How to

8 tips voor een succesvolle kinderboek-app

0

Kinderboeken en de iPad (of tablet computers in het algemeen) lijken wel voor elkaar gemaakt. LCD-kleurenscherm, lichtgewicht, handzaam formaat en touchscreen. Geen wonder dat illustratoren en kinderboekenschrijvers hun aandacht langzaam verleggen naar een digitale versie van hun kinderboeken. Geen lineaire verhaallijn, maar een interactief avontuur, waar kinderen invloed hebben op het verhaal. 8 tips voor een succesvolle kinderboek-app.

Planning en organisatie

De ontwikkeling van een kinderboek-app begint met een geschikt verhaal/idee of een bestaand kinderboek. In beide gevallen zijn een goed contact met de illustrator en auteur en een realistische tijdplanning van groot belang bij de ontwikkeling van een kinderboek-app. Derek Sivers heeft in juni een interessant artikel gewijd aan werving en begeleiding van programmeurs in het algemeen, waar ik mij graag bij aansluit.

Voorzie de programmeur van een duidelijk draaiboek, waarin beeld, audio en interactie per pagina gespecificeerd zijn. Zo weet de programmeur wat er van hem verwacht wordt. Lever illustraties gelaagd aan, zodat interactie en animatie mogelijk is. Bij bestaande prentenboeken is het handig als de illustrator bereid is aanpassingen te maken in de illustraties.

Een gedegen voorbereiding verkort de ontwikkeltijd enorm en voorkomt ergernis en hoogoplopende kosten. Verwacht onverwachte problemen en probeer oplossingsgericht te werk te gaan door de programmeur zoveel mogelijk het probleem uit handen te nemen.

Herhaling

Is er een doorslaggevende factor die garant staat voor een succesvol digitaal kinderboek? Het is algemeen bekend dat kinderen in de kleuterleeftijd houden van herhaling. Uit onderzoek van Stichting Lezen komt naar voren dat het bij herhaling voorlezen uit hetzelfde prentenboek voor een beter begrip van de inhoud zorgt. Het is dus van belang dat een kinderboek-app content met verschillende lagen bevat, waarbij het kind steeds iets nieuws ontdekt en leert, zodat het prentenboek over een langere periode gebruikt wordt. Gelaagdheid bepaalt of de aanschaf van een kinderboek-app de moeite waard is. Ouders hebben de portemonnee, dus richt je tot hen. Laat zien wat jouw app onderscheidt van de rest.

Uitdaging

Door interactie wordt een kind uitgedaagd en kan het zelf een rol spelen in het verhaal. Zo biedt een kinderboek-app een meerwaarde aan de lees- en leerbeleving van de kleuter. Een tablet is intuïtief en door het touchscreen biedt een tablet meer interactieve mogelijkheden dan een papieren medium. Waarom zou je ze dan niet gebruiken? De mogelijkheid om voorgelezen te worden door een vertelstem of een audio-opname van de ouders is eenvoudig maar doeltreffend. Interactie door middel van slepen, bladeren, schudden en blazen zorgt voor een aantrekkelijker gevarieerd prentenboek en dus een hogere herhaalwaarde. Neem geen genoegen met een 1-op-1 omzetting van papier naar tablet. Dat doet een kind ook niet!

Edutainment

Spelend leren is een trend in het huidige onderwijs. Onderwijskundige Karolien Schmidt hierover: “De kunst is om je aanbod voortdurend af te stemmen op de ontwikkeling van de kinderen. Daarnaast moet je variatie bieden in geleide, begeleide en vrije activiteiten. Zorg dat er genoeg variatie is in de leeromgeving (spelsituaties, speel-/leeractiviteiten), zodat kinderen steeds weer uitgedaagd worden.”

Het educatieve karakter van een app vormt een meerwaarde en is een extra motivatie voor aanschaf door ouders. Spelend leren door zelf te ontdekken, aangepast aan het niveau van het kind door gebruik te maken van verschillende moeilijkheidsgraden. Een vragenreeks als afsluiting van het verhaal is bijvoorbeeld een eenvoudige en leuke test of het kind de inhoud en de verhaalstructuur begrepen heeft. Ontwikkel bijbehorende spelletjes die het verhaal meer diepgang geven of de achtergrond duidelijk maken. Op deze wijze neemt de tablet langzaam maar zeker een klein gedeelte van de rol van intermediair in, vergelijkbaar met ouders, juffen en meesters en bibliotheekmedewerkers.

