Innovatie

Windows Phone 7: een iPhone killer?

0

Voor het vijfde jaar op rij is Las Vegas de plek waar Microsoft de community van marketeers, designers en developers bijpraat over software en haar online tools. Nu PDC dit jaar wordt overgeslagen is MIX het belangrijkste evenement voor de  aankondigingen geworden. En in dit geval geldt:  “What happens in Vegas, doesn’t necessarily have to stay in Vegas.”

Tijdens de keynote door Scott Guthrie, was er met name aandacht voor de Windows Phone 7. Enkele weken geleden werd op de Mobile World Conference in Barcalona bekend gemaakt dat  Microsoft een stap voorwaarts maakt door Windows Mobile definitief in te ruilen voor een

Deze afbeelding is niet langer beschikbaar.

nieuw platform; Windows Phone 7, als verlengstuk van Windows 7. Scott Guthrie over deze stap:

“As the browser, server, web and device evolve, a focus on delivering consistently great user experiences has become paramount. By extending our familiar platform technologies and tools to phones, Microsoft is delivering the premier application development accros a variety of devices and form factors.”

Vandaag werd meer duidelijk over de diverse functionaliteiten van de Windows Phone 7, en over hoe en waarom de Phone 7 tot stand is gekomen.

A next step voor Silverlight

Silverlight wordt door velen nog steeds ervaren als de concurrent van Adobe Flash. Echter, terugkijkend op de succesprojecten met Silverlight van de afgelopen 2 tot 3 jaar is het onderscheidend vermogen van Silverlight eigenlijk goed duidelijk geworden. Of dit nu wel of niet het doel is van Microsoft: Silverlight’s grote kracht is de integratie en publicatie van streaming video’s. NetFlix (Amerika’s grootste online videotheek) gebruikt Silverlight sinds 2007 voor het online bekijken van films en series, en de NOS gebruikt Silverlight voor het streamen van alle grote evenementen zoals EK’s, WK’s, de Olympische Spelen en natuurlijk het fantastische Journaal24.

De vandaag gelanceerde nieuwe versie, Silverlight 4, biedt naast deze functionaliteiten ook een aantal andere nieuwe opties. Met Silverlight 3 werd de technologie al losgetrokken van de browser en was het mogelijk om desktop applicaties te ontwikkelen, maar met Silverlight 4 is er verdere ondersteuning voor benadering van lokale bestanden, en het afspelen van rights protected bestanden. Daarmee gaat het meer en meer de concurrentie aan met Adobe Air, maar wordt ook de koppeling van bijvoorbeeld SharePoint naar de desktop veel eenvoudiger.

De belangrijkste aankondiging van vandaag was echter de rol van Silverlight in de ontwikkeling van de Windows Phone 7.

Onder de motorkap van Phone 7

Windows Phone 7 is volledig gebouwd op deze nieuwe Silverlight versie. Het betreft hierbij geen ‘light version’, geen ‘different version’, maar de standaard Silverlight 4 omgeving. Er is dus ook geen enorme learning curve ten opzichte van de bestaande Silverlight tools, maar met het kiezen van een ander type project in Visual Studio of Expression Blend kun je simpelweg exporteren naar,  of ontwikkelen voor de Phone 7. Heb je geen Windows Phone 7? Dan is er net als bij de iPhone en Android SDK een emulator beschikbaar, waarmee je een virtual hebt van de Phone 7 inclusief alle functionaliteiten.  En heb je geen Visual Studio? Dan is er tevens een gratis versie van Visual Studio beschikbaar gesteld – Visual Studio 2010 Express – waarmee je prima kunt ontwikkelen. Je hoeft dus geen .NET-junkie te zijn om voor Phone 7 te kunnen ontwikkelen.

@scottgu's 10 min. iphone app live on stage

Zo maakte Scott Guthrie in ongeveer 10 (!) minuten een complete Twitter applicatie op de Phone 7, live on stage, in absoluut niet meer dan 15 regels custom code. Daarnaast werd er een demo gegeven van het aansturen van andere applicaties met de Phone 7 door een t-shirt kanon aan te sturen op het podium. Omdat Phone 7 gebruikt maakt van .NET-code is de combinatie met andere objecten gemakkelijk te maken.

@scottgu's t-shirt canon

Windows Phone 7 in de praktijk

Doelgroep van de Windows Phone 7 is volgens Microsoft de Life Maximizer. De 30’er met een druk leven, zowel persoonlijk als zakelijk, waarbij een telefoon eerder ondersteunend dan leidend moet zijn. De Phone 7 voelt dan ook meer als een toolkit dan een luxeproduct, ondanks de toch wel sexy uitstraling en stijlvolle interface á la de iPhone en Android. Wat mij vooral intrigeerde is de mate van afstemming op het leven van de doelgroep. Synchroniseren gebeurt bijvoorbeeld wireless zodra je de telefoon aan netstroom koppelt. Het Interface van de Windows Phone 7registreert de verse stroom en zoekt vervolgens naar een wireless connectie in de buurt, en terwijl jij je aandacht op iets anders richt werkt je Windows Phone 7 al je afspraken, contacten en mails bij. Belangrijk detail hierbij voor alle mensen met een Windows Mobile-telefoon; ActiveSync bestaat niet langer! Hier was het aanwezige publiek duidelijk hoorbaar gelukkig mee. In plaats van ActiveSync werkt de Phone 7 direct met de Zune software, wat vergelijkbaar is met iTunes. Zowel syncen als de aanschaf van muziek en Phone 7 apps zal verlopen via deze software.

Anders dan de iPhone heeft Phone 7 wel volledige toegang tot Office documenten. Zo kun je direct in Excel en Word wijzigingen doorvoeren. Dit maakt het zeker ook voor de zakelijke markt een prima toestel. Al deze kleine details en de uitgedachte interface zorgen er voor dat de Phone 7 een geduchte concurrent zal zijn voor de iPhone, en het Android en Symbian OS.

Is er dan echt niets aan te merken op de Windows Phone 7? Natuurlijk. Bij de diverse demo’s viel de verscheidenheid aan design patterns op. In de ene applicatie zijn de push notificaties een klein vlak bovenin, in de volgende app zijn het grotere vlakken onderaan het scherm. De multi-touch interface werkt ook nog niet optimaal, hoewel moet worden opgemerkt dat de diverse demo’s vandaag ook werden gegeven met developer versies en nog geen final releases van de software. De feedback is dus nog volop in ontwikkeling, en laten we hopen dat hier snel keuzes in worden gemaakt waarmee de telefoon echt de belofte waar kan maken.

De beschikbaarheid van de Windows Phone 7 is nog niet heel duidelijk, maar het feit dat ook LG en Samsung telefoons ontwikkelen voor dit platform betekent ongetwijfeld een snelle distributie. Wordt het dan misschien toch al tijd om mijn iPhone in te ruilen?

Interessante links