Cases, Reportages, Trends

Mobile Convention Amsterdam: een ooggetuigenverslag

0

40 sprekers, 5 zalen, 800 bezoekers en minimaal 400 iPhones. Op donderdag 1 april vond de Mobile Convention Amsterdam plaats, georganiseerd door Emerce en CM. Een platform voor het opdoen en delen van visie, kennis en ervaringen over mobiel internet. Aan de hoeveelheid aanwezigen, sprekers en cases te zien lijkt de voorspelling ‘2010 is het jaar van de mobiele revolutie’ al bij de eerste lentestralen te zijn uitgekomen. Is dat ook echt zo? En wat zijn de laatste trends en ontwikkelingen?

Mobile Convention

Marktsituatie: de smartphone revolution

De meest genoemde woorden in de Beurs van Berlage waren ongetwijfeld  ‘smartphone’ en ‘iPhone’. Nagenoeg alle sprekers wijzen in hun presentaties de smartphone aan als hét device dat het mobiele web de afgelopen 2 jaar een flinke boost heeft gegeven, met de iPhone als voornaamste exponent. GfK en Deloitte zijn gevraagd om hun visie te geven op de ontwikkelingen in de mobiele markt.

Een aantal bevindingen:

 • De groei van de verkoop van mobiele telefoons vlakt af (groei is nog ca. 2 à 3% per jaar), maar de smarthpone wint snel marktaandeel (marktaandeel is nu ca. 25%),
 • GfK durft dan ook te spreken van een smartphonerevolutie,
 • waarbij een smartphone een toestel is dat altijd verbonden is, GPS-ontvangst heeft, een camera heeft en zich onderscheidt door de eenvoudige user interface. Gevolg is dan ook dat smartphones bestaande apparatuur zullen gaan vervangen (denk aan camera’s en navigatie).
 • De smartphonemarkt wordt vooralsnog gedomineerd door bedrijven die tot een paar jaar geleden geen mobiele ervaringen hadden: Apple, Google en Blackberry.
 • De adoptie van mobiel internet neemt snel toe, onder andere door location-based services, zoals de applicatie van Thuisbezorgd.nl (die ook bij de Thuiswinkel awards in de prijzen viel met haar Foodtracker applicatie).
 • Smarthpones leiden tot aanzienlijk meer dataconsumptie dan traditionele mobiele toestellen. De iPhone heeft bijvoorbeeld een marktaandeel van ongeveer 5%, maar is verantwoordelijk voor 60% van alle mobiele dataconsumptie.
 • De smartphone kan het visuele cement worden tussen bricks & clicks. Onder andere door toepassingen met barcodes (iPhone barcode scanner) en digitale kortingsbonnen (o.a. Target.com).
 • De behoeften van de mobiele internetter liggen vooral bij nieuws en social media. GfK weet te vertellen dat 52% van het wereldwijde bezoek aan Facebook via een smartphone komt.

Uitgeversland: mobiele ontwikkelingen en toepassingen

Een van de sectoren die door de opkomst van mobiel internet voor nieuwe kansen en uitdagingen staat, is de uitgeverijwereld. Hoe ga je als uitgever om met schermgrootte, location-based mogelijkheden, verschillende browsers, platformen en devices? En, bovenal; hoe verdien je daar ook nog eens geld mee? De Engelse kwaliteitskrant ‘the Guardian’ en Sanoma Digital presenteren hun cases:

The Guardian over ‘the browser and the app’

Steve Wing van the Guardian vertelt met enthousiasme over de mobiele strategie van de krant. Deze is gericht op 2 verschillende businessmodellen:

 • Browser-based publicatie: het gratis toegankelijk maken van content via de mobiele browsers op m.guardian.co.uk. Uitgangspunt is dat alle content gratis is, maar dat the Guardian wel advertenties toont. De mobiele site dient zoveel mogelijk de diepte en breedte van de krant te laten zien.
 • App-based publicatie. Naast de gratis mobiele website heeft the Guardian sinds december 2009 een betaalde Phone app (€ 3). Uitgangspunt hierbij is dat de Guardian app de beste in zijn soort is. De app herbergt veel rijke content, handige functionaliteiten, zoals een leeslijst met een zeer gebruiksvriendelijke besturing.
Guardian - mobiel landschap

