Verdieping

De harde cijfers van de Frankwatching nieuwsbrieven

0

Begin augustus heb je kunnen lezen dat Frankwatching en Measuremail de komende maanden samen de Frankwatching nieuwsbrieven zullen gaan aanpassen. Hierbij nemen wij vooral de toegevoegde waarde van de nieuwsbrief voor de lezers onder de loep. Om later te kunnen kijken of de aanpassingen succes hebben gehad, heb ik in mijn vorige artikel een begin gemaakt met de ‘nulmeting’. Vandaag een overzicht van de cijfers van de nieuwsbrief tot nu toe.

Geschiedenis

Frankwatching is in november 2005 gestart met de nieuwsbrief. Het idee was om geen normale nieuwsbrief te maken, maar iets vernieuwends: een mogelijkheid om de RSS-feeds van Frankwatching per e-mail naar de lezers toe te kunnen brengen. Daarvoor heeft Measuremail een volledig geautomatiseerd proces ingericht, waarbij de laatste items uit de Frankwatching RSS-feeds in een nieuwsbrief worden geplaatst. Sinds vrijdag 18 november 2005 loopt dit proces, wat ervoor zorgt dat de abonnees elke werkdag de Frankwatching nieuwsbrief ontvangen. In april 2008 is naast deze dagelijkse nieuwsbrief ook nog een tweede Frankwatching nieuwsbrief, een wekelijkse editie, geïntroduceerd.

Aantal abonnees

Frankwatching is uitgegroeid tot een digitaal magazine met ruim 170.000 unieke bezoekers per maand. De nieuwsbrieven zijn ook gegroeid, maar veel minder hard. De dagelijkse nieuwsbrief begon in november 2005 met 241 abonnees. Dat aantal is het eerste jaar vrijwel niet gegroeid, pas in 2007 begon de echte groei met een verdubbeling van het aantal abonnees. Anno 2008, bijna 3 jaar later, zat dit aantal op 684 en nu, begin september 2009, heeft Frankwatching 1.348 dagelijkse nieuwsbriefabonnees.

De wekelijkse nieuwsbrief is (pas) op 7 april 2008 gestart met 224 abonnees. Een jaar later waren 1.068 Frankwatching lezers abonnee van deze wekelijkse nieuwsbrief en nu in september 2009 zijn dit er 1.412. In 1,5 jaar tijd heeft de wekelijkse nieuwsbrief dus een groter abonneebestand opgebouwd dan de dagelijkse nieuwsbrief in 4 jaar tijd. Een duidelijk signaal van de lezers.

In totaal hebben 4.062 mensen zichzelf ooit aangemeld voor één van de nieuwsbrieven. Van dit aantal zijn er momenteel in totaal nog 2.706 abonnee van één van de edities. Dit betekent dat het uitvalpercentage op 33,4% ligt, en dat is vrij hoog. Een deel hiervan is mogelijk van RSS of Twitter gebruik gaan maken. Maar ondanks de opkomst van deze twee alternatieven groeit dus ook het aantal nieuwsbriefabonnees nog steeds.

Open rates en clicks

In de bijna 4 jaar dat de nieuwsbrieven bestaan ligt de open rate van de nieuwsbrieven vrijwel altijd rond de 40%. Dit is boven de gemiddelde open rates van nieuwsbrieven, die rond de 31% ligt (gemiddeldes zijn op basis van benchmarks van onder andere E-Village, MailerMailer en onze eigen Measuremailcijfers). Wanneer we de open rates vergelijken met andere nieuwsbrieven met een soortgelijke doelgroep, dan scoren de nieuwsbrieven van Frankwatching erg goed. Deze hebben namelijk een gemiddelde open rate van rond de 24%.

Het aantal clicks in nieuwsbrieven van Frankwatching ligt op een gemiddelde van 13,6%. Opvallend is dat uitschieters naar 25% geen uitzondering zijn. Helemaal opvallend is dat het gemiddelde op 8,2% ligt en soms slechts 4,8% bij nieuwsbrieven met een soortgelijke doelgroep. Een goede score voor de Frankwatching nieuwsbrieven dus.

Conclusie en vervolg

De lezer van Frankwatching staat niet te dringen om zich aan te melden voor de nieuwsbrieven, maar als ze abonnee zijn van een van de nieuwsbrieven dan worden deze erg aandachtig gelezen en actief gebruikt om naar de artikelen op Frankwatching te gaan.

In de afgelopen weken is er een eerste serie aanpassingen doorgevoerd. Zo is onder andere het aantal artikelen verhoogd in zowel de dagelijkse als de wekelijkse nieuwsbrief en worden de ‘Site gespot’ items meer onder de aandacht gebracht door een eigen kolom. Ook de extra aandacht voor de nieuwsbrieven door mijn vorige artikel heeft geholpen, want rond die periode was er een flinke stijging in het aantal abonnees te constateren.

Dit laatste onderstreept een van onze adviezen om nieuwsbrieven prominent te vermelden en de toegevoegde waarde duidelijk te maken naar mogelijke abonnees. In een volgende blogpost zal ik ingaan op de volgende stappen die gemaakt zullen worden naar aanleiding van onze adviezen. Het belooft iets moois te worden!

Wat willen jullie graag in de nieuwsbrieven zien?