Realtime search maakt bedrijfsimago kwetsbaar

0

Tot 2010 werkten zoekmachines met periodieke indexering van websites; dat betekent dat een zoekrobot (of spider) periodiek (bijvoorbeeld wekelijks) je website bezoekt en de vindbare content opneemt in haar zoekresultaten. De resultaten geven dus een vertraagd beeld van de werkelijkheid. In 2010 zal dit dankzij de introductie van realtime searchfuncties veranderen.

Google faalt: het overlijden van Michael Jackson

De noodzaak om actuele of ‘realtime’ content uit social media op te nemen in zoekmachines werd pijnlijk duidelijk bij gebeurtenissen in 2009, zoals de dood van Michael Jackson. De wereldbevolking greep massaal naar Twitter en Facebook om de actualiteit over dit onderwerp te volgen. Dit had twee opvallende effecten: zowel Google als Twitter werden door de enorme stortvloed aan zoekopdrachten resp. tweets zowaar tijdelijk onbereikbaar. Maar veel interessanter was dat zoekmachines verouderde informatie toonden, waardoor mensen massaal naar hun sociale netwerken op Twitter en Facebook grepen om het laatste nieuws te kunnen volgen. Hoewel het down gaan van Google vooral veel besproken werd in de media, is het feit dat Google – wanneer beschikbaar – niet kon leveren waar fans naar op zoek waren: realtime informatie over de toestand van #MJ.

Wie bijvoorbeeld naar aanleiding van geruchten op 25 juni 2009 met Yahoo, Google of Bing zocht op “Michael Jackson” vond in de topresultaten Jackson’s aanstaande concert, zijn eigen website en wikipediaresultaten, maar geen actueel nieuws. Dit leverde een aantal klachten op, vooral over Bing.

Wat is Realtime Search?

Met Realtime Search ziet u niet alleen de klassieke zoekresultaten maar ook de ‘hot topics’ in sociale media die samenhangen met de zoekterm. Microsofts zoekmachine Bing integreert de resultaten uit Twitter. Google heeft door een deal met Twitter, Facebook en MySpace de mogelijkheid om alle realtime conversaties uit deze netwerken aan te bieden.

Bekijk hier de sterke video over Realtime Search van Google (door Google):

Accepteer cookies

Hoe werkt Realtime Search?

Hierbij een voorbeeld van realtime searchresultaten van de zoekopdracht “iPad” in Google en Bing:

 

Google realtime

Bij de Amerikaanse versie van Google kan de gebruiker de volgorde waarin zoekresultaten worden weergegeven instellen. In de afbeelding hierboven worden eerst de nieuwsresultaten (“News results”) weergegeven. Daaronder staan de realtime resultaten (“Latest results”) die direct geupdate worden wanneer er nieuwe berichten worden geplaatst.

Bing iPad

Bing haalt zijn realtime zoekresultaten uitsluitend van Twitter. Ook voor Bing geldt dat alleen in de Amerikaanse versie van de zoekmachine gezocht kan worden naar realtime berichten.

You’re as good as your last review

Wat is de impact van realtime search voor bedrijven? Stel je voor dat je zoekresultaten voortaan ook het laatste bericht in sociale media bevatten van bijvoorbeeld een medewerker of een klant. Wat zou er staan? Wat zijn daarvan de gevolgen? Bedrijven doen er goed om hun imago ontwikkeling op internet zeer nauwgezet te gaan volgen.

Het monitoren van uw online reputatie wordt door de hypertransparantie van realtime search een noodzaak in 2010. Als je inzicht hebt in het sentiment, de influencers, de plaatsen en onderwerpen van de dialoog, kun je een sociale strategie ontwikkelen en je organisatie voorbereiden om hier mee om te gaan.  Als je de plaatsen, de spelers en de regels kent, kun je preventief beleid voeren en bijvoorbeeld al in een vroeg stadium een dialoog starten.

Social business tip

Controleer regelmatig zoekresultaten in de Amerikaanse versies van Bing en Google

 

De Nederlandse varianten ondersteunen realtime search nog niet. Maar door naar de Amerikaanse versies te kijken, krijg je een preview van wat je in Nederlandse versies van zoekmachines ook te wachten staat. Wil je überhaupt meer weten van wat er over je gezegd wordt in sociale media, begin dat vandaag met Company Buzz van LinkedIn. Voor wie serieus aan de slag wil met brandmonitoring: om goed overzicht te krijgen van je online reputatie zijn er inmiddels diverse partijen in de markt, zoals Buzzcapture, Oxyme en Radian6. De meesten werken overigens nog niet realtime, maar bieden wel inzicht in influencers, populaire spreekplaatsen, thema’s en sentimenten rond je merk.

De consultants van KREM hebben de trends voor 2010 op het gebied van social networking in de whitepaper “Trends en Tips, social in business 2010” op een rijtje gezet. De volledige whitepaper is hier gratis te downloaden.

download-whitepaper