The Guardian: iPhone app, reguliere website en mobiele website

De cijfers spreken voor zich:

 • De mobiele website trekt maandelijks 1,1 miljoen bezoekers
 • De iPhone app is inmiddels 100.000 keer aangeschaft, en wordt ook na aanschaf door 90% van de kopers actief gebruikt (dit in tegenstelling tot andere apps die vaak 1 keer worden aangeraakt). Ook krijgt de app een hoge waardering en geven gebruikers veel feedback en ideeën over nieuwe toepassingen.

Zelf zien hoe de uitmuntende iPhone app van the Guardian werkt?

Accepteer cookies

Sanoma Digital – het tablet magazine van de toekomst (Autoweek op de iPad)

Een van de presentaties die misschien wel het meest tot de verbeelding sprak was de presentatie van Sanoma Digital. CEO Joris van Heukelom deed verslag van een studie naar de mogelijkheden die multi-touch tablets (o.a. de iPad) bieden voor uitgevers van tijdschriften.

Voorlopige studieresultaten

 • Apple is niet de enige. Tijdens de presentatie benadrukt Joris van Heukelom verschillende keren dat de iPad niet de enige multi-rouch tablet is. Ook HTC, HP, Sony en anderen komen met vergelijkbare apparaten. Staar je dus niet alleen maar blind op de iPad.
 • Contentconsumptie zal toenemen. De iPhone en Android toestellen hebben de afgelopen jaren al gezorgd voor meer contentconsumptie dan via andere devices. Op een multi-touch apparaat zal consumeren een nog waanzinnigere ervaring zijn.
 • Meer behoefte aan rijke content. Een digitaal magazine zal de behoefte aan rijke content (video, interactieve applicaties, foto) sterk vergroten.
 • De inverted pyramid houdt stand. De inverted pyramid – ook wel gelaagheid – is een eeuwenoud begrip in uitgeversland: belangrijkste informatie eerst, daarna meer diepgang. Volgens Sanoma zal dit (eeuwenoude) principe ook op de tablets stand houden.
 • Het nieuwe medium is niet het oude medium. Joris benadrukt verschillende malen dat het de uitdaging voor uitgevers is om bestaande ideeën over publiceren los te laten en te zoeken naar nieuwe kansen en mogelijkheden. Want dat de tablets nieuwe mogelijkheden zullen bieden voor zowel contentpublicatie als voor advertentiemodellen, zal duidelijk worden in de demo.

Sanoma Digital: de autoweek tablet demo video
http://www.youtube.com/watch?v=xej_h-mwzNw&feature=related

Retail: voorbeelden van mobile marketing

Op de Mobile Convension Amsterdam is er ook veel aandacht geschonken aan praktijkcases uit de retail.

Snickers mobile game voor WK voetbalSnickers

Emil Salonen van het Zweedse award winning mobile marketing bureau Mobiento presenteerde een opvallende case. Mobiento doet namelijk de campagne voor Snickers rond het Wereldkampioenschap voetbal in Zuid-Afrika. Hiervoor heeft het bureau een mobiele game ontwikkeld voor jongeren (jongens) van 16-24 jaar. Via een populaire campagne voor jongeren wil het bureau winkeleigenaren overtuigen om de Snickers-producten op de “hotspots” (kassa, ooghoogte in de schappen, etc.) in de winkels te plaatsen.

Enkele uitdagingen bij de doelgroep jongeren:

 • lastig te bereiken
 • leeft zeer mobiel
 • staat open voor competitie en daarbij horende prijzen en
 • eet (regelmatig) niet omdat ze te druk zijn met andere dingen.

