Reverse mentorship: dé techniek om de digitale kloof in je bedrijf te dichten

0

Veel bedrijven uiten enthousiaste plannen om hun eerste stappen in Conversation Management te zetten. Jammer genoeg blijft het vaak bij goede intenties. Op het laatste moment krijgt iemand van het topmanagement dan toch plots schrik, waardoor het plan niet of in verzwakte versie uitgevoerd wordt. Dit is uiteraard zonde!

Hoe overtuig je het topmanagement?

Hoe los je zoiets op? Daarvoor moet je terug naar de basis van dit fenomeen. Onderliggend aan dit gedrag is een gebrek aan kennis over de digitalisering van conversaties. Het topmanagement is niet van slechte wil. Het wil niet perse zaken blokkeren, maar wel de risico’s voor de organisatie beheersbaar houden en denkt aan de gevolgen van bepaalde acties. Hoe hen te overtuigen, is één van de meest gestelde vragen tijdens mijn presentaties.

Gebrek aan kennis bij de top maar ook bij middle management

Bedrijven die sociale media blokkeren, hebben schrik. Omdat er misschien 1% van hun medewerkers/klanten misbruik zou maken van sociale media of iets negatief zou schrijven, beslissen de bedrijven om dan maar helemaal niets te doen. Schrik voor het onbekende blijft in onze genen zitten. Als we iets onvoldoende kennen, hebben we de neiging om alleen de gevaren ervan te zien.

De oplossing om het topmanagement te overtuigen, is eigenlijk vrij simpel: de kennis van je middle management verhogen. Elke keer als een zaal vol middle managers me vraag: “Steven, hoe kunnen we ons management overtuigen?”, stel ik een vraag terug. Die luidt als volgt: “Wie van jullie gebruikt Twitter?” Meestal volgt dan een lange stilte. Als je als middle manager de top wil overtuigen, en de top voelt dat het middle management zelf niet heel goed weet hoe alles nu precies in elkaar zit, dan mag je het eigenlijk vergeten. Mensen overtuig je via betrouwbare bronnen. Als je zelf geen betrouwbare bron bent, dan zal het niet lukken. Opnieuw is de waarheid eenvoudig: “Laat ons niet de wereld veranderen, maar laat ons starten bij onszelf.”

Reverse mentorship biedt de oplossing

Het is helemaal niet zo eenvoudig op te lossen als het klinkt. Veel mensen hebben de intentie om bij te leren over sociale media, maar weten niet waar te beginnen. Gezien de urgentie om met sociale media aan de slag te gaan, is het een goed idee om dit proces te begeleiden binnen je bedrijf. Een nieuw concept hiervoor heet ‘Reverse Mentorship’. Het is een principe waarbij de meest ervaren digitale experten binnen je bedrijf de mindere goden begeleiden. Training wordt met andere woorden niet top down georganiseerd, maar vanuit iedereen zijn persoonlijke ervaring.

Op die manier breng je eveneens de digital natives in contact met je seniormanagement. Dit heeft 2 voordelen. Ten eerste leert je seniormanagement veel bij over de digitale wereld vanuit een geloofwaardige bron. Ten tweede leert je digital native veel bij over processen en de totale bedrijfsvoering. Deze 2 werelden verenigen, geeft magie. De leercurve van jong en oud versnelt. Het bedrijf krijgt een boost qua digitale kennis, waardoor het gemiddelde niveau snel dat van sectorgenoten overstijgt.

Hoe start je hiermee? Breng de digitale kennis van je bedrijf in kaart. Zoek de digitale experts en breng die daarna in contact met de digitale leken. Je staat versteld van de resultaten.