Social media

Leer van de top 10 CEO-accounts op LinkedIn [onderzoek]

0

Lang niet alle CEO’s benutten de volle potentie van LinkedIn. Terwijl het platform enorm veel te bieden heeft voor C-Level. Wat onderscheidt de top 10 CEO’s uit het recente ‘LinkedIn CEO TOP 100’-onderzoek van de rest? In dit artikel duik ik in de onderzoeksresultaten en deel ik praktische tips.

Mensen op de voorgrond, van sales, management en C-level

Het wordt voor organisaties steeds belangrijker om hun mensen op de voorgrond te plaatsen om relevant te blijven op platforms zoals LinkedIn. Door medewerkers van sales tot C-level hierin een centrale rol te geven, kunnen organisaties een krachtigere relatie met hun klanten en andere stakeholders opbouwen. Dit benadrukt niet alleen de menselijke kant van het bedrijf, maar versterkt ook het vertrouwen en de geloofwaardigheid van het merk.

Het valt me al een aantal jaar op dat dat de digitaal vaardige B2B-salesteams steeds beter worden in het benutten van deze kansen en daarmee succesvol zijn. Ze positioneren zich op een professionele en verzorgde manier als de ideale gesprekspartners voor klanten. Opvallend genoeg blijft het management vaak achter. Dit is verrassend, omdat het management in veel gevallen de strategieën ontwikkelt en de trainingen inkoopt om de online aanwezigheid van het salesteam te verbeteren.

Ook het management speelt een cruciale rol in de online uitstraling naar de markt en medewerkers toe. Denk aan het demonstreren van managementexpertise, het communiceren van de bedrijfsstrategie en het opbouwen van betrokkenheid bij teamleden. Een manager die deze aspecten goed invult, leidt een succesvoller team van social sellers die de verkoopdoelstellingen overtreffen.

De kansen van C-level executives op LinkedIn

Op C-level zien we nog een brede variatie in de online aanwezigheid tussen verschillende organisaties. Dit varieert van het hebben van geen profiel, tot profielen die de meeste impact hebben. Op dit niveau schuilt een bijzondere communicatiekracht, mits deze correct wordt benut. Veel organisaties laten hier nog onbenut potentieel liggen.

C-level executives beschikken over een belangrijke reputatie binnen hun organisatie en netwerk. Hierdoor kunnen ze effectiever professionele relaties opbouwen via LinkedIn. Dit biedt de kans om in contact te komen met andere executives, klanten en huidige en toekomstige werknemers. Ze kunnen dialogen opstarten en visie uitstralen die zowel de business als de bedrijfscultuur ten goede komt.

Veel organisaties laten hier nog onbenut potentieel liggen.

Verder kunnen executives via LinkedIn de markt inspireren en informeren over de laatste ontwikkelingen van de organisatie. Het is een unieke kans om een gezicht te geven aan het merk en tegelijkertijd hun eigen netwerken en reputaties, evenals die van de organisatie, uit te bouwen.

De voordelen

Actief zijn op social media biedt executives tal van voordelen:

 • Uitbreiding van kennisleiderschap. Door actief te zijn, vergroten executives hun kennis leiderschap en bouwen ze aan hun professionele reputatie.
 • Menselijkheid in leiderschap. Zichtbaarheid op social media maakt leiders benaderbaar en toont dat ze echte mensen zijn met een visie en waardevolle inzichten.
 • Verbeterde communicatie. Executives krijgen direct toegang tot hun doelgroep, wat zorgt voor transparantere communicatie met klanten, werknemers, prospects en toekomstige werknemers.
 • Concurrentievoordeel. Actieve executives vergroten het bereik van het bedrijf en motiveren meer klantgerichte werknemers om actief te worden op LinkedIn.
 • Directe feedback. Executives kunnen waardevolle feedback ontvangen over het bedrijf, de producten en de diensten.

Ontstaan van het ‘LinkedIn CEO TOP 100’-onderzoek

Het potentieel van het executive-profiel om het meest invloedrijk binnen een organisatie te zijn, fascineerde me. Twee jaar geleden werd mijn aandacht getrokken door de variërende online aanwezigheid van executives. Dit leidde tot de vraag: welke Nederlandse top-executives zijn echt succesvol op LinkedIn?

