Wat jouw organisatie kan leren van The Voice of Holland

0

Afgelopen vrijdagavond was de finale van The Voice of Holland. Hoewel ik geen fan ben van dit soort programma’s, vond ik het dit keer heel fascinerend. De grote winnaar werd Ben Saunders. Op zich een aardige zanger, maar volgens velen lang niet de beste. Toch won hij glansrijk. Niet de beste, toch de winnaar. Hoe kan dat? En waarom kunnen organisaties daar veel van leren?

Wie is de Ben Saunders in jouw industrie?

Het fenomeen van niet-de-beste-wel-de-winnaar is interessant, omdat hetzelfde bij veel bedrijven speelt. Wie herinnert zich niet de strijd om de videostandaard in de beginjaren. Hoewel technisch superieur, moest de Video 2000 standaard van Philips het toch afleggen tegen het veel populairdere VHS.

Hier speelde hetzelfde als bij The Voice of Holland. De winnaar was niet de beste, maar degene met de meeste fans. VHS was de Ben Saunders van de video-industrie. Bij mobiele telefoons speelt hetzelfde. Er zijn veel telefoons die meer kunnen dan een iPhone, informeer maar eens in de Android-gemeenschap. Toch is de iPhone momenteel verreweg het meest populaire toestel. Niet de beste, wel de meeste fans. Maar hoe krijg je al die fans?

Zo krijg jij de meeste fans

Organisaties kunnen veel leren van The Voice of Holland. De winnaar op het podium is dan wellicht niet de beste zanger, hij voldoet wel aan een aantal heldere criteria om veel fans te vergaren:

  • Hij is goed genoeg. Over de zangkwaliteiten van Ben Saunders wordt getwist en het is duidelijk dat hij technisch minder te bieden heeft dan z’n concurrenten. Maar hij is zeker geen slechte zanger. Zijn stem is goed genoeg, prettig om naar te luisteren. Hij scoort geen negen, maar wel een ruime voldoende. Dat is in dit geval genoeg. Technisch superieur bepaalt niet of je wint, je techniek moet voldoende goed zijn om je te kwalificeren. Of je wint, wordt bepaald door andere factoren.
  • Hij is om verliefd op te worden. Vraag tienermeiden, of de leeftijdsgroepen daar boven, om hun mening en het oordeel is duidelijk: de dames vallen massaal voor Ben. Hij is om verliefd op te worden. Een eigenschap die essentieel is om fans te krijgen.
  • Hij is een rolmodel en je wilt graag met hem gezien worden. Voor vrouwen is Ben ‘om verliefd op te worden’, voor mannen heeft hij ook een aantrekkelijke eigenschap. Hij ziet er stoer en wereldwijs uit. Hij is de man die veel mannen diep in hun hart ook zouden willen zijn. Ben past in de fictieve vriendengroep van veel jonge mannen. Met hem wil je gezien worden.

De bovengenoemde drie criteria zijn een belangrijke voorwaarde om fans te verzamelen. Het gaat nadrukkelijk niet om ‘de beste zijn’, maar om ‘goed genoeg zijn’, ‘om verliefd op te worden’ en ‘graag mee gezien willen worden’. Leg je die drie criteria naast een populaire gadget als de iPhone, dan is duidelijk dat ook dit populaire kleinood ruimschoots aan alle criteria voldoet.

Organisaties maken fundamentele fouten

Het wordt interessant als je kijkt naar de ontwikkeling van producten of diensten door bedrijven. Nog vaak wordt er dan gekeken naar functionele aspecten. Organisaties vragen zich af: is onze dienst de beste? Men concurreert op technische aspecten. Terwijl dat helemaal niet nodig is om succesvol te zijn. Sterker nog: als je wilt winnen, is het veel belangrijker om veel fans te hebben dan dat je technisch superieur bent. Om te winnen moeten organisaties excelleren op andere zaken, zoals de verliefdheidsfactor en de mate waarin klanten of consumenten je zien als rolmodel en graag met je gezien worden.

Sociale media vertellen je vooraf wie de winnaar is

Deze afbeelding is niet langer beschikbaar.

Naast de lessen over het belang van fans, was er afgelopen vrijdag nog iets interessants. Het was voor de uitzending al duidelijk was wie de winnaar zou worden. Onderzoek van Hyves en sociale media lieten zien dat Ben verreweg de meeste fans had. Aangezien het aantal fans bepalend was voor het winnen van de wedstrijd, was de uitslag al vooraf op de sociale media te lezen.

Ook dit is voor organisaties razend interessant. Want ook de wedstrijd van organisaties speelt zich vaak af op sociale media. Daar zitten daar praten je klanten over je, daar lees je hoe consumenten echt over je denken en daar vind je je fans. Ruim voor de release van producten is vaak al te analyseren welke sentimenten er spelen.

Of jouw nieuwe product of dienst de winnaar wordt, kun je vooraf al weten. Niet door te bekijken of jouw product technisch superieur is en voorop loopt. Wel door goed te analyseren hoeveel fans je hebt en hoe er over je gepraat wordt op sociale media. In The Voice of Holland zijn de sociale media dan ook bewust ingezet om de hype rond het programma te vergroten.

Kijk met de bril van Ben naar jouw organisatie

Deze afbeelding is niet langer beschikbaar.

Hoewel ik geen fan ben van talentenjachten, vond ik de uitzending van The Voice of Holland razend interessant. Als je met ‘de bril van Ben Saunders’ naar organisaties kijkt, zie je plots scherp het verschil tussen winnen en verliezen. Je ziet het verschil tussen technisch superieur zijn en veel fans hebben. Je begrijpt waarom de één de winnaar wordt, terwijl de ander de beste is. Ook zie je hoe belangrijk de dialoog in sociale media is en hoe die dialoog de winnaar voorspelt voordat de finale is gespeeld.

Ga je met ‘de bril van Ben’ naar je organisatie kijken, dan kijk je niet langer naar technische aspecten, maar ga je focussen op je fans. Je snapt hoe je fans bepalen wie de wedstrijd wint. Dan zijn die groepen gillende tienermeiden op Hyves niet langer gênant of irritant, maar een randvoorwaarde voor je succes.

Dit artikel is eveneens verschenen op De Glazenwasser.