Trends

Een blik vol communitymanagers te huur

0

Een tijdje geleden vroeg ik mijn collega-communitymanagers via de CM NL groep of zij, net als ik, al hadden gehoord van bedrijfsinitiatieven voor het opstarten van een database met ervaren moderators, forum/communitymanagers en webcare-specialisten. Een database met professionals die op korte termijn voor bepaalde periode ingezet kunnen worden bij bedrijven en/of specifieke projecten waar communitymanagement hard nodig is.

Enthousiaste reacties

De reacties waren verschillend. De meesten hadden nog niet van dit soort initiatieven gehoord, maar reageerden toch met enthousiasme. Vanwege het gemak om bepaalde taken zoals monitoring te kunnen outsourcen of vanwege de mogelijkheid om als community manager bij veel verschillende en waarschijnlijk leerzame klussen betrokken te kunnen worden.

Een communitymanager die al langere tijd in Engeland werkt, gaf aan dat er al meer van dit soort bedrijven in zowel Engeland als de VS zijn opgezet en dat deze erg goed werken. Zelf heeft hij al vaker met dit soort bureaus samengewerkt.

Adviserende rol

De opzet van deze bureaus is echter anders dan wat bij een uitzendbureau of agentschap. Communityspecialisten worden niet uitgezonden naar de klant, maar geven alleen advies over de positionering en toon van de community. Het eigenlijke werk wordt door de senior CM, junior CM en moderators uitgevoerd. De moderators worden per uur betaald en werken veelal vanuit huis.

community vs manager

Opzetten, trainen en activeren

Bedrijven die zich nu met dit soort initiatieven bezighouden zijn ‘Mr. Seeder‘ van Kristian Esser, ‘RankOne Media‘ van Robin van Lieshout en ‘Interactiefweb‘ van Henny Bakel. Alhoewel deze drie bedrijven elk een iets andere insteek lijken te hebben, bestaan veel van de werkzaamheden uit het opzetten van communities, het trainen van communityspecialisten en het activeren van bestaande communities. In sommige gevallen kan een gehele community zelfs uitbesteed worden aan het bedrijf.

Omdat er nog geen universele functieomschrijvingen bestaan voor de verschillende niveau´s van communitymanagement lijkt het me voor zo’n bureau lastig om te beslissen wie nu goed past bij welke opdracht. Als een bedrijf ondersteuning nodig heeft voor bepaalde monitoring en begeleiding, wie weet dan welke expert er gestuurd moet worden?

Hoe wordt kwaliteit gegarandeerd?

Kwaliteitscontrole wordt, als gevolg hiervan, belangrijk. Want wie zegt dat niet elke thuiszittende huisvrouw of huisman met een beetje internet kennis deze rol ook niet kan vervullen? Het opzetten van gedegen opleidingen voor communityspecialisten maar ook certificering van de opleidingen gaat dan ook een rol spelen.

Het inhuren van externe hulp om een bepaalde groep mensen voor kortere termijn te begeleiden kan ook leiden tot oppervlakkige en onpersoonlijke communities.

De opkomst van dit soort bedrijven zou je kunnen zien als een teken dat het vak van communitymanager serieuzer wordt genomen. Ik kan mij het tegenovergestelde ook goed voorstellen. Het inhuren van externe hulp om een bepaalde groep mensen voor kortere termijn te begeleiden kan ook leiden tot oppervlakkige en onpersoonlijke communities.

Wanneer geen juiste terugkoppeling wordt verzorgd vanuit de community naar de klant (de organisatie achter de community) kan dit zelfs leiden tot falen van het hele concept, omdat de organisatie er niet genoeg bij betrokken wordt en er dus geen ‘relaties’ ontstaan tussen leden van de community (vaak de klant) en de organisatie.

Zou jij voor zo’n bureau willen werken?

Zonder maatstaven bestaat de kans dat geïmpliceerd wordt dat het vak prima uitgevoerd kan worden door non-professionals. Elke enthousiasteling zou als communitymanager aan de slag kunnen, wat wellicht geen verrijking van de functie is.

Ik ben erg benieuwd naar jullie ervaringen met deze manier van werken, maar ook naar de meningen van andere communitymanagers over deze initiatieven. Zou jij graag voor zo’n bureau willen werken?

Foto’s met dank aan Fotolia. Dit artikel is eerder gepubliceerd op Communitymanagers.nl.