Deze uitdagingen probeert Mobiento te overwinnen door middel van SMS-advertising. Jongeren die al eerder games (voor mobiel) gedownload hebben, ontvangen een sms met een link naar de game. Deze actie wordt ondersteund door webbanners op mobiele sites en promotiemateriaal in de winkels. Deze promotiecampagne is een groot succes. Vanuit de SMS-berichten heeft 4% van de ontvangers de game gedownload. In totaal is de game al 50.000 keer gedownload waarvan 40.000 keer in de eerste 4 weken.

Succesfactoren:

 • alles speelt zich af rondom de mobiele telefoon
 • wekelijkse competitie
 • het virale en sociale karakter van de actie (uitslagen delen met personen uit je adressenlijst, etc)
 • partnerships met communities, media en netwerk operators)
 • mooie graphics die aansluiten bij de merkwaarde van Snickers.

Zie ook de Slideshare presentatie van Emil Salonen

Albert Heijn – AppieAppie

De iPhone app Appie van Albert Heijn is een ander mooi voorbeeld van een geslaagde mobiele toepassing. Deze case werd gepresenteerd door Ralph Cohen van IceMobile. Zijn presentatie start met een aantal punten die onmisbaar zijn bij het ontwikkelen voor een product voor mobiel.

 • Ook een mobiele oplossing moet 100% aansluiten bij visie, concept & identiteit van een merk of product.
 • Ontwikkel een duidelijke roadmap voor de toepassingen. Ontwikkel niet alles in één keer en durf keuzes te maken.
 • Maak een uitgebreid interactieontwerp dat volledig klopt. En zorg voor een aansluitend grafisch ontwerp.
 • Houd bij het realiseren rekening met eventuele uitbreiding.
 • Denk na hoe de toepassing je doelgroep bereikt, maar ook zeker hoe een toepassing interessant blijft.

In Appie zitten bijvoorbeeld een aantal ‘Easter eggs’ verstopt die al snel ontdekt werden door de eerste gebruikers die dit nieuws weer verspreidden via diverse online media.
http://www.youtube.com/watch?v=fqKeOvsHHiQ

Een ander belangrijk punt dat is aangestipt, is dat je niet voor alle telefoons moet ontwikkelen als het niet nodig. Het is beter om je te richten op telefoons die qua experience aansluiten bij de wensen van de klant. Als laatste geeft Ralph Cohen de tip om via je applicatie feedback te verzamelen. Deze feedback kan goed gebruikt worden om prioriteiten aan te brengen in je roadmap en nieuwe functionaliteiten te ontwikkelen.

Mobiel betalen: ontwikkelingen en cases

Met presentaties van o.a. Rabobank, Euro-Wallet en AEGON is Mobile Payment als onderwerp goed vertegenwoordigd op de Mobile Convention. Binnen Mobile Payment is Rabobank met Mobielbankieren en Rabo SMS betalen het bekendste voorbeeld van betalen via de mobiele telefoon.

Gerben Abbink van Euro-Wallet schetst bij de start van zijn presentatie het concept (Mobile-X) van mobiel betalen via één universele toepassing die geheel inspeelt op het de wensen van de gebruiker. Binnen dit concept zijn de gebruikers de ‘baas’ en hierdoor streeft Mobile-X volgens Gerben uiteindelijk alle banken voorbij.

Ook gaat hij in op kansen die hij ziet (vanuit Azië) voor Mobile Payment. Hierbij gaat het namelijk niet alleen om het afrekenen van je boodschappen, maar ook om het betalen in het OV (de mobiel vervangt de OV-chipknip) en online betalingen in plaats van iDEAL of creditcard.

Ewallet-visie

Visie van Euro-Wallet

De conclusie waarmee Gerben zijn presentatie afsluit is dat banken hard moeten werken aan een universeel, betrouwbaar, veilig en laagdrempelig (geen investering aan de klantzijde) product, omdat ze anders voorbij gestreefd zullen worden door een andere universele oplossing van bijvoorbeeld PayPal of Google.

