Frankwatching 2010: partners, cijfers & plannen

0

In een serie artikelen kijken we met onze partners vooruit op 2010. In dit eerste artikel doen we de aankondiging van nieuwe partnerships (met Hayona en Level Level), geven we inzicht in de aantallen bezoekers en abonnees en nodigen we je uit om mee te denken over onze toekomstplannen.

De partners

forward-logoFrankwatching wil ook in 2010 graag verder groeien en professionaliseren. We zijn er natuurlijk trots op dat we een Dutch Bloggie Award hebben gewonnen, maar we hebben tegelijkertijd het gevoel dat we nog lang niet zijn waar we eigenlijk willen zijn. Er moet verder gebouwd en gesleuteld worden, er zijn nog zoveel ideeën die we hebben en wensen die we als team willen realiseren. Het is fijn dat we juist op het vlak van het ontwerpen, ontwikkelen en optimaliseren nu versterking krijgen van twee nieuwe partners: Hayona en Level Level.

hayona-logoHayona is een bureau voor online marketing en ondersteunt organisaties bij het verbeteren van hun websites. Pascal Selles van Hayona (geen onbekende naam, Pascal schrijft namelijk al vanaf juli 2006 voor Frankwatching) gaf achter de schermen al af en toe advies en instructie, maar vanaf nu gaat Hayona dat als officieel Frankwatching partner doen. Klanten van Hayona zijn onder meer EO, ING/RVS Verzekeringen, Hogeschool Arnhem Nijmegen en GX. Het bureau van Rolf Diepeveen zal ons adviseren als het gaat om website optimalisatie, webdesign, zoekmachine optimalisatie en web analytics.

level-levelLevel Level is een ontwerpbureau dat zich bezig houdt met grafisch ontwerp en webdesign. In de afgelopen jaren heeft Level Level zich gespecialiseerd in het ontwerpen en ontwikkelen van met name WordPress websites en projecten. Klanten van Level Level zijn onder meer spotONvision, Volkskrant Banen, TNT Post en Media Plaza. Het werkpakket rond het design en development (gebouwd in WordPress) is in de afgelopen periode zo sterk gegroeid dat dit anders georganiseerd moest worden. Level Level, het bureau van Taeke Reijenga en Michiel Mos, is vanaf nu onze professionele WordPress partner.

partner-logosFrankwatching dag in dag uit laten verschijnen en ook doorontwikkelen, dat kunnen we niet alleen. Onze samenwerkingen met partners spelen daarbij een grote rol. We werkt daarbij al samen met onze partners Measuremail, Sabel Communicatie, Tam Tam en Nines. Hayona en Level Level komen daar nu bij. Samen met onze auteurs en de bureau’s waar ze werken maken we Frankwatching. Zonder deze partners en auteurs en zonder de advertenties zou Frankwatching niet kosteloos voor iedereen beschikbaar kunnen zijn. Vanaf volgende week zal er een serie artikelen verschijnen met de vooruitblik van onze partners op het jaar 2010.

De cijfers

De bezoekcijfers van Frankwatching laten vanaf de start (februari 2004) hetzelfde beeld zien: groei. Hieronder weer een update van onze cijfers.

2005-2009-toelichtingBezoek: ontwikkeling aantal bezoekers en pageviews van 2005 t/m 2009 (bron: Statcounter)

Het is ook bijzonder interessant om eens naar de ontwikkeling van het aantal abonnees te kijken. RSS is voor Frankwatching het langst bestaande distributiekanaal en in aantallen abonnees bovendien het grootste. Op 8 augustus 2004 gingen we van start met RSS en inmiddels hebben we 18.800 RSS-abonnees. Een indrukwekkend aantal, al groeit het aantal RSS-abonnees vanaf begin 2009 niet meer zo sterk als in de jaren daarvoor. iGoogle, Google Reader en Netvibes zijn overigens de meest gebruikte RSS readers.

Schermafbeelding 2010-01-08 om 11.05.15RSS: ontwikkeling aantal RSS-abonnees van 8 augustus 2004 t/m 7 januari 2010 (bron: Feedburner)

Twitter is een verhaal apart. Frankwatching is sinds 29 april 2007 actief op Twitter en we tweeten daar al onze artikelen. Een jaar geleden hadden we nog ‘maar’ 1.000 followers, maar vanaf dat moment groeide dit aantal explosief. Op dit moment zijn er ruim 6.250 mensen die Frankwatching op deze manier volgen en de conversie vanuit Twitter is bijzonder hoog. Zo hoog zelfs dat Twitter inmiddels, na Google, de belangrijkste verkeersbron is geworden.

