TEDxAmsterdam: publiek minstens zo belangrijk als de sprekers

0

Op 20 november krijgen we voor het eerst een editie van TED in Nederland. TED is de afkorting van Technology, Entertainment en Design. TED bestaat sinds 1984 en is eigenlijk HET jaarlijkse topevent waar de wereld naar uitkijkt, met topsprekers uit diverse categorieën. Samen met organisator Jim Stolze kijk ik vooruit naar het event.

Niet alleen bekende namen als Wubbo Ockels, Mabel van Oranje of Kevin Kelly, maar ook een relatief onbekende Mark Kamau die zich als voormalig voetbalprof inzet voor de kinderen in de sloppenwijken van Nairobi, of de jonge designer Christien Meindertsma. En minstens zo belangrijk als de sprekers is het publiek dat zelf de attractie is. Je kunt niet zomaar een kaartje kopen (het is gratis) maar je moet een uitnodiging zien te bemachtigen van de zware selectiecommissie (waarin o.a. Wim Kok), of via een een inschrijfformulier solliciteren naar een kaartje. TEDxAmsterdam wordt in vele opzichten een uniek event.

Ik interviewde organisator Jim Stolze om een beeld vooraf te krijgen van wat TEDxAmsterdam nu eigenlijk is. Jim Stolze sprak zelf op TED 2009 over zijn onderzoek naar “Virtual Happiness”. Valk daarvoor had hij zich een maand lang afgesloten van internet om te zien wat dat voor invloed had op zichzelf en zijn omgeving. Afgelopen juni verscheen zijn boek over deze belevenissen onder de titel “Hoe overleef ik mijn inbox” .

Jim, voor de mensen die het niet kennen, wat is TED?

“TED is het mooiste congres ter wereld. En dat meen ik uit de grond van mijn hart. Ik ben nu op drie TED-conferences geweest en elke keer sta ik weer versteld van wat het met je doet. Zo’n prachtige mix van sprekers; extreem uiteenlopend, maar allen buitengewoon fascinerend en stimulerend. Sommige mensen noemen het ‘A four day journey into the future in the company of those who create it’. Maar de beste omschrijving komt van Chris Anderson: ‘It turns out that if you spend a few days opening yourself to brilliance from multiple sources, not just intellectual but also aesthetic, something remarkable happens. You end up getting seized by a sense of possibility, excitement — inspiration, even.’ Ik kan alleen maar hopen dat TEDxAmsterdam leidt tot dezelfde positieve verwondering van onze gasten.”

Jim Stolze tijdens zijn TED optreden

Wat is je functie bij TEDxAmsterdam?

“Nadat ik van TED de licentie heb gekregen voor TEDxAmsterdam heb ik samen met Monique van Dusseldorp en Marian Spier de Stichting TEDxAmsterdam opgericht. Officieel is mijn functie dus voorzitter. In de praktijk komt het erop neer dat ik nu fulltime de meest waanzinnige mensen spreek, betrokken wordt bij heel bijzondere projecten en binnen mijn team voor barman en koffiejuffrouw speel.”

Wat maakt TEDxAmsterdam anders dan andere seminars?

“Het is een invite-only evenement. En dat zijn we niet gewend in Nederland. Ik heb veel moeten uitleggen, en dat doe ik graag. Kijk, het gaat erom dat de gastenlijst bij een TED-congres even interessant is als de lijst met sprekers. Als we de inschrijving open zouden gooien, is de kans groot dat er 400 marketing managers in de zaal zitten. En daar is niets mis mee, maar TED is geen marketingcongres. We gaan voor diversiteit. Zowel van vakgebied (van sterrenkundige tot mode-ontwerper), maar ook van demografie (van Wim Kok tot en met jonge student geneeskunde). TEDxAmsterdam heeft ook een sterke internationale focus. Ik hoop dat we de meest interessante mensen in Nederland kunnen koppelen aan invloedrijke internationale gasten.”

Wat is de Amsterdamse touch?

“Ten eerste natuurlijk de locatie. Het Koninklijk Instituut voor de Tropen is een prachtige omgeving voor een TED-setting. We kunnen 400 mensen kwijt in de grote zaal en er zijn allerlei andere ruimtes waar zo’n 120 mensen op diverse schermen live mee kunnen kijken. Ten tweede hebben we leuke samenwerkingen met Amsterdamse organisaties. Denk aan de Universiteit van Amsterdam, de Hogeschool, maar ook de Rijksakademie en de gemeente.”

Hoe maak je een keuze uit de sprekers? Wat hebben de sprekers met elkaar gemeen?

” ‘What they have in common, is that they have nothing in common.’ Dat is een uitspraak van Seth Godin die ooit op TED deed over marketing en de kunst om je te onderscheiden. Sprekers op TEDxAmsterdam hebben gemeen dat ze allemaal zullen praten over een ‘breakthrough’. Dat kan een wetenschappelijke doorbraak zijn, een technologische doorbraak, of een persoonlijk inzicht dat plotseling je hele leven in een ander licht plaatst.”

Heb je nog een nieuwtje voor Frankwatching, qua aankondiging van sprekers?

Nieuws: Joris Luyendijk dagvoorzitter TEDxAmsterdam

Joris Luyendijk dagvoorzitter TEDxAmsterdam

“Ik vind het erg leuk om te melden dat we Joris Luyendijk hebben weten te strikken als onze dagvoorzitter. Tot nu toe ging veel aandacht uit naar de sprekers, maar de juiste moderator vinden was een even grote uitdaging! Daarnaast houden we nog een grote verrassing onder onze hoge hoed. Die kunnen we pas op 20 november prijsgeven!”

Tot slot nog dit. Mocht je straks niet tot de gelukkige 450 gasten behoren (van de inmiddels duizenden aanmeldingen), dan kun je de 20e ook de livestream van het event gaan bekijken.