt op het geluid van een stampvol café, maar het is geen geluid, het is de visualisatie van activiteit. Het is buzz, het is jazz, het is het gonzen van reacties en berichten, het opladen van nieuwe video’s, foto’s en hyperlinks. Het is de opwinding van een sociale gemeenschap anno 2009 (zowel Hyves als Facebook zijn in 2004 opgericht), honderden mensen die metropolen of jungles bewonen, maar elkaar via internet op de hoogte houden van zielenroerselen en hersenspinsels, wetenswaardigheden en nieuwsfeiten.

Mensen die een paar jaar geleden nog een eed zwoeren dat ze zich nooit zouden overgeven aan het voyeurisme en exhibitionisme van een sociale netwerksite, zijn toch gevallen voor de verlokkingen van Facebook. Internetcynici, netwerkcriticasters en digibeten gaan overstag voor een sociaal medium met de universele aantrekkingskracht van Apple of Coca-Cola. Zelfs de creatieve avant-garde, die zich voorheen alleen op MySpace ophield, is nu op Facebook te vinden. Dat wil veel zeggen, want het snobisme van bepaalde groepen en subculturen kan dodelijk zijn voor de populariteit van een medium.

Leegstromend café

En zo beland ik, net als in het echte leven, al snel van een leegstromend café in het café dat maar steeds drukker lijkt te worden. Mijn activiteit op Hyves neemt langzaam af, terwijl ik steeds actiever begin te worden op Facebook. Steeds meer Hyves-vrienden nemen op dramatische manier afscheid en kondigen trots aan dat ze voortaan alleen nog op Facebook te vinden zijn. Ik ben benieuwd of Hyves erin slaagt op tijd het tij te keren.

Het gaat natuurlijk om een zuiver particuliere ervaring, uit een overzicht op de site van Yme Bosma (werkzaam voor Hyves), opgesteld naar aanleiding van Comscore-cijfers over het gebruik van social media, blijkt hoe de verhoudingen numeriek verdeeld zijn. Zo is het aantal pageviews van Facebook in de periode december 2008 – juli 2009 gegroeid met 118,60%, Hyves groeide in die periode maar met 64,05%. Hyves heeft in Nederland echter nog steeds de meeste leden, namelijk ruim 9 miljoen, de meeste naamsbekendheid en gebruikers die actiever zijn dan die van Facebook, ook in vergelijking met de gebruikers in de Verenigde Staten.

Er lijkt dus nog geen sprake van groot alarm voor Hyves, maar het is wellicht een teken aan de wand dat Raymond Spanjar van Hyves inmiddels ook mijn Facebook-vriend is geworden…