YouTube bestaat vijf jaar

0

Met de slogan ‘Broadcast Yourself’ begon de online-video-jukebox YouTube begin 2005 aan zijn zegetocht. YouTube werd in februari van dat jaar opgericht door Chad Hurley, Steve Chen en Jawed Karim. De drie hadden elkaar leren kennen op de werkvloer van PayPal, de online-betaaldienst die in 2002 aan eBay werd verkocht. Na een diner met vrienden in januari 2005 wilden ze onderling video’s van het diner uitwisselen. De bestanden waren echter te groot om via e-mail te versturen en publiceren op internet was toen ook een crime. Al doende besloten de mannen om dit probleem zelf op te lossen.

Jawed Karim had al eerder nagedacht over hoe je het beste video’s kon uploaden en uitwisselen, naar aanleiding van de rel die ontstond toen Justin Timberlake de ‘besterde’ borst van Janet Jackson ontblootte tijdens de 38ste Super Bowl-finale. Karim had dit moment niet live meegemaakt en had tevergeefs op het web naar de beruchte scène gezocht. De tweede aanleiding voor Karim om een plek voor videopostings te starten was de tsunami die op Tweede Kerstdag 2004 in Azië aan circa 225.000 mensen het leven kostte. Overal op internet doken video’s op van deze verwoestende golf, maar een centrale videoplek had het web nog niet.

Op 15 februari 2005 werd de naam YouTube.com geregistreerd. In een gehuurde garage in Menlo Park werkten de drie hun idee verder uit. Het werk werd verdeeld op basis van kennis en kunde. Chad Hurley werd verantwoordelijk voor het grafische ontwerp van de site. Hij had immers ook het PayPal-logo gemaakt. Steve Chen en Jawed Karim bogen zich gezamenlijk over de techniek. Later werd Hurley de CEO en Chen de CTO.

Na het concept te hebben bedacht, YouTube mede te hebben opgericht en te hebben meegebouwd aan de website, pakte Karim volgens plan zijn informaticastudie aan Stanford weer op, maar bleef als adviseur aan het bedrijf verbonden. Toen YouTube medio oktober 2006 werd verkocht aan Google, waren Karims aandelen circa 65 miljoen dollar waard. Na zijn studie heeft Karim Youniversity Ventures opgericht, waarmee hij studenten met een goed idee helpt om een bedrijf te starten.

In april 2005 zette Jawed Karim de eerste video op YouTube. In ‘Me at the zoo’ is te zien hoe Karim vertelt hoe lang de slurven van de olifanten in de dierentuin zijn. In mei 2005 werd de eerste bètaversie van de site gelanceerd. Al snel waren er 30 000 bezoekers per dag. Het liep storm op YouTube, want elke dag was er een iPod Nano te winnen. Overal kreeg je punten voor: als je je inschreef, als je een video doorstuurde, enzovoort. In totaal duurde de iPod Nano-actie twee maanden. In november kreeg de website 3 miljoen dollar van Sequoia Capital. Op dat moment waren er meer dan 200.000 geregistreerde gebruikers en werden er dagelijks ruim 2 miljoen video’s bekeken. Medio december 2005 ging YouTube officieel live.

De maand erna werden al meer dan 25 miljoen video’s per dag bekeken. In maart 2006 werd bekend dat de gebruikers dagelijks 20.000 nieuwe video’s toevoegden. In april bedroegen de kosten voor de bandbreedte circa 1 miljoen dollar per maand en kreeg YouTube nog eens een miljoen van Sequoia Capital. In mei werd bekend dat YouTube verantwoordelijk was voor 43 procent van alle webvideo-traffic. Medio juli meldde het bedrijf dat er dagelijks meer dan 100 miljoen video’s werden bekeken. In augustus 2006 liet Steve Chen weten dat YouTube de ambitie had om binnen anderhalf jaar tijd alle muziekvideo’s ter wereld te hosten.

Op 16 oktober 2006 werd YouTube aan Google verkocht voor 1,65 miljard dollar. In de Wall Street Journal kon iedereen lezen dat Chad Hurley 345,6 miljoen dollar op zijn bankrekening gestort kreeg. Steve Chen en Jawed Karim hielden respectievelijk 326,2 en 64,6 miljoen dollar aan hun avontuur over. De rest van het geld ging naar de investeerders.

Op 15 februari is het dus precies vijf jaar geleden dat de domeinnaam YouTube werd geregistreerd. Duidelijk is dat YouTube een revolutie heeft ontketend als het gaat om de wijze waarop we televisie bekijken en beleven. Dankzij de introductie van de afstandbediening kreeg iedereen de controle over zijn eigen televisietoestel, vanuit je luie stoel kon je zelf bepalen welke zender je wilde zien. YouTube heeft het mogelijk gemaakt dat iedereen als het ware in de televisie kruipt. Met behulp van YouTube ben je in staat om zelf een televisiezender te worden waarop je jouw boodschap kunt uitzenden en deze boodschap kun je uiteraard weer delen met anderen. Daar bovenop komt nog het feit dat je zelf kunt bepalen wanneer je wat wilt zien. Een trend die zich ook heeft doorgezet naar de ‘traditionele televisie’, ook hier bepalen gebruikers steeds meer wanneer en wat ze willen bekijken. Het gebruik van YouTube is in de loop der jaren alleen maar toegenomen. Volgens oprichter Chad Hurley worden er nu dagelijks meer dan 1 miljard pageviews gegenereerd en iedere minuut wordt er meer dan 24 uur aan videomateriaal geüpload.

In ons boek “Me The Media: Rise of the Conversation Society” (hier gratis downloaden) hebben we uitgebreid aandacht besteed aan YouTube en de disruptieve werking die het bedrijf heeft gehad op complete industrieën. Het boek werd destijds vergezeld door een film die een aaneenrijging was van scenes uit YuoTube filmpjes. De desbetreffende filmpjes zijn via de karakters rechtsboven in het filmpje terug te vinden. Het filmpje maakt nogmaals de kracht van YouTube duidelijk en welke invloed het bedrijf heeft gehad op onze maatschappij en cultuur.

Me the Media from Sogeti VINT on Vimeo.

P.S. Het is vreemd dat ik nu een Vimeo video plaats in een artikel over YouTube, dit heeft echter te maken met het feit dat YouTube destijds niet toestond om grote video’s te uploaden.