Cases, Reportages

Het toverwoord is wederkerigheid

0

Zet ervaren Social Media-evangelisten en minder ervaren – maar niet minder geïnteresseerde – Social Media gebruikers in een vergadercentrum waar wederkerigheid het toverwoord is, en de middag is eigenlijk al bij voorbaat geslaagd. Jonge ondernemers vertelden op het Eindhovens Social Media-congres, onderdeel van de Brainport Entrepreneurship Week 2010, enthousiast over hun ervaringen in de virtuele wereld.

Seats2meet, gebaseerd op wederkerigheid

Stellingen: eens of oneens?

Stellingen: eens of oneens?

Na het welkomstwoord van digibeet Henk Brink, wethouder van de gemeente Eindhoven, kwam Jeroen van der Schenk aan het woord. De manager van een bijzonder congrescentrum, een concept geheel in lijn met de online geldende regels van wederkerigheid: voor wat hoort wat, maar het begint met een weggevertje, een cadeautje. Bij Seats2meet is iedereen welkom, altijd, zonder ervoor te hoeven betalen. Er is gratis koffie en thee, een gratis WiFi-netwerk, en, last but not least, zelfs de lunch is helemaal vrij van kosten.

Het enige wat er van je gevraagd wordt: mocht iemand binnen je netwerk eens op zoek zijn naar een vergaderruimte, stuur dan een tweet, krabbel of wat dan ook met een aanbeveling voor Seats2meet. En als er een keer een grote schoonmaak moet worden gehouden, zou het fijn zijn als de regelmatige bezoekers ook even een bezem zouden willen vasthouden. Dat doen de meesten graag, volgens Van der Schenk; als dank voor de gastvrijheid. Het systeem schijnt te werken.

En zo werkt het ook voor iedere ondernemer, vervolgde hij. Tegenwoordig gaat het steeds vaker om het weggeven van diensten. Wees daar niet bang voor: geef, geef, geef. Uiteindelijk komt de business dan vanzelf. Doe eens wat gratis. Deel informatie op bijvoorbeeld een blog. Help mensen die vragen stellen op bijvoorbeeld LinkedIn of Twitter. Et cetera.

Interessant was de discussie over de toekomst: zullen er dan nog arbeidscontracten zijn, en verhoudingen tussen werkgever en werknemer zoals we die nu kennen? Volgens de spreker zijn we straks allemaal ZZP’ers, of eigenlijk ZP’ers: zelfstandige professionals. Een groep vakmensen wordt ingehuurd en na de opdracht gaat ieder weer zijn eigen weg.

Publiek aan de macht

Voor de meeste lezers zal het geen verrassing zijn dat het publiek steeds meer aan de macht komt. Vier voorbeelden passeerden de revue:

  • Crowdsourcing: Zoals Lego bijvoorbeeld het publiek vraagt om mee te denken over nieuwe ontwerpen. Wat vindt de consument leuk? Of: de websitebouwer die aan zijn netwerk vraagt om een nieuwe site te testen en met commentaar te komen.
  • Crowdfunding: Steeds vaker aan de orde. Bijvoorbeeld in Engeland, waar duizenden fans ieder 30 pond inbrachten en vervolgens een club opkochten. Die mensen kunnen nu online meebeslissen over onder andere het beleid. Elders heeft een grote groep een brouwerij opgekocht.
  • Crowdforcing: Je moet als bedrijf je beloftes nakomen, anders ben je de pineut. Consumenten kunnen samen in actie komen. Een voorbeeld is de website Dell=Hell, waar consumenten samen mopperen over computerbedrijf Dell. Internet als schandpaal.
  • Marktverstorende businessmodellen: Geweldig populair. Bijvoorbeeld de website Couchsurfing, waar je je als particulier kunt aanmelden met je bankstel, waarna toeristen vervolgens een slaapplek bij je kunnen reserveren. Hotels raken ervan in paniek! Andere voorbeelden: pixelhotel.com, singlespotcamping (zet een tentje bij iemand in de achtertuin), relayrides, et cetera.

