Onderzoek zoekmachinemarketing: doe mee en maak kans op iPad!

0

Voor het 4e jaar op rij doet Traffic Builders in samenwerking met de Webwinkel Vakdagen grootschalig onderzoek naar de toegevoegde waarde van zoekmachinemarketing voor webwinkels in Nederland. In het onderzoek wordt gevraagd naar de ervaringen van webwinkeliers met online marketing in het algemeen en zoekmachinemarketing in het bijzonder. Meedoen is dit jaar extra interessant, omdat onder de respondenten een iPad wordt verloot.

Over het onderzoek

Dit onderzoek werd al 3 keer eerder gedaan. Aan de laatste editie begin dit jaar namen 753 webwinkels uit diverse marktsegmenten deel (zie het Frankwatching-artikel ‘Onderzoek webwinkels: zoekmachinemarketing en social media populairste marketingkanalen‘). De belangrijkste resultaten hierbij waren:

  • Zoekmachine-optimalisatie (SEO) en adverteren in zoekmachines (SEA) zijn weer verkozen tot de meest gewaardeerde marketingkanalen voor webwinkels. Gemeten naar de bijdrage aan Return on Investment werd zoekmachine-optimalisatie door 67,8% van de webwinkeliers als beste beoordeeld. Adverteren in zoekmachines via Google Adwords stond met 48,2% op de tweede plaats.
  • Webwinkels vertrouwen voor een belangrijk deel op online marketinginstrumenten: maar liefst 34,1% richt zich uitsluitend op online marketingkanalen. Een ruime meerderheid, 56,5%, combineert online met offline marketing. Naast zoekmachinemarketing zijn affiliate marketing, e-mailmarketing en de inzet van social media favoriet onder webwinkels. De inzet van de diverse online marketingmethoden is primair conversiegericht; het genereren van directe online verkopen en/of leads staat centraal.
  • Social media zijn sterk in opkomst als marketingkanaal, dit in tegenstelling tot een jaar eerder.
  • Gaf in 2009 76,5% van de respondenten aan dat ze verwachtten geen nadelige gevolgen te ondervinden van de financiële crisis, begin 2010 geeft exact hetzelfde percentage aan in 2009 wel degelijk minder te hebben besteed aan online marketing  als gevolg van de economische omstandigheden.

Hier lees je het volledige onderzoeksrapport.

Ook meedoen?

Heb je een webwinkel of ben je werkzaam bij een webwinkel? Doe dan mee aan het onderzoek en maak kans op een iPad!  Als deelnemer krijg je een kopie van het onderzoeksrapport met een uitgebreid overzicht van de resultaten.