Hoe zinvol is het analyseren van sentiment in social media?

0

Het analyseren van sentiment is een nieuwe hype in onderzoeksland. Overal word je op het hart gedrukt dat het belangrijk is om te weten wat mensen online over je merk of product zeggen op het internet. Dit kan op verschillende manieren. Zo kun je nagaan wie van de mensen die over jou schrijft het meeste invloed heeft, of kun je laten meten wat de verhouding tussen positieve en negatieve berichten is.

Sentiment tracking is één van deze manieren om het gevoel uit een bericht te lezen. Erg handig zou je zeggen, helemaal nu het vaak ook door software automatisch kan worden gedaan. Maar wat heb je als bedrijf nu aan deze informatie? En is de informatie wel betrouwbaar?

Scheve verdeling?

Denk bijvoorbeeld aan het monitoren van tweets tijdens een evenement. Deze gegevens kunnen allemaal vrij eenvoudig verzameld worden, en ik weet zeker dat software in staat is ze goed te analyseren. Mijn vraag is alleen: in welke situaties twitteren mensen nu eigenlijk? Bij welke emotie? Twittert iemand net zo vaak  bij een positieve ervaring als bij een negatieve ervaring? Is dit gelijk verdeeld of zit hier een wezenlijk verschil in?

festivalTo Tweet or not to Tweet

Een voorbeeld: je staat van de zomer op een leuk muziek festival, het zonnetje schijnt, de muziek is goed en je bent met gezellige mensen. Grote kans dat je op een gegeven moment even je telefoon pakt en snel een tweet post: “Het is hier weer heerlijk op….#genieten #biertje #festival”. Dit wordt door de Automated Sentiment Trackers natuurlijk gelijk van het web gehaald en bestempeld als positief bericht.

Maar nu gebeurt het. Je gaat naar de wc en daar staat een enorme rij. Je stemming blijft nog goed, maar zakt toch al een beetje in. Uiteindelijk begint het ook nog eens te regenen, en voordat je terug bent bij de rest van je vrienden ben je doorweekt. Wat doe je? Twitter je dit ook even snel?

De verhouding

geschikt-ongeschikt-logo

Het resultaat uit de Sentiment Trackers, en dan doel ik vooral op het meten van belevenis, is dus misschien helemaal niet zo waardevol als we denken. Natuurlijk geeft het programma wel goed weer hoeveel procent positief is en hoeveel negatief, maar is die weergave wel een goede afspiegeling van de werkelijkheid? Of zit er een verschil tussen de momenten waarop mensen gebruik maken van social media? Doen ze dit eerder bij een positieve ervaring of eerder bij een negatieve ervaring? Ik vraag me in ieder geval af:

Het analyseren van sentiment: geschikt of ongeschikt ?

Wat vinden jullie? Reacties zijn welkom in de comments.

GeertGeert Stradmeijer studeert aan de Hogeschool INHOLLAND af op het onderwerp social media. Hij onderzoekt of de informatie die door social media wordt gegenereerd bruikbaar en valide is voor onderzoek.