Frankwatching Beste Marketing Weblog bij Dutch Bloggies

0

Frankwatching is gisteravond uitgeroepen tot winnaar van de Dutch Bloggies Award 2009 in de categorie Beste Marketing Weblog van Nederland. Ook de blogs Marketingfacts, Dutch Cowboys, Molblog en Osocio waren voor deze categorie genomineerd. We zijn trots op de prijs omdat de Dutch Bloggies de belangrijkste verkiezing voor Nederlandse weblogs is. Een mooie aanleiding voor een terugblik op het jaar 2009.

De Eredivisie van Marketing weblogs

marcom-100Maar laten we eerst even stilstaan bij de prijs die we gisteravond onverwacht in het Paard van Troje in Den Haag kregen. Juryvoorzitter Jeroen Mirck las het juryrapport voor en sprak onder meer over de markt van de Nederlandse marketingblogs. “Het webloglandschap voor marketeers is heel overzichtelijk. Hoewel het soms lijkt alsof elke interactieve marketingconsultant een weblog heeft, waar we veelal inwisselbare stukjes kunnen lezen over de nieuwste iPhone-app of een voorzichtig uitgeprobeerde Google Wave invite, is er toch duidelijk een toplaag.”

“Die toppers worden door de grootste blog van allen, Marketingfacts, met enige regelmaat netjes gerangschikt in de zogenaamde Marcom Top 100, waar de samensteller overigens uit beleefdheid in ontbreekt. Daar tekent zich al jaren die toplaag af. Het is een beetje de Eredivisie: Marketingfacts is Ajax, Frankwatching is PSV, de stoere jongens van Dutch Cowboys zijn Feyenoord en tot slot is Molblog een door suikeroom Kluwer uit de grond gestampte concurrent AZ.”

Volgens de jury zijn het nog steeds deze vier ‘grootheden’ die de toon zetten in de markt van de Nederlandse marketingblogs. Maar ook Osocio, een Engelstalig blog, kreeg een compliment voor de manier waarop men over reclamecampagnes van goede doelen schrijft.

Een prijs voor inzet en kwaliteit

De jury van de Dutch Bloggies heeft bij de keuze van de uiteindelijke winnaar in het bijzonder gekeken naar inzet en kwaliteit. Jeroen Mirck trok ook hier weer een vergelijking met de top van de Eredivisie. “De Feyenoorders van Dutch Cowboys schieten wat de jury betreft op dat laatste punt, de kwaliteit, soms nog steeds wat te kort. Op hun inzet hebben we niks aan te merken. Molblog is still going strong, maar wellicht iets minder gedreven dan enkele jaren geleden. Dus moest de jury kiezen tussen de titanen Marketingfacts en Frankwatching. Inhoudelijk allebei nog altijd toonaangevend, maar de Arnhemmers kunnen volgens de jury wel weer eens een nieuw jasje gebruiken. Frankwatching daarentegen koos voor een rigoureuze restyling, waarbij heel crowdsourcend de inbreng van het publiek werd betrokken. Dat is marketing in optima forma.”

forward

De restyling van Frankwatching: co-creation samen met de eigen community

Het overzicht van alle prijswinnaars

dutch-bloggiesDe Dutch Bloggies is de belangrijkste verkiezing voor Nederlandse weblogs en werden dit jaar voor de negende keer georganiseerd. Er werden prijzen in verschillende categorieën uitgedeeld en Frankwatching bevond zich in goed gezelschap. Hieronder het complete overzicht van de winnaars van 2009:

Daarnaast kon het publiek nog stemmen, publieksprijzen waren weggelegd voor @dijkshoorn (Beste Microblogger) en  iPhoneclub (Meest Populaire Weblog).

Een mooie afsluiting van een bewogen jaar

Ik kan het niet laten om af te sluiten met een persoonlijke noot. Om te beginnen wil ik uiteraard de jury, onder voorzitterschap van Jeroen Mirck, bedanken voor de uitverkiezing. Eerder, in 2007, wonnen we natuurlijk – samen met Volkskrantblog.nl, de prijs voor de beste Nederlandse weblog bij ‘The Best of Blog Awards’. Maar de Dutch Bloggies heeft een eigen magie. Ik kwam via Frank Meeuwsen in februari 2005 in aanraking met deze verkiezing en de (blogo)sfeer sprak me meteen aan.

