SMX Sydney: tips over sociale strategie en adverteren op Facebook

0

Na een inspirerende eerste dag op SMX Sydney passeerden tijdens de tweede dag weer een aantal goede sessies de revue. Ditmaal onder andere over het starten & onderhouden van een sociale strategie en Facebook ad tactics en uitgebreide aandacht voor Cathie McGinn (Marketing Director – Reading Room) en Dennis Yu (CEO – Blitz Local). Een artikel van mijn collega Marcel Rotteveel.

Social Media Strategies: Starten & Onderhouden

Cathie McGinn geeft aan dat je je Adwords zoekwoorden kunt gebruiken om te bekijken waar mensen in social platforms over praten. Ofwel: Waar komen die gerelateerde zoektermen terug? Wie praat er over je, waar praat men over je en wat is de boodschap omtrent je merk of product?

cathie-mcginnZij benadrukt dat het beter is om maximaal betrokken te raken bij die mensen, of zelfs ‘eigenaar’ te worden van een blog of site waarop negatieve social buzz romdom je bedrijf ontstaat: www.mijnbedrijfisslecht.nl. Zo blijf je on-top-of-the-news en heb je maximaal inzicht en invloed op de bron.

Het toegeven van fouten blijkt vaak beter te zijn dan het omzeilen of ontkennen van probleemgebieden. Creëer een menselijk gezicht dus en pak problemen zo snel mogelijk op.

Hiermee kun je als bedrijf SEA en SEO ondersteunen, doordat je weet wat er speelt bij de mensen die je product of bedrijf kennen. Daarbij heeft social als voordeel dat een negatieve trend snel omkeerbaar is, als je de ‘beïnvloeders’ – diegenen die in social media het hardste roepen – kunt binden en hun mening kunt veranderen. Cathie zegt verder dat het belangrijker is om eerst ‘engagement’ met de meest relevante bronnen te creëren, voordat je de beïnvloeders benadert.

Tot slot noemt ze een aantal tools die Social Buzz meten en in kaart kunnen brengen:

Facebook Ad Tactics: Dennis Yu – CEO Blitz Local

dennis-yuDennis start een supersnelle, inspirerende sessie over wat te doen met Facebook advertising. Hij is kort maar krachtig: Start vandaag, want het werkt voor iedereen!

Allereerst geeft hij aan dat het voor marketeers de kunst is om op CPM-basis te durven bieden, niet op CPC. Het systeem is simpelweg niet intelligent genoeg om met een soort kwaliteitsscore te werken.

Hét geheim van Facebook ads ligt in het feit dat je vrienden van vrienden kunt bereiken, zodat een soort multiplier effect optreedt. Als iemand fan wordt en er worden veel reacties op gegeven, dan wordt dit eerder op iemands profiel getoond. Zo bereik je vrienden van vrienden, die ook weer fan worden. Dit zorgt ervoor dat de kosten per fan in grote stappen kunnen verminderen. De kosten per klik zijn hier dus ondergeschikt aan volume en de uiteindelijke kosten per fan. Volume regeert…

Je targeting en instellingen

Facebook is vooral local advertising: 74% of Facebook advertising was lokaal getarget in 2009. Facebook geeft je de mogelijkheid om te brandbidden, maar dan beter. Je kunt immers op fans van concurrenten targeten. Facebook is prima geschikt voor B2B: target simpelweg op opleidingsniveau of iemands baan/ functie. Denk er wel aan dat dieper targeten ook zorgt voor een snellere burn-out van advertenties. Start specifiek en rol je campagne daarna breder uit.

Facebook Targeting

Advertentie tips & tricks

Een voordeel van Facebook is dat je mensen eerder in het aankoopproces kunt targeten, nog voordat ze het intikken in bijvoorbeeld google. Je target tenslotte al op interesse. Gebruik daarentegen niet je Adwords advertenties, zoals advertenties op het inhoudsnetwerk van Google ook een andere boodschap moeten hebben dan de advertenties die terugkomen in de zoekmachine. In google zoekt iemand naar je of naar je producten, in facebook (en content) stoor je iemand eigenlijk en moet je de aandacht trekken. Denk dus absoluut niet zoals in Adwords.

FACEbook: De naam zegt het al. Gezichten doen het goed op Facebook. Gebruik deze dus ook in je advertenties. De beste advertenties zorgen voor interactie met Facebook gebruikers of fans. Vraag ze dus iets. Gebruik foto’s die op ‘echte’ mensen lijken. Telefoonnummers toevoegen werkt bovendien conversieverhogend. Het gaat ook hier om vertrouwen.

Wat is je beste advertentie?

Testen kun je snel en veelvuldig. Bijvoorbeeld: 10 foto’s, 3 teksten, 5 leeftijds- en geslachtstargetgroepen, 2 landingpagina’s betekent 300 advertentievarianten. Conversie tracking: focus niet alleen op je CTR, tag elke advertentie. Hoe vaak komt het immers voor dat de advertentie met de laagste ctr als beste converteert?

Welke landingspagina gebruik je?

Voor het beste resultaat maak je een fanpage, zo stelt Yu. Stuur mensen niet naar je site! Ze willen in hun eigen omgeving blijven, Facebook dus. Gebruik daarom altijd een fanpage en laat ze daar ‘converteren’. Maak gebruik van de vanity URL, dus plaats je pagina op Facebook.com/jouwbedrijfsnaam. Gebruik op fanpages altijd de zogenaamde ‘custom tabs’, niet alleen de ‘wall’. Zorg er ook voor, dat zowel de ‘admin + others’ posts kunnen plaatsen. Ofwel: Maak je page dynamisch en open.