Het internet in 2010: een overzicht

0

De populairste YouTube video’s, de laatste trends op Twitter en de meest gezochte woorden op Google. Wat was het afgelopen jaar populair op het web? Verschillende platformen komen met eigen overzichten. Frankwatching zet ze voor je op een rijtje.

Google

Afgelopen jaar waren Hyves, YouTube en Google de meest gezochte zoekopdrachten op Google in Nederland. De zoekmachine publiceert jaarlijks de Google Zeitgeist 2010 waarin een beeld wordt gegeven welke zoekopdrachten Nederlanders het vaakst invoeren.

Snelst stijgende zoekopdrachten (in vergelijking met 2009) zijn Chatroulette, iPad en Oh oh Cherso. Ook het WK voetbal neemt een plaats in op de lijst. De huishoudbeurs was de snelstgroeiende zoekopdracht gekoppeld aan ‘kaartjes. ‘BMW is het populairste automerk en Partyflock is de meest voorkomende zoekterm in relatie tot nachtleven. Hoewel Postbank en DSB niet meer bestaan, scoren beide banken toch relatief hoge plaatsen in de top tien van meest gezochte banken.

De Google Zeitgeist wordt samengesteld op basis van de analyse van miljoenen zoekopdrachten die Google dagelijks van gebruikers ontvangt.

Onderstaande video is een overzicht van de populairste zoektermen op internationaal vlak.
https://www.youtube.com/watch?v=F0QXB5pw2qE

YouTube

YouTube lanceerde afgelopen dinsdag de nieuwe dienst ‘YouTube Trends‘. Met het live gaan van deze nieuwe dienst, die het mogelijk maakt inzicht te krijgen in de trends op de videosite, geeft YouTube je een kijkje in het afgelopen jaar.

In 2010 zijn wereldwijd al meer dan 700 miljard filmpjes bekeken op YouTube. Dit jaar werd ruim 13 miljoen uur aan video’s geüpload. In Nederland werd de auditie van Ben Saunders uit Voice of Holland bijna 1,2 miljoen keer bekeken. De programma’s rond de ramp in Haïti werden ook veel aangeklikt. Het duet van Kane met Carice van Houten in het kader van de Giro 555-actie werd een half miljoen keer bekeken. Ook de video We Are The World, een internationaal initiatief, werd in Nederland vaak opgevraagd.

Toch waren het vooral opmerkelijke en grappige video´s die het afgelopen jaar het populairst waren op YouTube wereldwijd.

Top 10

 1. Bed Intruder Song
 2. Tik Tok Kesha Parody
 3. Greyson Chance ‘Paparazzi’
 4. Annoying Orange Wazzup
 5. The Man Your Man Could Smell Like (Old Spice)
 6. Giant Double Rainbow
 7. This Too Shall Pass OK Go
 8. The Twilight Saga Eclipse Trailer
 9. Jimmy Surprises Bieber Fan
 10. Gymkhana Three, Part 2
Accepteer cookies

Twitter

Twitter heeft een eigen jaaroverzicht gemaakt. Welke ´sterren´  zijn er in 2010 allemaal begonnen met twitteren? Zo zijn @billgates, @medvedevrussia, @victoriabeckham, @euhvr en @tigerwoods dit jaar gestart.

Er is een uitgebreid overzicht van de trending topics van het afgelopen jaar. Met stipt op nummer één staat ‘Gulf Oil Spill’.

 1. Gulf Oil Spill
 2. FIFA World Cup
 3. Inception
 4. Haiti Earthquake
 5. Vuvuzela
 6. Apple iPad
 7. Google Android
 8. Justin Bieber
 9. Harry Potter & the Deathly Hallows
 10. Pulpo Paul

Populairste hashtags

 1. #rememberwhen
 2. #slapyourself
 3. #confessiontime
 4. #thingsimiss
 5. #ohjustlikeme
 6. #wheniwaslittle
 7. #haveuever
 8. #icantlivewithout
 9. #thankful
 10. #2010disappointments

Technologie

 1. Apple iPad
 2. Google Android
 3. Apple iOS
 4. Apple iPhone
 5. Call of Duty Black Ops
 6. New Twitter
 7. HTC
 8. RockMelt
 9. MacBook Air
 10. Google Instant

Mobiel

2010 was het jaar dat de wereld via mobiel verbonden werd. Het afgelopen jaar werden 5 miljard applicaties gedownload voor mobiele platformen, tegen 300 miljoen in 2009. De ‘Location Bases Services’ namen een grote groei het afgelopen jaar. Zo gebruiken vanaf dit jaar 5 miljoen mobiele gebruikers Foursquare.

Twitter groeide met 34% in mobiel gebruik en ook Facebook kreeg 200 miljoen mobiele gebruikers. Elke dag werden ruim 100 miljoen YouTube video’s op mobiel afgespeeld.

Accepteer cookies

Weblogs

Jaarlijks publiceert Technorati ‘The State of the blogosphere‘: een zeer uitgebreid onderzoek onder 7200 bloggers wereldwijd. Zo blijkt dat de helft van alle bloggers wereldwijd afkomstig zijn uit de Verenigde Staten. Slechts 29% komt uit Europa.

65% van de bloggers zijn tussen de 18-44 jaar oud. De groep 25-34 jaar is hierin het grootst, gevolgd door de groep 35-44 jarigen. Twee derde van de  bloggers in het onderzoek zijn man. Hobbyisten is met 65%  het grootse segment als het om bloggen gaat. De ondernemer volgt met slechts 21%, de part-timer blogt voor 13%.

Op de vraag of er ook over merken wordt geblogd geven de respondenten verschillende en herkenbare antwoorden. 20% van de webloggers schrijven elke dag over merken en producten. Er wordt voornamelijk veel geschreven over merken die de bloggers aantrekkelijk vinden of juist helemaal niet.  1/4  van de bloggers schrijft eens per maand ‘reviews’ over merken en producten.

Uit het onderzoek blijkt dat bloggers elkaar beïnvloeden. Hierdoor ontstaat het ‘viral effect’. Het meest halen bloggers hun informatie en inspiratie van andere weblogs, maar ook van Twitter en ‘news aggegrators’ als Drudge Report en Huffington Post.

Alle opmerkelijke resultaten kun je bekijken in onderstaand overzicht.

Tot slot…

Heb jij nog leuke overzichten van het afgelopen jaar gevonden of zelf samengesteld? Deel deze met anderen door onder dit artikel te reageren.