De verkiezing van 2005 had een bijzonder karakter omdat twee werelden er elkaar ontmoeten. Enerzijds de bloggers van het eerste uur, vaak met een technische achtergrond, anderzijds de nieuwe generatie bloggers, zoals Marketingfacts, Dutch Cowboys, Quote en GeenStijl. Ik werkte toen nog gewoon als Manager Internet & Intranet bij TNT (toen nog TPG) Post en geen haar op mijn hoofd die er aan dacht dat ik hier ooit zelf een keer op het podium zou staan.

Het liep anders en gisteren was het zover en het was misschien ook de beloning voor al het werk dat er in het afgelopen periode verzet is. Het inzetten van de crisis, eind vorig jaar, betekende bijna het einde van Frankwatching. De blog kwam in de rode cijfers en er moest elke maand geld bij, een situatie die natuurlijk niet eindeloos kon duren. Maar gelukkig toonden we als team veerkracht en ontstond er veel vechtlust en energie.En hij kwam er eindelijk, de nieuwe site…

Redesign Frankwatching

Na 3 jaar afscheid van de oude site en over naar een nieuw design

Achteraf kan ik alleen maar zeggen dat de crisis ons eigenlijk vooral uitgedaagd en geholpen heeft. Het was het duwtje wat nodig was om iets te gaan doen met de kennis en loyaliteit van onze eigen lezers. We deelden onze problemen en vragen met de community en kregen er een berg aan inspiratie en goede ideeën voor terug. De crowdscoucing aanpak op Forward werkte en leidde niet alleen tot veel reacties maar ook tot waardevolle nieuwe inzichten en contacten.

Daarna ging het snel, zo laat deze terugblik op 2009 zien:

Binnenkort blikken we overigens in een serie artikelen in een wat bredere zin terug op 2009.

De mensen achter en de mensen op de site

Ondertussen neemt het aantal auteurs nog steeds toe, we krijgen nog steeds 1 tot 2 verzoeken per week binnen van mensen die willen schrijven en de beste daarvan nodigen we uit.De lijst van auteurs is inmiddels zo’n 150 mensen lang, naar schatting twee derde daarvan is actief auteur. Dit is de kern van Frankwatching, de artikelen waarmee we ons dag in, dag uit proberen te onderscheiden van andere sites en blogs.

Het team achter de site is verder versterkt. Louise Nell van Sabel Communicatie is sinds juli het eerste aanspreekpunt voor de redactie van de artikelen, Eline Bochem heeft vanaf begin dit jaar de rubriek Event agenda onder haar hoede genomen en Denise Lappain is nu al anderhalf jaar lang het gezicht van Site gespot. Simon Koelewijn, vanaf het eerste jaar bij Frankwatching betrokken als designer en developer, heeft er in de persoon van Dave Küppers een collega developer bijgekregen. Karianne Vermaas blijft voor projecten en onderzoek aan de site verbonden en Eelke Dekker is voor videoproducties beschikbaar. Lia Vieveen heeft marketing en sales in haar portefeuille en is betrokken bij innovaties.

En last but not least zijn daar onze lezers en abonnees. De bezoekcijfers zijn goed en nog steeds groeiend en het aantal abonnees (RSS, Twitter en e-mailnieuwsbrieven) ligt momenteel op 27.500, met de social networks erbij komen we zelfs boven de 28.000.

bezoekcijfers

Bezoekcijfers Frankwatching januari 2005 – oktober 2009

Dat brengt me bij de mensen die ik graag wil bedanken. De lezers, waarvan er sommige al meer dan vijf jaar de site volgen. De auteurs waarvan er sommige al drie jaar lang schrijven. De partners, die het mogelijk maken dat de site blijft verschijnen. En natuurlijk het team, dat alweer – samen met nieuwe partners – volop bezig is met de innovaties voor de komende maanden. Want stilzitten is achteruitgang en dat kunnen we ons niet permitteren. En om heel eerlijk te zijn, verbeteren en innoveren is gewoon leuk, helemaal in tijden van crisis…

Iemand trouwens nog suggesties of ideeën waar we in 2010 mee bezig kunnen gaan? 😉