Gedreven door deze vraag besloot ik een onderzoek op te zetten. Het doel was om in kaart te brengen welke CEO’s van grote Nederlandse bedrijven en merken LinkedIn het best benutten. Ik zou beoordelen hoe:

 • zij zich presenteren op hun profiel,
 • in staat zijn om stakeholders te bereiken met hun content, en
 • dialogen initiëren die zowel hun visie op de organisatie als hun maatschappelijke impact benadrukken.

Al snel ontdekte ik dat, op een groep van 20 CEO’s na, C-Level in Nederland over het algemeen niet heel actief is op LinkedIn. Deze 20 CEO’s hebben het platform echter wel ontdekt en zetten het in als een actief communicatiekanaal. Ze slagen erin om de grote groep stakeholders te bereiken, volgers op te bouwen en hun verhalen te delen terwijl ze belangrijke onderwerpen aankaarten. Interessant is dat een post van een CEO vaak vele malen beter presteert dan een vergelijkbare post op de bedrijfspagina. Ondanks dat deze meer volgers heeft. Het executive-profiel is daarmee het krachtigste profiel van de organisatie.

Door de inzichten uit dit onderzoek te delen, wil ik een beweging op gang brengen die het belang van online zichtbaarheid en leiderschap in de hedendaagse wereld benadrukt. Voor de editie van 2024 heb ik een jaar lang 126 profielen en 1832 individuele posts geanalyseerd.

De top 10 CEO’s: wat doen zij beter dan de rest?

De top 10 van de 2024-editie van dit onderzoek bestaat uit de volgende leiders:

 1. Manon van Beek – CEO van TenneT
 2. Victor Knaap – CEO van Media.Monks
 3. Harald Seidel – CEO van DAF Trucks
 4. Sander van ’t Noordende – CEO van Randstad
 5. Dimitri de Vreze – CEO van DSM-Firmenich
 6. Marit van Egmond – CEO van Albert Heijn
 7. Dolf van den Brink – CEO van Heineken
 8. Ton van Veen – CEO van Jumbo Supermarkten
 9. Agnes Koops-Aukes – CEO van PwC
 10. Maarten Otto – CEO van Alliander

Consistentie

Deze CEO’s onderscheiden zich van de rest door een aantal gemeenschappelijke kenmerken die hun impact op LinkedIn verklaren. Ten eerste zijn ze consistent in hun posts, wat bijdraagt aan een regelmatige zichtbaarheid en een voortdurende dialoog met hun netwerk. Deze consistentie helpt bij het opbouwen van een vertrouwen en een herkenbare online aanwezigheid.

Authenticiteit

Ten tweede slagen ze erin een authentiek bericht met een verhaal delen. Door hun berichten te verrijken met persoonlijke inzichten, ontwikkelingen, visies op de industrie of reflecties op maatschappelijke thema’s, creëren ze een resonantie met hun publiek. Dit vermogen om verhalen te vertellen draagt bij aan een sterkere emotionele connectie met volgers en hun imago als leider.

Visueel aantrekkelijk

Tot slot, de berichten die ze delen zijn visueel aantrekkelijk. Ze gebruiken goede hoogwaardige afbeeldingen, foto’s met zichzelf of video’s om hun content te ondersteunen. Dit visuele aspect maakt hun posts niet alleen aantrekkelijker, maar het vergroot ook de kans dat deze worden bekeken en reacties ontvangt.

Deze punten benadrukken hoe de top 10 CEO’s op LinkedIn uitblinken door consistentie, storytelling en visuele aantrekkelijkheid. Door deze elementen effectief toe te passen in hun LinkedIn-strategie, verdienen ze een plek in de top 10 en een voorsprong op anderen. Ze demonstreren de kracht van persoonlijk leiderschap op LinkedIn.

Verbeterpunten voor het C-level-profiel van de top 10

Hoewel content op LinkedIn de bron van interactie en bereik is, valt op dat zelfs CEO’s binnen de top 10 regelmatig profielen hanteren die zijn ingericht volgens de LinkedIn-standaard van het jaar 2010. De profielen focussen zich nog regelmatig op werkervaring, karaktereigenschappen en competenties, waarbij een samenvatting of andere visuele content volledig ontbreekt. Dit fenomeen is niet ongebruikelijk binnen C-level Nederland en de rest van de top 100.

Gemiddeld genereren de CEO’s uit de top 10 een enorm bereik met ongeveer 60 posts per jaar. Een vraag die opkomt is waarom deze profielen meer werkervaring uitstralen dan leiderschap. Waar is de visie, missie en strategie van de organisatie? De informatie over de thema’s en uitdagingen waarmee de CEO zich bezighoudt, ontbreekt vaak. Hierdoor inspireert het profiel zelf niet om te volgen en op de hoogte te blijven van alle ontwikkelingen rondom de organisatie.

