Google Buzz: opgevoerde Gmail?

0

Google probeert met Buzz zijn positie in social media te versterken door de tekortkomingen in haar bestaande succesvolle producten te verbeteren. Nu Facebook duidelijk met Microsoft flirt, voelt Google enige druk om Gmail op Facebook aan te passen, door social networking features zoals foto en video sharing te integreren.

Facebook op stoom

Hoewel de zoekmachine nog steeds de meest bezochte site op het web is (173 miljoen bezoekers afgelopen december volgens comScore) heeft Google tot nu toe nog niet zo kunnen profiteren van de aantrekkingskracht die social media genereerde als Facebook (vierde op die lijst met 112 miljoen bezoekers). Dit wordt overduidelijk wanneer we de groeicijfers bekijken: Google steeg 16% ten opzichte van het vorige jaar, terwijl Facebook met 105% groeide.

spam
Hoewel Googles social networksite Orkut eerder bestond dan Facebook, werd het eigenlijk alleen in Brazilië echt een succes. Ook kwalificeren velen Googles samenwerking met Twitter en real-time search als spamming op SERPs (resultatenpagina’s van zoekmachines).

Social Gmail

Dus het lijkt erop dat Google het populaire Gmail nu gebruikt als basis voor een nieuwe poging zijn positie op de social mediamarkt te krijgen, maar velen vinden Gmail hiervoor helemaal niet geschikt. Maar voor Google is Gmail toch het beste vertrekpunt, zeker vanwege de opt-in en profielaccounts die je moet aanmaken om mee te doen.

Ik denk dat Google met het toevoegen van Facebook-achtige features mikt op het stimuleren en ontwikkelen van:

  1. Groei buiten de core business (search)
  2. Non-search producten door middel van social features
  3. Eindelijk een drastische groei in social networking
  4. Het distributiekanaal voor de core search producten

Wat is er nu eigenlijk aan Gmail veranderd om dit nieuwe product te maken? Volgens Google Buzz product manager Todd Jackson zijn er vijf belangrijke functies waarop het nieuwe product rust:

  1. Auto-follow
  2. Verbeterde sharing van foto’s en video’s (Picasa, Twitter)
  3. Onderscheid tussen privé en publieke sharing
  4. Realtime integratie van de inbox
  5. Specifieke filters die de Buzz op de gebruiker aanpast.

In Mountain View, Googles bakermat in Californië, zei vice president Bradly Horowitz (Product Management) dat de focus bij het ontwikkelen van deze vijf functies ligt op “sharing” en “real-time”. Oke, dit zijn allemaal goede functies, maar is het voldoende om echt tegenwicht te bieden aan de Facebooks en Hyves van het social network?

Wave

Google zal Buzz waarschijnlijk moeten combineren met Wave om echt te kunnen concurreren met Facebook. Wave is Googles online communicatieplatform dat al volledig is geïntegreerd met Google Docs en heeft bewezen waarde als het gaat om samenwerking. Gecombineerd zouden deze technieken erg krachtig kunnen zijn, want je kunt op je Facebook-account geen externe mail te ontvangen. Er zit dus potentie in het feit dat je bij Google niet naar een andere site hoeft om je e-mail binnen te halen.

Maar het bedrijf moet de functionaliteit van haar producten en de voordelen van het combineren ervan beter uitlichten. De innovatie op die Google-producten is zo verspreid, dat we door de bomen het bos niet meer zien.

Gwave

wave
Er is nog een probleem: Wave wordt nog niet zo massaal door de markt gebruikt. Gmail wel, maar niemand weet of die combinatie sterk genoeg is om een stevige plek in het social network te verwerven. Goeroes voorspellen dat Google uiteindelijk Gmail in Gwave zal veranderen. Interessant genoeg beschikt Google over voldoende klantgegevens uit de adressenlijsten in de emailaccounts om een beter en hechter netwerk mee te bouwen dan Facebook. Maar Google speelt voorlopig op safe en wil zijn vingers niet branden aan het ongevraagd gebruiken van klantgegevens.

Niettemin kunnen we op basis van gegevens die wel bekend zijn stellen dat de combinatie van Google-producten zeer aantrekkelijk kan zijn voor de Gmail-gebruiker. Rapleaf onderzocht Webmail-gebruikers in de herfst van vorig jaar en vond dat Gmail-gebruikers vaker lid zijn van social networks en jonger zijn (bijna de helft is jonger dan 25) dan andere webmail-gebruikers.

Als de tools van Google Buzz stabiel en functioneel blijken te zijn, zullen Gmail-gebruikers eerder geneigd zijn om Buzz als nieuwe thuisbasis te zien voor social networking en het delen van nieuws, foto’s en video’s. Zo niet, dan blijft Buzz slechts een andere manier voor Gmail-gebruikers om privé te chatten met vrienden. En dàt zou natuurlijk een enorm verlies van potentie zijn.