Mobile Integration Award: Weegnet wint

Jeroen van Glabeek, CEO van CM, reikt aan het eind van de dag de Mobile Integration Award uit. Een prijs die door CM in het leven is geroepen om het bedrijfsleven te stimuleren mobiele media te integreren in de eigen bedrijfsprocessen of communicatie.

Winnaar van 2010: WeegnetWeegnet

 • Weegnet richt zich op vrachtwagenchauffeurs en weegbrughouders.
 • Via een SMS kan een chauffeur een weegbrug activeren, direct zijn gewicht meten en de meetgegevens per SMS ontvangen, alles geautomatiseerd.
 • Ook heeft Weegnet een weegbrug finder, waarmee je als vrachtwagenchauffeur snel de dichtstbijzijnde weegbrug kan vinden.
 • De reacties onder transporteurs en weegbrughouders zijn positief, administratieve lasten zijn verminderd en het systeem (sms) werkt eenvoudig.

De andere 5 genomineerden:

 • Interpolis schadehulp app: een applicatie waarmee je als klant van Interpolis via je mobiel direct online je schade kunt afhandelen.
 • Albert Heijn Appie: de inmiddels bekende en geroemde app van Albert Heijn, met o.a. een boodschappenlijst, receptenvinder, bonusnieuws en winkelvinder. En sinds kort ook een looproutefunctie, waarmee je de snelste weg door elke willekeurige AH-supermarkt kunt vinden op basis van jouw boodschappenlijstje.
 • Beagle (VPRO): De VPRO maakt het mogelijk om via mobiel het Beagleschip te volgen. Is er een dolfijn in de buurt? Je ontvangt een sms en kunt direct de streaming beelden bekijken.
 • Amber alert. Het landelijke waarschuwingssysteem bij de vermissing van kinderen, recent nog toegepast bij de vermissing van Milly Boele. Amber alerts kunnen binnen 10 minuten worden verspreid via meerdere kanalen, waaronder e-mail en sms.
 • MyOrder. MyOrder maakt het mogelijk om zelf bestellingen en betalingen te doen bij onder andere horeca en bioscopen. Stel: je zit op een terras, maar de ober komt  maar niet langs. Via MyOrder kun je nu zelf een bestelling doen en direct betalen, waarna de ober alleen nog hoeft te bezorgen. Bij aangesloten restaurants kun je ook mobiel het menu bekijken en direct bestellen.

Mobiele web heeft de toekomst

Na een dag vol met presentaties lijkt de conclusie dat het mobiele web de toekomst heeft ontegenzeggelijk. De groei van de smartphone en mobiel internetgebruik zijn groot. Al  moet ook gezegd worden dat het grootste deel van de bevolking nog geen smarthpone met internettoegang heeft. Ook heeft de industrie zelf nog een aantal uitdagingen. Er zijn bijvoorbeeld veel verschillende systemen en browsers. Maar wat in elk geval duidelijk is na een dag vol verhalen en cases, en dat is misschien ook wel het leukste om te merken: het mobiele internet – met de smartphone voorop – is een sterke stimulans voor de ontwikkeling van innovatieve en relevante toepassingen op het snijvlak tussen online en offline.

CM en Emerce hebben een mooi congres gelanceerd met een grote groep sprekers uit verschillende sectoren en uit binnen- en buitenland. Volgend jaar zal er ook zeker weer een Mobile Convention zijn. Of de Beurs van Berlage dan al te klein is? We zullen het zien…

Meer weten, zien en bekijken?

Leeslijst

Foto’s en Twitter

Bekijk de foto’s via Flickr
Bekijk het Live Twitterverslag

Arjan Lugthart is user experience designer bij full-service internet bureau Tam Tam. Hij werkt voor klanten binnen de non-profit en zorgsector. Daarnaast heeft hij een passie voor mobile devices (o.a. mobiele telefoons) en de mogelijkheden van deze apparaten.