Trends

Eenvoudig afmelden voor nieuwsbrieven heeft consequenties

0

Een van de grootste irritaties van e-mailgebruik is dat je je niet goed kunt afmelden voor nieuwsbrieven. Eenvoudig afmelden is dan ook de volgende stap richting een gebruiksvriendelijke, intelligente inbox. De eerste tooling is hier nu voor beschikbaar, met grote consequenties voor e-mailmarketeers.

Toen wel gewenst, nu niet interessant

Ik schrijf me vaak in voor nieuwsbrieven, omdat ik als e-mailmarketing adviseur op de hoogte wil blijven van de verschillende manieren waarop e-mail wordt ingezet. Een hoop nieuwsbrieven zijn gewoon na een tijdje niet meer interessant genoeg. Zeker wanneer telkens dezelfde informatie op dezelfde manier wordt aangeboden. En soms wordt er gewoon überhaupt geen waarde (voor de lezer) toegevoegd. Dan schrijf ik mij uit. Meestal netjes via de afmeldlink in de nieuwsbrief.

Niet altijd in orde

Klik je op de afmeldlink, dan loop je tegen fouten aan. Ook bij respectabele organisaties waarvan je zou verwachten dat ze alles “in orde” hebben. Het afmelden is in de e-mailcode van de E-mail Associatie duidelijk omschreven: “De geadresseerde dient zich telkens eenvoudig en door middel van een hyperlink af te kunnen melden. Dit recht dient op eenvoudige, duidelijke en liefst uniforme wijze mogelijk gemaakt te worden.” Maar dat is dus niet altijd het geval.

Irritaties zijn:

  • Er is geen afmeldmogelijkheid
  • De afmeldlink werkt niet, je krijgt een foutmelding
  • Je moet eerst inloggen om je te kunnen afmelden
  • Je hebt je afgemeld, maar je ontvangt daarna gewoon nog e-mailings
  • Je moet onzinnige gegevens invullen, zoals postcode en naam
  • Je moet je eigen mailadres nogmaals intypen

Niet op de spam knop

Tot nu toe was de oplossing om op de spam knop te drukken. Dat werkt ook, maar is niet helemaal juist. Sommige bedrijven wil ik eigenlijk meer credits geven omdat ze erg goed bezig zijn, alleen de info voor mij niet meer interessant is. Anderen nemen die moeite niet en schrijven zich altijd uit via de spamknop. Het was een kwestie van tijd totdat er een échte oplossing voor kwam.

De nieuwe oplossing voor uitschrijven

Other InboxHet Amerikaanse bedrijf OtherInbox (OIB) heeft nu een oplossing waarmee je je eenvoudig kunt uitschrijven voor ongewenste (maar vroeger wel gewilde) e-mailings. Door je aan te melden bij OIB kun je in Yahoo Mail en straks waarschijnlijk ook Gmail eenvoudig uitschrijven door mailtjes in een mapje “OIB unsubscribe” te slepen. En klaar! Aan de achterkant wordt de afmelding geregeld door de e-mail compliance bedrijf Lashback. Totdat je echt bent uitgeschreven komt alle mail in die unsubscribe folder terecht.

Implicaties voor de E-mailmarketeer

Voor de e-mailmarketeer is dit zowel een punt om blij over te zijn, als om rekening mee te houden. Het belangrijkste pluspunt is dat de gebruiker uiteindelijk in zijn inbox de mailtjes ontvangt die hij graag wil hebben. Op die manier blijft de inbox een prettige plek om in te werken. Het imago van de e-mailmarketing industrie is hier erg mee gebaat.

Beloning als je het goed doet

Het is geweldig dat we de overvolle inbox kunnen terugbrengen naar alleen de mailtjes met echte waarde. E-mailmarketeers die het goed doen, worden hierdoor beloond. Hun mailings krijgen meer aandacht, omdat er minder ‘onzin mailtjes’ in de mailbox staan. Die richting gingen we toch al op met bijvoorbeeld de Gmail priority inbox en OIB heeft hier ook nog een extra foldersorteer functie voor. Ook het verlagen van de uitschrijfdrempel helpt daarbij.

Niet zulk goed nieuws

Aan de andere kant is het wel erg jammer voor e-mailmarketeers. Niet omdat mensen die je nieuwsbrief niet willen zich uitschrijven, die was je toch al kwijt. Maar juist omdat een goede uitschrijfprocedure veel waarde biedt. Zo kun je bijvoorbeeld alternatieven geven, zoals het wijzigen van een e-mailadres of tijdelijk uitschrijven met een pauze knop. Maar nog belangrijker is de uitschrijfmotivatie achterhalen. In een goede uitschrijfprocedure kun je vragen waarom iemand zich uitschrijft en daarop bijsturen, zodat je e-mailings beter passen bij de (andere) ontvangers.

Aanpassingen aan de outbox

De mailbox wordt steeds intelligenter en gebruiksvriendelijker. Met het gebruik van webbased e-mail zoals Gmail en Hotmail kunnen wijzigingen heel snel worden doorgevoerd. E-mailmarketeers moeten hier rekening mee houden en hun e-mailmarketing naar het volgende niveau brengen, anders zit ook hun e-mailing straks in het mapje “OIB unsubscribe”.