Goede voorbeelden

Gelukkig zijn er ook goede voorbeelden, zoals Manon van Beek, Viktor Knaap, Dolf van den Brink, Dimitri de Vreeze en Roy Jacobs. Hun profielen voldoen aan de standaard, door niet alleen hun ervaring en vaardigheden te belichten, maar ook hun leiderschapsvisie, de missie van hun organisatie en de strategische uitdagingen waaraan ze werken.

Screenshot van het LinkedIn-profiel van CEO Manon van Beek van TenneT.

LinkedIn-profiel van Dolf van den Brink van Heineken.

LinkedIn-profiel van Victor Knaap van Media.Monks.

Voor een effectiever C-level-profiel op LinkedIn, is het essentieel dat:

 1. Leiderschapsvisie wordt benadrukt. Naast werkervaring zou het profiel de visie, missie, en strategie van de organisatie moeten weerspiegelen.
 2. Actuele thema’s worden gedeeld. Het moet duidelijk zijn met welke thema’s en uitdagingen de CEO zich bezighoudt, om zo volgers te inspireren en te informeren.
 3. Visuele content wordt geïntegreerd. Het toevoegen van visuele elementen kan een profiel aantrekkelijker maken en de betrokkenheid vergroten.
 4. Persoonlijkheid en authenticiteit worden getoond. De persoon achter het profiel moet naar voren komen, waardoor volgers zich meer verbonden voelen.

Door deze aspecten te integreren kunnen C-level-profielen transformeren van een standaard opsomming van ervaringen naar dynamische, inspirerende profielen die leiderschap, visie, en betrokkenheid uitstralen.

Tips voor executives en topmanagers die willen starten op LinkedIn

Wil je als executive of topmanager je aanwezigheid op LinkedIn optimaliseren? Dan is het belangrijk om met een duidelijke strategie te beginnen. Hier zijn enkele gerichte tips om je LinkedIn-strategie vorm te geven:

1. Stel duidelijke doelen

Het definiëren van zowel organisatorische als persoonlijke doelen voor je LinkedIn-aanwezigheid is essentieel. Dit helpt bij het richten van je content en activiteiten.

2. C-level-profiel dat leiderschap uitstraalt

Werk aan een C-level-profiel dat leiderschap, visie en strategische richting uitstraalt.

3. Creëer content-consistentie

Om geloofwaardigheid op te bouwen en je impact op lange termijn te versterken, is consistentie in je posts en engagement cruciaal. Regelmatige updates houden je netwerk betrokken en versterken je online aanwezigheid. Maak een content jaarplan, kwartaalplan en maandplan.

4. Meet je succes

Het definiëren en volgen van specifieke KPI’s die aansluiten bij je doelstellingen is belangrijk om de effectiviteit van je LinkedIn-strategie te meten en waar nodig bij te sturen. Denk aan engagement, volgersgroei en top-level netwerk groei.

5. Blijf authentiek

Echtheid maakt de grootste impact op social media. Focus op het delen van authentieke inzichten en ervaringen in plaats van te leunen op branded content met logo’s in beeld. Persoonlijke verhalen en ervaringen resoneren meer met je publiek.

6. Betrek je organisatie

De impact van social media wordt versterkt als de hele organisatie betrokken is en begrijpt hoe het kan bijdragen aan de zakelijke doelstellingen. Moedig collega’s aan om ook actief te zijn en bij te dragen aan het delen van de organisatiecultuur en successen.

Het opbouwen van een sterke online aanwezigheid vereist tijd en inzet, maar de voordelen zijn aanzienlijk. Door de kansen van sociaal leiderschap te benutten en continu te investeren in je online aanwezigheid, kun je een significante bijdrage leveren aan zowel je persoonlijke merk als de doelstellingen van je organisatie. Focus op de duurzaamheid van je strategie in plaats van op snelle successen voor een blijvende impact.

Door deze tips te volgen, kun je als executive of topmanager een effectieve en impactvolle aanwezigheid op LinkedIn opbouwen. Hierbij kun je je richten op langdurige relaties en waardevolle interacties binnen je professionele netwerk.

Bron header-afbeelding: Nopparat Khokthong / Shutterstock.com