Columns

Groupon

0

Neem de twee woorden ‘group’ en ‘coupon, plak deze aan elkaar en je krijgt Groupon, het snelst groeiende internetbedrijf ter wereld. Volgens Wall Street Journal is de waarde van de startup ‘north of $1 billion’.

Groupon is dus een succes. Het bedrijf combineert de kracht van het grote internetwerk met de kracht van sociale netwerken, voegt er een regionaal karakter aan toe en speelt in op de behoefte van de mens om verleid te worden door aanbiedingen met vette korting en korte geldigheid. Het speelt in op de mythe van de consument die denkt dat hij iets bespaart op het moment dat hij iets wat hij nooit van plan was te kopen met grote korting heeft aangeschaft. ‘Ik heb ze weer verdiend, vandaag”.

Groupon werkt als volgt. Ik abonneer me, Groupon weet in welke regio ik me bevind en doet een aanbieding die bij mij in de buurt genoten kan worden. Afgelopen woensdag: een visagieworkshop voor 49 euro in plaats van de gangbare 159 euro. Met grote letters staat er: korting 69%. Bespaar € 110,-!

Een truc is dat het aanbod slechts beperkt geldig is, nog een paar uur. Een andere truc is dat er een minimaal aantal deelnemers moet zijn, en pas als dat aantal is bereikt is het bod geldig. De verleiding is dus groot om, als het aantal deelnemers nog niet is bereikt, je vrienden op de hoogte te brengen van deze unieke propositie, in de hoop dat ze mee gaan doen. Al je Facebook bekenden worden met een enkel knopje op de hoogte gebracht, en een ander knopje zorgt ervoor dat al mijn volgers een twitter-bericht ontvangen.

Het is slim gedaan. De aanbiedingen zijn in het algemeen de moeite waard. Het komt niet zelden voor dat de leverancier ver beneden de kostprijs gaat zitten, zeker als je je realiseert dat Groupon ook nog eens een forse commissie rekent voor de geboden gelegenheid. Maar het wordt als een unieke kans beschouwd om naamsbekendheid te krijgen.

Interessant. Dagelijks vliegen de aanbiedingen met beperkte geldigheidsduur je op het internet naar de ogen. One day Only, de Wehkamp Lunchbreaker, Groupon, en zo zijn er nog velen. De kans dat het aanbod als een gebraden haan langs vliegt op het moment dat we hongerende zin in haan hebben is uiterst klein. Dus wat doen we? Ofwel we gaan een haan eten terwijl we dat nooit doen, ofwel we gaan een haan eten op een ander tijdstip dan we van plan waren. The lunatics are taking over the hospital, voor de zwakkeren onder ons zullen de aanbiedingen het ritme van het leven bepalen, ze ontbijten bij het slapen gaan en gaan naar de visagist een dag na het bal.

Deze column is eveneens gepubliceerd in Het Financieele Dagblad.