Inspiratie, Verdieping

Wat is de rol van internet bij kerstaankopen 2010?

0

De kerstdagen staan alweer bijna voor de deur. De verwachting voor de periode rondom kerst 2010 is dat Nederland binnen Europa de grootste stijging vertoont qua online verkopen in de kerstperiode, namelijk 36,8% (€302 miljoen). Daarnaast is de verwachting dat de offline verkopen in Nederland dalen met 1,8% (€203 miljoen) t.o.v. 2009. Ook blijkt uit onderzoek dat internet het belangrijkste oriëntatiekanaal is. En de winkel blijft het belangrijkste aankoopkanaal. Kortom: wat is de rol van het internet bij kerstaankopen in Nederland?

Verwachting voor retailers: stijging online kerstverkopen, daling offline kerstverkopen

Uit het onderzoek Christmas 2010: European Assessment (uitgevoerd in opdracht van Kelkoo door het Centre for Retail Research, Nottingham) blijkt wel dat Nederland dit jaar binnen Europa volgens de verwachtingen de grootste stijging vertoont qua online verkopen in de kerstperiode: 36,8% (€302 miljoen), gevolgd door Frankrijk (30,7%), het Verenigd Koninkrijk (28,8%) en Spanje (23,5%).

Verwachte verkopen rond de feestdagen zullen in Nederland €12,3 miljard bedragen, waarvan €1,1 miljard (9,1%) volgens het onderzoek naar verwachting online zal worden uitgegeven. Dat is ruim 9 cent van elke bestede euro, vergeleken met 6 cent in 2008.

Daarnaast blijkt uit het Deloitte’s Decemberonderzoek 2010 dat 31% van de Nederlanders zijn kerstaankopen online doet.  De voornaamste redenen hiervoor zijn het gemak van bezorgen, de lagere prijzen en het vermijden van drukke winkels. Verder toont dit onderzoek aan dat internet door veel consumenten (60%) gebruikt wordt om ideeën voor cadeaus op te doen, maar in Nederland blijft de catalogus hiervoor ook opvallend populair (63%).

Voor Nederland wordt in het onderzoek Christmas 2010: European Assessment ook voorspeld dat offline verkopen dit jaar zullen dalen met 1,8% (€203 miljoen); van €11,4 miljard in 2009 naar €11,2 miljard in 2010. Er lijkt dus een soort omslagpunt te hebben plaatsgevonden: meer online kerstverkopen en minder offline kerstverkopen. Dit biedt in december veel kansen voor online marketing.

Hoewel er een stijging te verwachten is in het online kopen van kerstcadeaus, blijkt uit beide onderzoeken dat Nederlanders zuinig aan gaan doen met cadeaus tijdens de kerstdagen dit jaar. Daarnaast is Kerstmis in Nederland nog steeds niet zo populair als Sinterklaas.

Nederlanders oriënteren op internet en kopen in de winkel

Uit de Multichannel Monitor 2010 uitgevoerd door Blauw Research in opdracht van Thuiswinkel.org en Hoofdbedrijfschap Detailhandel zijn de volgende conclusies getrokken:

  • Internet blijft het belangrijkste oriëntatiekanaal, vooral vanwege prijs- en productinformatie. In de winkel bekijkt men vooral of het product voldoet aan de eigen wensen.
  • De winkel blijft het belangrijkste aankoopkanaal. Binnen het internetkanaal wordt de rechtstreekse aankoop via de producent belangrijker. De aankoopervaring wordt vaker uitgewisseld met familie en vrienden.
  • Bij een kwart van de aankopen vindt na oriëntatie een kanaalswitch plaats. Deze switch is vooral van internet naar de winkel vanwege de tastbaarheid van het product.
  • De productgroep is zeer bepalend of men al dan niet online oriënteert/koopt of offline oriënteert/ koopt.

De rol van internet bij kerstaankopen lijkt weinig te verschillen ten opzichte van andere aankopen gedurende het jaar. Hoewel het lijkt alsof er nu meer gewinkeld wordt voor anderen en mensen dit bij voorkeur in de winkel doen.

Kwalitatief onderzoek naar gedrag omtrent kerstaankopen

Jungle Minds is 2 weken voor kerst gewapend met een camera, microfoon en een rendiergewei de straat op gegaan. In Winkelcentrum Stadshart Amstelveen hebben we aan diverse mensen (kwalitatief onderzoek) gevraagd naar hun gedrag over hun kerstaankopen. Kerstaankopen in de breedste zin: voor jezelf of voor anderen. Hieronder een filmpje met de interviews:

Accepteer cookies
  • Kerst redelijk populair: het lijkt erop dat veel mensen nog geen kerst vieren. Dit betekent dat zij geen speciale kerstaankopen doen.
  • Voorbereiding: diegenen die wel kerst vieren, gaan ongeveer een maand voor kerst lijstjes maken met wensen. Vervolgens gaan zij zich oriënteren. Het daadwerkelijk kopen gebeurd 1 à 2 weken voor kerst.
  • Oriënteren en kopen: oriënteren op kerstaankopen doet men via het internet, maar folders en de winkelvloer spelen nog steeds een grote rol. Als men online oriënteert, is dat om inspiratie op te doen. Het lijkt erop dat daadwerkelijke kerstaankopen nog steeds vaak in de winkel worden gedaan. De beleving en het sociale aspect van het shoppen tijdens kerst in de winkel is hoog door o.a. de aankleding van winkels.
  • Soort kerstaankopen: het soort kerstaankopen lijkt bepalend of het online of offline wordt gekocht. Voor een persoonlijk kerstcadeau oriënteert men zich liever in de winkel en koopt het daar ook. Maar oriëntatie en aankoop voor producten zoals games, boeken, kleding voor kinderen of zelfs een kerstboom gebeurt online. Voor elektronica gaat men in de winkel kijken en koopt men vaak uiteindelijk online.
  • Ontvanger kerstaankoop: wanneer men kerstaankopen (cadeaus) doet voor anderen lijkt internet een minder grote rol te spelen: er wordt in de winkel georiënteerd en gekocht. Voor de ontvanger is het aspect ruilen hierbij van belang, dit is makkelijker in de winkel.
  • Tijd: het aspect tijd is van belang of men online als aankoopkanaal ziet. Sommigen gaven aan dat als ze last-minute nog kerstaankopen moeten doen, ze dit eerder online zouden doen dan offline.

Tot slot

Voor meer tips en trucs hoe je als webshop kunt inspelen op bovenstaande bevindingen ga je naar Tips voor de ultieme kerst-webshop.

Fijne kerstdagen!