Kinderboeken onvindbaar in App Store

0

Er is een schrijnend tekort aan digitale kinderboeken. Op online fora en in veel comments zijn reacties te lezen als: “In de App Store zijn bijna geen Nederlandstalige boeken te vinden die ik voor mijn kinderen kan kopen.” Ligt het aan het aanbod van prentenboeken of draait het hier om vindbaarheid?

Aanbod niet groot

Het aanbod van Nederlandstalige prentenboeken voor tablets is nog niet groot. Hiervoor zijn verschillende factoren te benoemen: app-ontwikkeling is een grote investering, Nederland vormt een kleine markt, de traditionele uitgevers zijn huiverig en de eerste volwaardige tablet is pas sinds juli te koop.

Moeilijk vindbaar

Daarnaast hebben de App Store en Android Market momenteel een rommelig zoeksysteem, waarbij het onder andere niet direct mogelijk is om op leeftijd van de doelgroep en op taal te zoeken. Probeer dan maar eens een leuk en interactief prentenboek te vinden voor je kinderen. Liefst ook een prentenboek met een educatief karakter, zodat ze spelend kunnen leren.

Het aanbod van prentenboeken wordt steeds groter nu de potentie van digitale prentenboeken en tablets beter zichtbaar wordt. Het lijkt een kwestie van tijd, voordat vraag en aanbod beter op elkaar aangepast zijn. De vindbaarheid blijft echter een heikel punt. De App Store en Android Market bieden beide geen mogelijkheid voor een overzicht van Nederlandstalige prentenboeken tussen al die honderdduizenden apps. Daarnaast maken uitgevers nog niet optimaal gebruik van de mogelijkheden die de App Store wel biedt. Onderscheidend taggebruik en een wervende omschrijving ontbreken nog te vaak.

Onafhankelijk

Het is ondenkbaar dat een uitgever afhankelijk wil zijn van het zoeksysteem in de App Store of Android Market voor de verkoop van zijn prentenboekenapps. Waar uitgevers traditioneel gezien met de boekhandelaar optrekken op het gebied van marketing en promotie om hun boeken te verkopen, is de situatie nu drastisch veranderd. Met de komst van een nieuw medium dienen uitgevers zichzelf opnieuw uit te vinden. Het begint met een bewustzijn van de eigen verantwoordelijkheid voor de verkoop van apps. De uitgever moet zelf zijn digitale boeken onder de aandacht van de lezer zien te brengen om nog een boek te kunnen verkopen. Maar kunnen ze dat wel?

Kansen te over

Online vind je een aantal partijen die orde proberen te scheppen in de overvloed aan apps. Androlib en Uquery bieden de mogelijkheid om met een web-based zoekmachine Android Market en de App Store te doorzoeken. Beide websites bieden echter geen meerwaarde voor de Nederlandstalige markt door een gebrek aan zoekopties.

Er is ruimte voor een markt van diverse onderscheidende marketingportals, waarbij specialisatie per leeftijdsgroep, taal of genre de insteek vormt. Iedere portal geeft een totaaloverzicht, waarbij een kwaliteitsselectie plaatsvindt door moderators én door de consument aan de hand van recensies, rating en ranking. Zo ontstaat een evenwichtiger en toegankelijker platform dan de App Store en Android Market (momenteel) zijn. Wie neemt de handschoen op?

Uiteindelijk gaat het niet om het feit dat je app in de App Store of Android Market ligt. Daar begint het namelijk pas. Zolang de lezer je boek niet kan vinden, zul je niets verkopen.