Lipperhey 3.0: getest en goedgekeurd?

0

Anderhalf jaar terug werd de tool Lipperhey op de online markt gelanceerd. Deze tool of dienst moet het mogelijk maken om op een relatief eenvoudige manier, én zonder veel kennis van de materie, de kwaliteit van een website te verbeteren en aldus de vindbaarheid in de zoekmachines aanzienlijk te verhogen. Nu de nieuwe versie 3.0 aan ons wordt voorgesteld, namen wij alvast even de proef op de som.

Liefde op het eerste gezicht?

Al vlug wordt het duidelijk dat er goed is nagedacht over hoe de informatie moet worden overgebracht naar de gebruiker. Het creëren van een analyse is eenvoudig en we worden niet overladen door allerhande data over wat goed en fout zit. De informatie is mooi gestructureerd waardoor we de kans krijgen om rustig van start te gaan.

Na de analyse wordt ons in eerste instantie een dashboard voorgeschoteld waar we een samenvatting krijgen van de belangrijkste knelpunten; zowel goed als slecht. Dit geeft ons al een eerste beeld van de huidige situatie. Daarnaast worden we ook onmiddellijk aangespoord om een ‘SEO-verbeterplan’ op te stellen op basis van hun bemerkingen. We juichen alvast toe dat gebruikers worden aangezet om aan de slag te gaan, maar zijn alle bemerkingen ook daadwerkelijk terecht en relevant?

Een leerschool die kritisch moet worden bekeken!

Voor wie weinig tot geen kennis heeft van zoekmachine-optimalisatie zal Lipperhey vast en zeker een openbaring zijn. De informatie staat opgesplitst in verschillende hoofdstukken (technisch, SEO en populariteit) en bij elk puntje krijg je de mogelijkheid om meer informatie over het onderwerp te bekijken.

Wat we echter missen, is een aanduiding welke elementen de hoogste prioriteit hebben. Wie enige kennis heeft van SEO weet ook dat bepaalde aanpassingen een grotere en snellere impact zullen hebben dan andere. Zo heeft het weinig zin om tijd en energie te stoppen in het op orde brengen van de header (H1, H2, H3…) hiërarchie als de URL’s van de website niet zoekmachinevriendelijk zijn. Een top 10 met quick wins zou voor de ‘nieuwkomers’ in de materie dus zeker niet misstaan.

Een ander werkpuntje is dat bij sommige bemerkingen niet in detail wordt omschreven hoe het dan wel moet. Als de lengte van de meta description niet correct is, wat moet het dan wel zijn? Wat met het gebruik van keywords in dit element? Worden de juiste zoektermen wel getarget op de betreffende pagina?

Verzamel kennis!

Of Lipperhey de waarheid in pacht heeft? Wel, ons lijkt het aangewezen de aanbevelingen van Lipperhey niet blindelings te volgen. Heeft het gebruik van file extensions bijvoorbeeld effectief een negatieve invloed op de SEO? Als de meta keywords geen effect meer hebben, waarom dan niet aanbevelen om deze en andere (meta author, copyright, generators) uit de broncode te verwijderen? Zeker wanneer de tool aangeeft dat de code-content ratio beter kan.

Wil je SEO tot in het kleinste detail kennen? Dan raden we zeker ook aan om relevante blogs en vakspecialisten te raadplegen, alvorens aan de slag te gaan met de aanbevelingen. En ook al zijn de meeste aanbevelingen die Lipperhey vandaag geeft correct, dan nog moeten we rekening houden met veranderingen binnen deze markt en de invloed van andere cruciale factoren.

We denken daarbij in de eerste plaats aan de aard van de website. Het verschil tussen een gewone informatieve contentwebsite en een e-commerce-website kan zeker invloed hebben op een analyse (gebruik van verschillende technologieën, tekstgebruik, etc.). En zeker niet te vergeten: keywordreserach, wat toch de basis is van SEO. Op welke termen moet er gewerkt worden? Op welke pagina’s plaatsen we de termen? Vragen waar we rekening mee moeten houden nog vóór we om het even welke SEO-tool gebruiken.

Lipperhey als marketingtool?

Ondanks enkele beperkingen, die naar onze mening zeker kunnen bijgeschaafd worden, biedt deze tool een overzichtelijke kijk op jouw website. Als instap voor een klein tot middelgroot bedrijf vormt het de perfecte kennismaking met zoekmachine optimalisatie en binnen een breder optimalisatieproces is Lipperhey de geschikte aanvulling voor tools als MagesticSEO, Open Site Explorer etc.