Innovatie

Beeldspraak

0

Het voordeel van een paar dagen in het buitenland zijn is dat je niet veel gemist hebt als je terugkomt. De formatie is geen steek opgeschoten, sterker nog, het bleek niet mogelijk dat de eerst gewenste coalitie tussen de drie rechtse partijen met elkaar aan tafel kwam te zitten. Mark Rutte was er danig van onder de indruk. “Je kunt moeilijk met z’n drieën de tango dansen als er maar twee op het toneel verschijnen”, sprak hij donderdag op radio 1, daarmee doelend op de weigering van het CDA om mee te praten. Dat is nu juist het probleem, meneer Rutte, een tango dans je met z’n tweeën. Beeldspraak is levensgevaarlijk als je hem misbruikt.

Screen shot 2010-06-19 at 6.40.20 PMHet voordeel van een paar dagen in het buitenland zijn is dat je rondloopt in mooie steden. Verona in Noord-Italië bijvoorbeeld. Op de plaatselijke markt wordt uitgebreid bevestigd dat dit de stad van Romeo en Julia is. Er is geen ontkomen aan, ook wij gaan dus op zoek naar het balkonnetje van Julia. Het bevindt zich in een klein binnenplaatsje, vlakbij de Vicolo Tre Marchetti.

En inderdaad, daar bevindt zich het klikkende leger der amateurfotografen en sommige filmers met veel te grote camera’s. Iedereen schuifelt naar de plek waar de beste foto van het balkon kan worden gemaakt. Duizenden foto’s die al lang gemaakt waren worden opnieuw gemaakt. De foto als bewijsmateriaal dat je er geweest bent.

Iedereen kijkt naar een suggestie. De suggestie dat Julia op het balkon heeft gestaan, de suggestie dat Romeo daaronder zijn liefde verklaarde aan haar. De liefde was onmogelijk omdat de families in vijandschap met elkaar verkeerden. Shakespeare heeft een prachtig drama verzonnen, geïnspireerd op OvidiusPyramus en Thisbe. Een drama dat stut op een paar feiten. Het feit dat de familie Capuleti inderdaad ooit woonde op de plaats waar we nu zijn. Het feit dat de familie rivaliseerde met de familie Montecchi.

Screen shot 2010-06-19 at 6.41.53 PMEn verder is er heel veel prachtig verzinwerk van Shakespeare bijgeschreven. Zo prachtig dat we er allemaal in zijn gaan geloven, en dat er duizenden liefdesbriefjes hangen aan de muren van de steeg die naar het binnenplaatsje leidt.

Fictie werd waarheid, en de waarheid versterkt zichzelf door de zich steeds herhalende en bevestigende werking van het beeld en het bijbehorende verhaal. Het beeld en de spraak. Ja, echt waar, dit is het balkon waaronder Romeo stond toen hij Julia zijn liefde verklaarde.

Beeldspraak is een prachtig middel om een verhaal te vertellen. Maar op het moment dat Rutte het heeft over de tango die hij had willen dansen met Wilders en Verhagen loopt alle lucht vanzelf uit de begeleidende bandoneons. Rutte is geen Shakespeare. Het overleg met de PVV blijft voor altijd fictie.

Deze column is eveneens gepubliceerd in Het Financieele Dagblad.