Schermafbeelding 2010-01-08 om 11.12.39Twitter: ontwikkeling aantal Twitter followers in afgelopen 3 maanden (bron: Twittercounter)

Door de ondersteuning van onze partner Measuremail kunnen lezers zich al vanaf eind 2005 ook abonneren op een e-mailnieuwsbrief. Op 6 november 2005 verscheen de eerste (dagelijkse) nieuwsbrief en vanaf  21 april 2008 kennen we ook een wekelijkse editie. Ook de oplage hiervan is fors gegroeid: begin 2009 waren er 1.600 abonnees, op dit moment zijn dat er 3.700 (= totaal van dagelijkse plus wekelijkse edities). Vanaf volgende week zal de nieuwsbrief in een nieuw jasje worden gegoten en dat geeft vast weer een nieuwe impuls aan het aantal abonnees en de conversie.

e-mailnieuwsbrief-frankwatching

Nieuwsbrief: ontwikkeling aantal abonnees wekelijkse editie van 2005 t/m 2009 (bron: Measuremail)

Frankwatching is sinds februari 2009 ook te vinden is op vier social networks: LinkedIn, Facebook, Hyves en Plaxo. We hebben daar nooit veel ruchtbaarheid aan gegeven, maar desondanks liep het met name bij Linkedin storm. Inmiddels zijn er bijna 450 mensen die lid zijn geworden van de Frankwatching LinkedIn groep die ons via dat kanaal volgen. Het aantal leden van de andere netwerken blijft daar duidelijk bij achter, maar dat lijkt ook niet onlogisch gezien de verschillende profielen van deze sites.

20100108-LinkedIn

De plannen

We gaan in 2010 natuurlijk verder waar we gebleven waren:

  • labelsFrankwatching Opleidingen gaat definitief door. We hebben de pilot geëvalueerd en de eerste serie opleidingen is hoog beoordeeld. Mede op grond hiervan zijn we tot de conclusie gekomen dat er ruimte is voor een eigen aanbod. Onder leiding Renata Verloop (Webmanagement.nl & auteur) gaan we een nieuw programma voor dit jaar voorbereiden.
  • Frankwatching Vacatures heeft een vliegende start gehad. Er is in de actieperiode een groot aantal vacatures (in twee maanden tijd meer dan 170!) geplaatst en het aantal views en reacties was ook boven verwachting. Ondertussen is steeds getuned aan de functionaliteit (de LinkedIn button bij elke vacature al gezien?) en kan er nog enkele weken lang gratis geplaatst worden (de actieperiode is verlengd tot 31 januari 2010).
  • Frankwatching Event agenda was vanaf dag 1 een groot succes. Zo’n 500 events werden er in het afgelopen jaar aan de agenda toegevoegd. We willen in het komende jaar onze service aan zowel de event organisatoren als onze lezers verder uitbreiden. Dus meer mediapartnerships, meer verslagen door auteurs en meer kortingsacties voor lezers.
  • Frankwatching Site gespot verscheen voor het eerst op 4 november 2007 en we hebben inmiddels zoveel aanbod dat we elke dag een site van de dag uit kunnen kiezen. Zowel startups (nieuwe sites) als freshups (relaunch van bestaande sites) doen mee, mits ze vernieuwend, creatief of origineel genoeg zijn. In 2010 willen we toch echt met onze Top 100 starten (we zoeken nog een sponsor!).

Zoals ik al zei: plannen voor nieuwe zaken zijn er ook volop. En daar willen we best een boekje over open doen. Maar zoals ik al eerder op Forward schreef: We willen onze ideeën en vragen presenteren maar we willen ook graag jullie ideeën en reacties horen.

Laat ik de aftrap doen, hier zijn wat zaken waar wij aan zitten te denken:

  • een mobiele site (maar moet er nou wel of niet een afzonderlijke iPhone app komen?)
  • een of enkele vaste videorubriek(en) (maar waar zou deze over moeten gaan?)
  • een kennisbank met whitepapers (of moeten we ook boekjes en readers uitgeven?)
  • een optimalisatie van het huidige ontwerp (zonder de boel helemaal op zijn kop te zetten)

Maar we doen het voor jullie, dus grijp je kans! Hoe kunnen wij Frankwatching verder verbeteren, wat staat ons te doen, wat mogen we zeker niet vergeten, waar zou je echt heel blij mee zijn?

Zie ook de andere artikelen over de verwachtingen voor 2010.