Accenture Innovation Awards: podium voor gamechangers

0

De 4e editie van de Accenture Innovation Awards staat voor een daverend slot. Op 2 november vindt in Pakhuis de Zwijger in Amsterdam het Innovation event plaats, waar de beste innovaties van Nederland in media, communicatie en high-tech bekroond worden. We spraken met Pieter Paul van Oerle, adviseur in media en communicatie bij Accenture en verantwoordelijk voor de organisatie van het event. Een aantal genomineerden gaan volgens hem ‘de boel zeker op de kop zetten’. Alle reden om dit evenement in onze agenda’s te zetten. En op jouw eigen favoriet te stemmen voor de publieksprijs.

Waarom organiseren jullie de Accenture Innovation Awards?

4 jaar geleden zijn wij ermee begonnen vanuit de overtuiging dat innovatie cruciaal is in media en telecom. We wilden inzicht scheppen in ontwikkelingen en een leidraad geven van wat mogelijk is en potentie heeft. We helpen hiermee hopelijk Nederlandse bedrijven vooruit. En voor onze collega’s is het ook nuttig. Je ziet alle ontwikkelingen langskomen en je bent meteen gedwongen om er een mening over te vormen.

Hoe staat het eigenlijk met de innovatie in Nederland?

Grappig dat je het vraagt. Gisteren hadden we toevallig een grote groep mensen te gast voor een innovatiediner. Daarin vinden allerlei zeer betrokken discussies plaats met prikkelende stellingen. Theo Huibers, voorzitter van onze jury, stelde daarin: ‘Innovatie is een commodity geworden. Er komt zoveel nieuws op de markt, hoe bijzonder is het eigenlijk nog?’ Eigenlijk komt dat ook door het informatietijdperk. Aan de ene kant heeft men het gevoel een beetje overbelast te zijn door alle ontwikkelingen, maar aan de andere kant: is het niet fijn dat we zo zoveel inzicht hebben in wat er gebeurt?

Is er inmiddels al een bepaalde trend te ontdekken in innovatie?

De trend van de afgelopen jaren is een convergentie tussen media en high-tech. Er ontstaan steeds meer mediaconcepten die gericht zijn op mobiele communicatietechnieken, maar die staan of vallen met een goed platform of device. Daarom zitten veel ontwikkelingen op het snijvlak van media, high-tech en communicatie.

Dit is de 4e keer dat jullie deze awards organiseren. Hoe heeft het zich ontwikkeld in de afgelopen jaren?

Het is heel stevig doorgegroeid. Het eerste jaar hadden we 100 inzendingen, dat vonden we al heel wat, maar nu zijn het er al 350. Daarom zijn er nu ook 7 categorieën geïntroduceerd. Daarmee hopen we meer gelaagdheid aan te brengen. We zijn ook bewust bezig om meer te zijn dan één event met prijzen. We werken aan een doorlopend platform voor innovatie. Daarom organiseren we ook innovatiediners met een divers publiek van ondernemers, bedrijfsleven en wetenschappers. Dit jaar vindt bovendien voor 3e keer de Innovation Exchange plaats, speeddates tussen grote mediabedrijven en innoverende start-ups.

Welke ambities zijn er nog?

Dit moet zich door de jaren heen verder ontwikkelen tot een platform waar mensen inspiratie kunnen opdoen in deze branche. Wat ik graag nog wil zien, is meer interactie met de mensen achter de ideeën. De website zou hierin een rol moeten spelen. Geen event voor de ‘happy few’, maar een portal waardoor iedereen erbij kan zijn. Een democratisering van informatie.

Wat verwacht je van de uitreiking op 2 november?

Een inspirerende, mooie dag op een fantastische locatie. Het hoogtepunt van de dag zijn de pitch-presentaties van de concepten zelf, die overal op grote schermen te zien zijn, maar ook via een livestream op Frankwatching. Als multimedia-fan vind ik het natuurlijk helemaal prachtig dat we dit samen met Frankwatchingpartner Nines kunnen gaan verzorgen.

Wie mogen we volgens jou echt niet missen?

Oei, dat is lastig te zeggen. Ik kies een beetje voor de veilige weg… Bij de 5 genomineerden voor de hoofdprijs zijn verrassende concepten die de boel zeker op de kop gaan zetten. Bijvoorbeeld de Appie, een mobiele applicatie van Albert Heijn die helpt met boodschappenlijstjes, recepten en zelfs de weg kent in jouw plaatselijke supermarkt. Dat gaat echt consumentengedrag veranderen. Ook bijzonder is TenPages, een applicatie voor beginnende schrijvers om door middel van de internetcrowd funding te krijgen. Een gamechanger in de traditionele uitgeverswereld. Of wat te denken van  de Shapeways? Dat is een 3D-printer voor objecten, van kaarsenstandaards tot lampenkappen. In plaats van duizenden euro’s uitgeven aan designbureaus en productbegeleiding, maak je nu voor een paar tientjes zelf je eerste prototype.

Accepteer cookies

Hoe melden potentiële bezoekers zich aan voor het event?

Iedereen die geïnteresseerd is in media en communicatie en hier graag bij wil zijn, kan zich aanmelden via de website. [Noot redactie: een toegangsticket kost € 199,-]

Als Accenture zijn jullie natuurlijk zelf ook een innovatieve partij. Welke methoden worden allemaal ingezet bij de promotie van het event?

Nou, daarin zijn we toch weer behoorlijk traditioneel. Het is vooral belangrijk om het publiek zo goed en breed mogelijk te informeren. Daarom gaan we hier en daar ook partnerschappen aan met traditionele media, zoals met de krant Metro. Maar we gebruiken zeker ook de diverse sociale media.

Jullie organiseren bijeenkomsten met innovatie-experts uit Nederland, om te discussiëren over dit onderwerp. Je noemt zelf bijvoorbeeld het innovatiediner. Kun je een conclusie uit deze bijeenkomst trekken?

Als belangrijkste conclusie na ons diner gisteravond noem ik dat we een steeds grotere stroom zien aan zichzelf onderscheidende innovatie. Maar in Nederland, evenals het buitenland, is het vooral een moeizaam proces om de innovaties de wereld in te brengen. Accenture heeft hier ook onderzoek naar gedaan. Meer dan 80% van de managers in dit onderzoek is ontevreden over het onvermogen om innovaties van de grond te krijgen. Wat blijkt? Er zijn zat ideeën, maar vaak weten organisaties deze zelf vakkundig om zeep te helpen door allerlei commissies, onduidelijke processen of het vroegtijdig stopzetten van projecten. Kortom, innovatie wordt vaak niet goed gefaciliteerd.

Tot slot, wanneer is het event voor jou persoonlijk geslaagd?

2 november is voor mij geslaagd als de mensen in de zaal ontzettend veel energie en inspiratie krijgen en er veel interactie is met de sprekers. Dan is wat mij betreft alles gelukt.

Vergeet niet te stemmen voor de publieksprijs!