Aanbeveling is het nieuwe zoeken

Het lijkt belangrijker en belangrijker te worden, de aanbevelingen op het web. Testimonials, recommendations, successtory’s. Bewezen is al dat de hoogte in Google veel minder belangrijk is dan tevreden mensen die je aanbevelen op het web. Aanbevelingen: belangrijker dan als eerste gevonden worden!

Laat je netwerk het werk doen

Rogier van Wagtendonk

Rogier van Wagtendonk aan het woord

Na Jeroen van der Schenk spraken enkele jonge honden over hun succesvolle online activiteiten. Rogier van Wagtendonk had zijn Eureka-moment in IJsland, tijdens een stage. Hij hielp onbekende toeristen op Twitter aan goede tips over het land, en als dank kreeg hij vrijkaartjes voor een congres. Het was het begin van succesvolle jaren die in het teken staan van netwerken, en hoe die optimaal te gebruiken.

Belangrijk: stop met klanten werven: laat klanten u werven! Ga niet zelf schreeuwen hoe goed je bent, maar laat anderen dat doen. Na een project komt een klant vaak met complimentjes: je kunt zo’n tevreden klant vervolgens best vragen om dat compliment zwart op wit te zetten, voor gebruik op de website of op bijvoorbeeld LinkedIn. Ook moet je volgens de spreker vooral niet bang zijn om andere mensen te helpen, ze succesvol te maken. Kosteloos. Het komt vanzelf bij je terug, de business. Heb geduld. Wederom dus het toverwoord: wederkerigheid.

Van Wagtendonk mag een LinkedIn-kenner genoemd worden. Een belangrijke les: je eigen netwerk is belangrijk, maar minstens zo belangrijk zijn de ‘weak ties’. De mensen die net buiten je netwerk zitten, de duizenden met wie je indirect gekoppeld bent. Hen slim weten te bereiken is de sleutel naar succes. Wil je bijvoorbeeld in gesprek raken met iemand van MTV? Zoek via LinkedIn wie van je eigen netwerk iemand kent binnen die organisatie, en ga via hem het contact aan. Ook offline is de spreker veel bezig met ‘weak ties’: als organisator van Open Coffee Breda ontmoet hij elke week weer nieuwe mensen die binnenkomen via eerder opgedane relaties.

Net zo belangrijker als de relaties op LinkedIn is de Personal Brand. Hoe presenteer jij jezelf? Hier 3 sleutelwoorden: Know (wat doet ie allemaal?), Like (hoe komt ie over?) en Trust (wat zeggen anderen over hem via de recommendations?)

Waardeketen op de schop

Nog jonger dan de vorige spreker, maar minstens zo succesvol in zijn activiteiten, was de volgende spreker. Raymond Hannes liet filmpjes zien die de minder ingevoerde luisteraars andermaal lieten beseffen hoe enorm groot de revolutie van Social Media is.

Accepteer cookies

Interessant was zijn visie over de waardeketen: in de experience economy is die volgens Hannes helemaal veranderd. Waarde wordt tegenwoordig gegenereerd door de consument: niet langer meer door een bedrijf.

Risk of Ignoring

Na het plenaire deel was het tijd voor de workshops: in 3 sessies kon iedereen kiezen uit 8 onderwerpen. Onder andere innovatieve middelen als de QR-code en motion detection werden onder het licht gebracht, maar ook werd her en der dieper ingedoken op facetten van de sociale media. Zoals over de aloude term ROI. Binnen Social Media hoort dit eigenlijk niet Return on Investment te zijn, maar Risk of Ignoring. Durf je het als organisatie nog aan om niet mee te doen? Wat is het risico als je als bedrijf Social Media langs je laat liggen? Na het bijwonen van dit congres zullen nog meer professionals beseffen dat hier geen twijfel meer over mogelijk is. Het gaat niet alleen om kansen die online gepakt moeten worden, maar net zo zeer over bedreigingen als je niet opereert binnen deze nieuwe media.