Marketing

Wanneer de consument een kinderboek-app wil kopen, verwacht hij dat hij waar voor zijn geld krijgt. Dan moet hij de kinderboek-app echter wel kunnen vinden. Momenteel zijn de App Store en Android Market moeilijk te doorzoeken op recent gepubliceerde Nederlandse prentenboeken. Wanneer je in de App Store hitlijsten selecteert en specificeert op boeken, dan is een top 10 zichtbaar van meest gedownloade betaalde en gratis apps, waaronder een groot aantal kinderboeken. Het is echter onduidelijk over welke periode Apple dit berekent.

Onderscheidend zijn in woord, beeld en promotie is dus van belang om een kinderboek-app bij de doelgroep onder de aandacht te brengen en apps te verkopen. Toon via diverse online kanalen wat de gebruiker krijgt door middel van videorecensies en trailers. Gebruik van social media is een goed middel, maar vraagt wel actieve deelname van schrijver en ontwikkelaar bij de promotie van een kinderboek-app. De doelgroep van prentenboekkopers is online echter zeer verspreid en moeilijk direct benaderbaar.

Verstrek gratis versies van je recent verschenen app ter promotie aan geïnteresseerde recenserende media. Door neprecensies te plaatsen op fora of in de App Store scoor je weliswaar hoger qua vindbaarheid, maar zo boet je product wel in qua authenticiteit. Laat weten dat je kinderboek-app aanschafwaardig is en laat anderen het voortzeggen. Wacht niet tot de lezer jou vindt. Wees daar waar je lezers zijn en neem als uitgever de rol van boekhandelaar over.

Prijs

Hoeveel moet/mag een kinderboek-app dan kosten? De ontwikkelkosten van een app zijn afhankelijk van de complexiteit van het verhaal en de interactieve elementen. Enig rondkijken in de App Store leert al snel dat een appboekenprijs van €1,99 – €3,99 het meest voorkomt. Dit is grofweg een kwart van de prijs van een papieren prentenboek. Je marge is met een dergelijk lage app-prijs beduidend lager. Voordeel van een app is echter dat je een grotere markt kunt bedienen door je boek in verschillende talen uit te brengen.

Realiseer je tevens dat je kinderboek-app altijd beschikbaar en zichtbaar is via de App Store of Market. Het principe van backlist titels verdwijnt; de long tail zorgt ook voor inkomsten. De hoeveelheid verkochte apps/boeken is belangrijker dan een hogere procentuele marge. Focus dus op omzet i.p.v. marges.

Updaten

De App Store biedt de mogelijkheid tot het updaten van je kinderboek-app, zodat je je app kunt voorzien van extra opties of content na publicatie. Opvallend is echter dat een klein aantal uitgevers deze updatefunctie misbruikt om een halve kinderboek-app uit te brengen om gebruik te maken van het momentum. Apple’s review guidelines zijn duidelijk, maar wellicht niet streng genoeg, zodat deze apps door de mazen van het net glippen. Commentaren van crashende kinderboek-apps en gebrekkige functionaliteit zijn dan ook niet van de lucht.

In de boekomschrijving van een groot aantal kinderboek-apps in de App Store wordt veel beloofd. Aangezien de consument zijn aankoop deels baseert op deze omschrijving, kan de teleurstelling groot zijn als het kinderboek niet voldoet aan de verwachtingen. Een logisch gevolg kan zijn dat de consument een negatieve recensie toevoegt, terwijl deze recensie met zorgvuldiger programmeren, plannen en omschrijven, voorkomen had kunnen worden. Sommige apps zijn al aan de vierde update toe binnen twee maanden! Neem de consument dus serieus. Lever een volledig product, waar de consument en de uitgever beiden blij van worden.

In app purchase

Maak gebruik van de mogelijkheden die het medium biedt. In app purchases maken het gemakkelijker om een band op te bouwen met de consument. Geef de klant de optie om te kiezen voor extra content, service, functionaliteit of een abonnement. Breng bijvoorbeeld eerder verschenen kinderboek-apps bij de lezer onder de aandacht via een directe link naar de App Store. Ook is het mogelijk een functionele lite versie van een kinderboek-app te produceren. Via in app purchase kan de consument vervolgens de volledige app aanschaffen.

De belangrijkste tip voor een succesvolle app is echter: laat kinderen het testen. Wie weet nu beter hoe een kinderboek-app er uit moet zien en werken dan de doelgroep zelf? Meer tips die absoluut niet mogen ontbreken? Voeg ze toe in de reacties!