Innovatie

Espresso Boekmachine

0

In Amsterdam krijgt het begrip ‘bookmaker’ een heel nieuwe invulling. Het overdrachtelijke maakt plaats voor het letterlijke. De Espresso Book Machine is een gepatenteerd apparaat, een boekmaker die kan drukken, binden, trimmen en kaften in een paperback-kwaliteit. Een boek van 300 pagina’s kan binnen vier minuten worden vervaardigd.

De pure produktiekosten zouden ‘one penny a page’ zijn, een dik boek van 300 bladzijden zou dus ongeveer 3 dollar gaan kosten. Het is een intrigerend apparaat. Er gaat een bestand in en even later komt er een boek uit. In het meest extreme geval zijn straks alle boeken in de wereld gedigitaliseerd (Google is er nu hard mee bezig) en kan dus ieder manuscript dat ooit ergens is uitgebracht overal tot papieren boek worden gepromoveerd. Want een promotie is het, laten we het niet vergeten, geen interface (geur, knisper, scheurtje, oortje) is zo mooi als dat van een papieren boek. In sommige omstandigheden dan.

Screen shot 2010-06-06 at 12.36.49 AMDe boekwinkel van de toekomst is in theorie helemaal boekloos. Er staat een lange tafel met schermpjes en een Espresso Book Machines. De bezoekers gaan op zoek naar hun boek. Er loopt een aardige informatie-bibliothecaris rond die helpt bij het zoeken. Eenmaal gevonden en besloten tot aankoop wordt het boek gedrukt en tijdens het drukken kan de gebruiker online betalen.

Hij loopt met een vers dampend boek de winkel uit. In de iets analogere variant van de moderne boekwinkel staan er wel degelijk boeken in de schappen, maar elk boek heeft een voorraad van één, het zogenaamde inkijk-exemplaar. Bij aankoop wordt het teruggezet in het schap en wordt het boek gedrukt.

Alle boeken die ‘out of print’ zijn komen weer beschikbaar. Maar ook schept de boekmaker de mogelijkheid om van een eigen manuscript een boek te drukken met een oplage van –zeg- tien. Andere mogelijkheid: de lezer die een e-book heeft gekocht, leest het op zijn e-reader en wil er ook een papieren versie van hebben. Met zijn Kindle gaat hij naar de Espresso Book Machine. Een exemplaar drukken voor eigen gebruik, hier zullen de uitgevers toch geen bezwaar tegen hebben?

Screen shot 2010-06-06 at 12.40.21 AMIn de theoretische toekomst is er geen boekvoorraad meer nodig, nergens, ook niet in het Centraal Boekhuis. Culemborg krijgt er een sporthal bij want het Centraal Boekhuis is gekrompen tot niet meer dan een harde schijf van een paar petabytes. Het is zo groot als een hondenhok met koeling.

In september krijgt Nederland een Europese continentale primeur: The American Book Center in Amsterdam zal een Espresso Book Machine in haar winkel aan het Spui plaatsen. Ieder boek dat ergens in ‘de cloud’ hangt kan worden gemaakt. De goochelaar tovert eindeloos zakdoekjes uit zijn binnenzak en de American Book Center tovert alle boeken uit de boekmaker. Er werd meer gelezen dan ooit.

Deze column is eveneens gepubliceerd in Het Financieele Dagblad.