NextGen Advertising: adverteren naar tevredenheid

0

Op vele gebieden loopt Nederland al een hele tijd achter op landen als Groot-Brittannië en de VS. Door de globalisering verangliseert onze markt. Dat proces heeft er toegeleid dat ook allerlei businesssystemen en -concepten die overzee ontwikkeld zijn hier worden overgenomen. Een van de sectoren waarbij dit gebeurt is de internetmarketingsector. Maar er is nog steeds een gigantische inhaalslag te maken op dit gebied: affiliate marketing, customer marketing en client value zijn daarbij drie essentiële concepten waarop Nederlandse bedrijven hun pijlen dienen te richten. Waarom dat is, wordt in dit artikel helder gemaakt.

New Generation Advertising

Als bedrijven in Nederland in de jaren 80, 90 en zelfs nu een product in de markt wilden zetten, of personeel zochten, dan kon je adverteren in magazines, kranten en hier en daar op het internet. Advertenties moesten vooraf betaald worden en men had geen idee wat de ROI was. Dit is, schrikbarend genoeg, nog steeds de manier waarop veel bedrijven adverteren.

Gelukkig komt daar verandering in. Het internet, en met name de utilisatie daarvan door Amerikaanse en Engelse bedrijven, heeft nieuwe wegen geopend waarbij adverteerders veel meer op maat gemaakte advertentiespots kunnen kopen, hun advertentie kunnen tracken op prestaties en aanpassingen kunnen maken. Tevens betalen adverteerders alleen als zij daar zichtbaar iets voor terugkrijgen:  een view (pay per view), een klik (pay per click) of een brochure die wordt aangevraagd (pay per lead), kortom, de adverteerder betaalt alleen voor waardevolle leads.

af-marketingOverigens is er hier binnen weer een ontwikkeling gaande die steeds meer van pay per view naar pay per lead gaat. Bedenk wat een adverteerder het liefst wil: een bezoeker die slechts de advertentie heeft gezien, een bezoeker die de advertentie heeft gezien en die op de advertentie doorklikt, of een bezoeker die de advertentie heeft gezien, er op geklikt heeft en na meer informatie gelezen te hebben een brochure wil aanvragen. Een company als Eduhub brengt dat principe mooi in de praktijk, en het werkt ontzettend goed.

Deze trend, NewGen (of NextGen) Advertising, die eigenlijk geboost is door het concept affiliate marketing (dat met name in de Betting en Gaming wereld is ontwikkeld), en trackingtools als Google Analytics, maakt het voor de adverteerder mogelijk om meer macht te genereren: het zijn de aanbieders van advertentieruimte die een efficiencyslag moeten maken, en dat is hard nodig.

Customer satisfaction, en hoe dit te bereiken

Hoewel veel kranten en websites moeite hebben deze efficiencyslag te maken, is het uiteindelijk wel in het belang van de klanten en bezoekers, en dus in het belang van kranten en websites zelf. Ga maar na, als jij een krant leest of internetpagina bekijkt, wil je niet geconfronteerd worden met allerlei niet ter zake doende reclame.

Er is niets irritanter dan afgeleid worden van datgene waar je nu eigenlijk voor gekomen bent: de informatie die je zoekt. Advertenties dienen daarom zo relevant mogelijk in relatie tot de content te zijn. Alleen daarmee bereik je customer satisfaction, iets wat HET uitgangspunt dient te zijn van elke zichzelf respecterende krant, tijdschrift of website. Zonder  customer (of visitors) satisfaction namelijk geen klanten/bezoekers, wat toch de pijler is waarop je advertentiewaarde drijft. Een goed voorbeeld van een bedrijf dat dit concept in de praktijk brengt is Next2News.

Client satisfaction, en hoe dit te bereiken

revenue Maar er is nog iets anders. Adverteerders laten adverteren volgens het NextGen Advertising model maakt niet alleen de klanten en bezoekers en dus de advertentieaanbieder gelukkiger, maar ook de adverteerder. Uiteraard, elke adverteerder werkt liever volgens het NextGen advertentiemodel dan dat hij upfront betaalt.

Het Next Generation Advertentiemodel is echter op de lange termijn ook beter voor de advertentieaanbieder, omdat de cliënt (de adverteerder) langer aan zal blijven. Een adverteerder die geen zichtbaar resultaat ziet van zijn advertentie haakt af; een adverteerder die de kans krijgt bij jou een optimale situatie te creëren zal die situatie vast willen houden. De hiervoor genoemde aanbieder Next2News weet als geen ander dat je bovendien je adverteerdersmarkt vergroot: ook kleine vissers kunnen nu lokaas kopen en het uitgooien zonder meteen hun hele marketingbudget er doorheen te gooien.

Client en customer satisfaction is self satisfaction

De trend waarbij zowel de klant/bezoeker, de adverteerder en de advertentieaanbieder naar een meer pragmatische aanpak overgaan werkt versterkend voor alle partijen. Het is daarom aan te raden om als bedrijf deze marketingprincipes zo snel mogelijk in te voeren. Op de korte termijn leidt het misschien tot verlies, maar op de lange termijn is het de juiste move.

Meer weten?