Innovatie

HD dagen: Take up HDTV door consument

0

In Hilversum vonden vandaag de HD dagen plaats. Barbara Schouten (business consultant bij GfK), gaf er een update van het gebruik van HD door consumenten. HDTV is nu breed opgepakt door consumenten en andere innovaties en nieuwe technologieën blijken volop in opkomst.

Belang Consumer Electronics wereldwijd en in Nederland

Schouten gaf aan dat de Nederlandse retailmarkt, net als de internationale retailmarkt, onder druk staat. De prijsdruk is zeer groot, maar tegelijk is er wel sprake van een stijgende online omzet en een toenemend belang van IT-producten. Het is spannend wat er in de komende (feest)maanden gaat gebeuren.

De tv-markt groeit wereldwijd nog steeds, dat geldt ook voor Nederland. Voor Nederland is de prognose dat eind van het jaar 1,8 miljoen HD TV’s verkocht zijn. De aanschaf van nieuwe TV’s gaat door, de groei van ‘grotere’ inch maten stabiliseert, 35% is groter dan 32 inch. De sportevenementen in 2010 (onder meer WK) zullen nieuwe impulsen geven.

tv-afmeting

Ontwikkeling HD-apparatuur

Eind dit jaar heeft 87% van de huishoudens een platte TV staan, 71% is HD geschikt. De helft van de verkochte TV’s is Full HD op de hoogste resolutie. Vanaf eind volgend jaar gaat de vervangingsvraag een rol spelen, daarvoor is het belangrijk dat er nieuwe technologieën op de markt komen. Enerzijds zie je webtelevisie opkomen (nog zonder standaard!), anderzijds zie je dat LED in opkomst is. Verder is ook 3D televisie aan een opmars bezig. Innovaties blijven dus essentieel.

barbara-schouten-2

De opkomst van HDTV geeft ook een vliegwieleffect voor allerlei zaken eromheen, zoals de HD Blu-ray speler, HD camcorder, HD digitale camera en HD set-top box.

Steeds meer televisies hebben een ingebouwde HD-tuner dus daarbij kunnen consumenten kiezen of ze een set-top box aanschaffen of een cammodule. Voor het eind van het jaar zijn er vermoedelijk 9.000 cammodules verkocht. Eind 2010 verwacht Schouten een penetratie van 4,2% voor cammodules en van 70% voor set-top boxes. De aanschaf van cammodules geeft op termijn een kannabiliserend effect op de set-top box verkopen.

forecast-tv-setupboxes

De aandacht op de winkelvloer voor Blue -ray neemt toe en de impact van acties bij verkopen is enorm, zo blijkt. Verkopen verdrievoudigen soms bij zulke bundelacties, de combinatie van hardware en content werkt dus echt. De prijs van Blu-ray spelers is dit jaar gemiddeld € 280 (was in 2008 nog € 365) en zakt volgend jaar naar verwachting naar € 195. Bij audio zie je een vergelijkbaar beeld: Blu-ray Home Theater gaat van € 833 in 2008 via € 660 in 2009 naar € 580 in 2010. Bij Home audio systemen ligt de verkoop overigens nog een stuk lager. De verspreiding van game consoles met Blu-rayneemt eveneens fors toe, eind dit jaar zal dat rond 7 % liggen.

Een voorwaarde om HD te kijken is natuurlijk een digitale TV-aansluiting, dat percentage ligt nu op een niveau van rond de 60% van de Nederlandse huishoudens. Verder is ook het aanbod natuurlijk van belang, relevant daarbij is dat SBS dit najaar start (met Net5 en Veronica) en RTL  dan ook (voor al haar vier zenders) HD gaat bieden.


Presentatie Barbara Schouten – GfK

Lees meer bij iMMovator: